Στην Αμερική των μέσων του προηγούμενου αιώνα, τα streamliners ήταν πολυτελή βαγόνια που προανήγγειλαν το μέλλον των μεταφορών. Τελικά στη διαδρομή πολλά άλλαξαν.

Από τις στάχτες του χρηματιστηριακού κραχ του 1929 αναδύθηκε η επόμενη εμμονή της Αμερικής: ο εξορθολογισμένος βιομηχανικός σχεδιασμός.

Οι εταιρείες που κατάφεραν να ξεπεράσουν την οικονομική κρίση έπρεπε να ξεχωρίσουν από τον ανταγωνισμό για να παραμείνουν ζωντανές και συχνά το έκαναν με τον εξωραϊσμό καθημερινών αντικειμένων. Οι σιδηροδρομικές εταιρείες δεν αποτέλεσαν εξαίρεση και μπήκαν σε αυτή την αισθητικά εντυπωσιακή εποχή με τα κομψά, φουτουριστικά τρένα streamliner.

Τα streamliners ήταν μια κατηγορία πολυτελών τρένων που κατασκευάστηκαν καθ’ όλη τη διάρκεια της δεκαετίας του 1940 και του 1950 και σχεδιάστηκαν για ταξίδια μεγάλων αποστάσεων. Τα streamliners, τα οποία διαφημίζονταν ως το νέο πρότυπο άνεσης στις μεταφορές της Βόρειας Αμερικής, παρομοιάζονταν με κρουαζιερόπλοια με ρόδες.

Το streamliner υποτίθεται ότι θα έφερνε επανάσταση στη σιδηροδρομική βιομηχανία, η οποία αντιμετώπιζε προβλήματα ακόμη και πριν από τη Μεγάλη Ύφεση με την άνοδο του αυτοκινήτου. Όμως, παρά τον μοντέρνο σχεδιασμό του, το streamliner απέτυχε να ταξιδέψει πολύ πιο μακριά στο μέλλον μετά τα μέσα του αιώνα.


ΠΗΓΗ