Ισπανία: ‘Ηττα του σοσιαλιστικού κόμματος στις τοπικές εκλογές. Προκήρυξη πρόωρων εκλογών.

Το Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα (PSOE) του πρωθυπουργού Πέδρο Σάντεθ υπέστη βαριές απώλειες στις τοπικές εκλογές της Ισπανίας, καθώς το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα (PP) πήρε τον έλεγχο μιας σειράς σημαντικών δημαρχείων και περιφερειών.

Οι εκλογές που διεξήχθησαν για τα 12 από τα 17 περιφερειακά κοινοβούλια της χώρας και σε δήμους σε όλη τη χώρα θεωρούνται καμπανάκι λίγους μήνες πριν από τις γενικές εκλογές.

Ο γενικός γραμματέας του PP, Cuca Gamarra, χαρακτήρισε το αποτέλεσμα ως “μια τεράστια γαλάζια παλίρροια”.

ο PP απέσπασε τον έλεγχο των περιφερειών Αραγονία, Βαλένθια και Βαλεαρίδες Νήσοι από το PSOE, αν και θα χρειαστεί την υποστήριξη άλλων κομμάτων, πιθανότατα του ακροδεξιού Vox, προκειμένου να τις κυβερνήσει. Κέρδισε επίσης την απόλυτη πλειοψηφία στη Λα Ριόχα.

Στις δημοτικές εκλογές, το ΡΡ σημείωσε μεγάλη νίκη στη Σεβίλλη που ελέγχεται από το PSOE, στο πλαίσιο μιας στροφής προς τα δεξιά σε ολόκληρη τη νότια περιοχή της Ανδαλουσίας, ενώ κέρδισε και στην πόλη της Βαλένθια.

Όπως αναμενόταν, το πιο πειστικό αποτέλεσμα των συντηρητικών ήταν στην περιφέρεια της Μαδρίτης, όπου η πρόεδρός τους, η φιλελεύθερη λαϊκίστρια Isabel Díaz Ayuso, αύξησε το ποσοστό των εδρών της για να εξασφαλίσει την πλειοψηφία. Το ΡΡ ενίσχυσε επίσης περαιτέρω τον έλεγχό του στο δημαρχείο της Μαδρίτης, κερδίζοντας εκεί την απόλυτη πλειοψηφία.

Στη Μαδρίτη και σε άλλες περιοχές της Ισπανίας το PP εκμεταλλεύτηκε την υποχώρηση του κεντροδεξιού κόμματος Ciudadanos, το οποίο είχε μια καταστροφική νύχτα και έφτασε κοντά στο να εξαφανιστεί από τον εκλογικό χάρτη.

Το ακροαριστερό Podemos υπέστη επίσης σημαντικές απώλειες, μεταξύ των οποίων και η απώλεια και των 10 εκπροσώπων του στο περιφερειακό κοινοβούλιο της Μαδρίτης.

Με το PP να λαμβάνει πάνω από 750.000 ψήφους περισσότερες από το PSOE, το συνολικό αποτέλεσμα θεωρείται ως τεράστια ενίσχυση των πιθανοτήτων του ηγέτη των συντηρητικών, Alberto Núñez Feijóo, να κερδίσει τις γενικές εκλογές, οι οποίες θα διεξαχθούν πριν από το τέλος του έτους. Ωστόσο, υπογραμμίζει επίσης την εξάρτηση του κόμματός του από το Vox για τον σχηματισμό κυβερνήσεων, καθώς δεν έχει άλλους πιθανούς εταίρους στη διάθεσή του μεταξύ των κύριων κομμάτων της Ισπανίας. Η ακροδεξιά διπλασίασε τα ποσοστά της σε σχέση με τις δημοτικές εκλογές του 2019 και έχει πλέον παρουσία σε όλα τα περιφερειακά κοινοβούλια της χώρας.