Το TikTok υπέβαλε μήνυση κατά της πολιτείας Μοντάνα στις ΗΠΑ, καθώς απαγορεύτηκε στους πολίτες της να έχουν πρόσβαση στην πλατφόρμα.

Η αγωγή της Δευτέρας έρχεται μετά την περασμένη εβδομάδα που η Μοντάνα έγινε η πρώτη πολιτεία των ΗΠΑ που πέρασε μια σαρωτική απαγόρευση της κινεζικής ιδιοκτησίας πλατφόρμας κοινής χρήσης βίντεο.

Σε ανακοίνωσή της, το TikTok δήλωσε ότι η απαγόρευση συγκρούεται με τα δικαιώματα ελευθερίας του λόγου στις ΗΠΑ.

Το TikTok έχει τεθεί υπό τον έλεγχο των αρχών σε όλο τον κόσμο λόγω ανησυχιών ότι τα δεδομένα θα μπορούσαν να διαβιβαστούν στην κινεζική κυβέρνηση.

Η αγωγή που κατατέθηκε τη Δευτέρα στο Περιφερειακό Δικαστήριο των Ηνωμένων Πολιτειών για την Περιφέρεια της Μοντάνα αναφέρει ότι προσφεύγει για να ανατρέψει την “παράνομη” απαγόρευση.

“Αμφισβητούμε την αντισυνταγματική απαγόρευση του TikTok στη Μοντάνα για να προστατεύσουμε την επιχείρησή μας και τις εκατοντάδες χιλιάδες χρήστες του TikTok στη Μοντάνα”, ανέφερε εκπρόσωπος σε δήλωσή του.

“Πιστεύουμε ότι η νομική μας αμφισβήτηση θα επικρατήσει βάσει ενός εξαιρετικά ισχυρού συνόλου δεδικασμένων και γεγονότων”.

Η καταγγελία της εταιρείας αναφέρει ότι η απαγόρευση “έκλεινε αντισυνταγματικά το φόρουμ λόγου για όλους τους ομιλητές στην εφαρμογή”.

Η απαγόρευση πρόκειται να τεθεί σε ισχύ τον Ιανουάριο του 2024. Θα καταστήσει παράνομο για τα καταστήματα εφαρμογών να προσφέρουν το TikTok, αλλά δεν απαγορεύει στους ανθρώπους που έχουν ήδη το TikTok να το χρησιμοποιούν.

Η Μοντάνα, η οποία έχει πληθυσμό λίγο πάνω από ένα εκατομμύριο κατοίκους, απαγόρευσε την εφαρμογή στις κυβερνητικές συσκευές τον περασμένο Δεκέμβριο.

Το TikTok λέει ότι έχει 150 εκατομμύρια Αμερικανούς χρήστες. Αν και η βάση χρηστών της εφαρμογής έχει διευρυνθεί τα τελευταία χρόνια, εξακολουθεί να είναι πιο δημοφιλής στους εφήβους και στους χρήστες ηλικίας 20 ετών.

Ωστόσο, υπάρχουν ανησυχίες σε όλο το πολιτικό φάσμα των ΗΠΑ ότι το TikTok θα μπορούσε να αποτελέσει κίνδυνο για την εθνική ασφάλεια.

Η πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης ανήκει στην ByteDance – κινεζική εταιρεία. Η ByteDance έχει επανειλημμένα αρνηθεί ότι ελέγχεται από την κινεζική κυβέρνηση.

Η αγωγή υποστηρίζει επίσης ότι η Μοντάνα έχει υπερβεί την εξουσία της, καθώς ασχολείται με τα δεδομένα των χρηστών και την εθνική ασφάλεια – που είναι αρμοδιότητα της ομοσπονδιακής κυβέρνησης. Λέει ότι η απαγόρευση βασίζεται στην “αβάσιμη εικασία” ότι η κυβέρνηση της Κίνας θα μπορούσε να έχει πρόσβαση στα δεδομένα του TikTok.

Οι δικηγόροι της κυβέρνησης της Μοντάνα έχουν δηλώσει προηγουμένως ότι αναμένουν αγωγές και ότι είναι έτοιμοι να υπερασπιστούν την απαγόρευση στα δικαστήρια.

BBC