Η τάρτα με φέτα και μυρωδικά του γνωστού ισραηλινού σεφ και συγγραφέα Γιοτάμ Οτολένγκι (Yotam Assaf Ottolenghi) είναι μια πραγματική έμπνευση που αξίζει να δοκιμάσειςΜε βάση από βουτυρωμένα φύλλα κρούστας, ανάλαφρη γέμιση κις με φέτα και βότανα και έξτρα τραγανά κομμάτια χάρη στις πτυχώσεις φύλλου στο κέντρο της, είναι μια συνταγή θα σε ενθουσιάσει.

Υλικά για τη Συνταγή

8 φύλλα κρούστας (περίπου 200 γραμμάρια)
3 κουταλιές της σούπας (45 γραμμάρια) βούτυρο, λιωμένο
1 μικρό φλιτζάνι (100 γραμμάρια) θρυμματισμένη φέτα
2 ελαφρά συσκευασμένα φλιτζάνια (50 γραμμάρια) τριμμένο πεκορίνο
2 κουταλιές της σούπας μαϊντανό, χοντροκομμένο
2 κουταλιές της σούπας φύλλα εστραγκόν, χοντροκομμένα
2 κουταλιές της σούπας φύλλα δυόσμου, χοντροκομμένα
4 αυγά
¾ φλιτζανιού (180 ml) κρέμα γάλακτος, πλήρης
½ φλιτζάνι (120 ml) γάλα, πλήρες
Αλατοπίπερο κατά βούληση

Εκτέλεση
1.Αρχικά προθερμάνετε το φούρνο στους 200ο C.
2.Αλείψτε ελαφρά ένα από τα φύλλα με λιωμένο βούτυρο και τοποθετήστε το, με την βουτυρωμένη πλευρά προς τα πάνω, σε μια στρογγυλή φόρμα τάρτας 25 εκατοστών. Πιέστε τη ζύμη στις γωνίες, αλείψτε με τον ίδιο τρόπο ένα άλλο φύλλο και τοποθετήστε το στη φόρμα σε γωνία 45 μοιρών με το πρώτο φύλλο. Συνεχίστε άλλες δύο φορές (χρησιμοποιώντας συνολικά 4 φύλλα), καλύπτοντας τη βάση και τα πλαϊνά του ταψιού με ένα ομοιόμορφο παχύ στρώμα φύλλου. Κόψτε τη ζύμη που κρέμεται, αλλά όχι εντελώς, αφήνοντας 1 εκατοστό φύλλου πάνω από τις άκρες της τάρτας. Κρατήστε το στην άκρη.

3.Πάρτε άλλο ένα φύλλο (χωρίς βούτυρο) και τοποθετήστε τη μακριά πλευρά του μπροστά σας. Διπλώστε την κάτω άκρη προς τα πάνω για να σχηματίσετε μια πτυχή πλάτους 3 εκατοστών. Συνεχίστε να διπλώνετε τη ζύμη σε εναλλασσόμενες κατευθύνσεις (σαν να φτιάχνετε βεντάλια) μέχρι να καταλήξετε με 1 μακριά πλισέ λωρίδα. Επαναλάβετε με τα υπόλοιπα φύλλα ζύμης με τον ίδιο τρόπο. (Αν η ζύμη σπάσει ή σκιστεί, ξαναβάλτε τη στη θέση της και συνεχίστε σαν να ήταν ακόμα συνδεδεμένα τα σκισμένα κομμάτια.)

4.Ξεκινώντας από το κέντρο της ταρτιέρας, τυλίξτε την 1 διπλωμένη λωρίδα με τέτοιο τρόπο, ώστε να σχηματίσετε ένα σαλιγκάρι και απλώστε την αραιά, με κενά ½ έως 1 εκατοστού. (Θέλετε ορατά κενά ανάμεσα στις λωρίδες φύλλου, για να τις γεμίσετε με την κρέμα και τη φέτα.) Ενώστε το τέλος της ζύμης με τη δεύτερη λωρίδα και συνεχίστε το σαλιγκάρι με τον ίδιο τρόπο μέχρι να χρησιμοποιηθούν και τα 4 φύλλα.

5.Αλείψτε τα φύλλα προσεκτικά με το υπόλοιπο βούτυρο και ορθώστε τυχόν μέρη του φύλλου σε ίσια θέση, αν έχουν πέσει. Τοποθετήστε την ταρτιέρα στο φούρνο και ψήστε για 15 έως 18 λεπτά, μέχρι η ζύμη να πάρει ένα σκούρο χρυσαφί χρώμα. Βγάλτε από το φούρνο και αφήστε την στην άκρη να κρυώσει για 20 λεπτά.

6.Στο μεταξύ, ανακατέψτε τη φέτα, το πεκορίνο και τα μυρωδικά μέχρι να έχετε ένα ομοιόμορφο μίγμα και αφήστε τα στην άκρη.

7.Σε ένα ξεχωριστό μπολ, χτυπήστε μαζί τα αυγά, την κρέμα γάλακτος και το γάλα με ½ κουταλάκι του γλυκού αλάτι και λίγο πιπέρι.

8.Με ένα κουτάλι βάλτε απαλά το τυρί με τα μυρωδικά ανάμεσα στα κενά του φύλλου, προσέχοντας να μην σπάσει η βάση του. Περιχύστε ομοιόμορφα με την κρέμα, βάζοντας λίγη ποσότητα κάθε φορά και αφήνοντάς την να μουλιάσει ομοιόμορφα σε όλα τα κενά της ζύμης. Ψήστε για 25 με 28 λεπτά, μέχρι να σφίξει η κρέμα και να ροδίσει το τυρί. Βγάλτε την από το φούρνο και σερβίρετέ την ζεστή.

ΠΗΓΗ