Ο Μπόρις Τζόνσον παραιτείται από βουλευτής με άμεση ισχύ λόγω της έκθεσης Partygate

Η επιτροπή διαπίστωσε ότι ο πρώην πρωθυπουργός είχε παραπλανήσει τη Βουλή των Κοινοτήτων και συνέστησε μακροχρόνια παύση

Ο Μπόρις Τζόνσον παραιτείται άμεσα από βουλευτής των Συντηρητικών, αφού η έρευνα για το σκάνδαλο Partygate διαπίστωσε ότι παραπλάνησε το κοινοβούλιο και συνέστησε μακρά αποβολή του από τη Βουλή των Κοινοτήτων.

Ο πρώην πρωθυπουργός κατηγόρησε οργισμένος τα μέλη της επιτροπής της έρευνας λέγοντας ότι προσπαθούν να τον διώξουν και υποστήριξε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη ένα “κυνήγι μαγισσών, για να πάρει εκδίκηση για το Brexit και τελικά να ανατρέψει το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος του 2016”.

Σε μια πικρόχολη δήλωση 1.000 λέξεων, επιτέθηκε στην κυβέρνηση του Ρίσι Σουνάκ, κατηγορώντας τον σημερινό πρωθυπουργό για αύξηση των φόρων, ότι δεν είναι αρκετά συντηρητικός και ότι δεν κατάφερε να αξιοποιήσει στο έπακρο το Brexit.

Ο Τζόνσον άφησε να εννοηθεί ότι μπορεί να προσπαθήσει να επιστρέψει στην πολιτική, λέγοντας ότι είναι “πολύ λυπημένος που εγκαταλείπει το κοινοβούλιο – τουλάχιστον προς το παρόν”.
Η αποχώρησή του από την πολιτική ζωή έρχεται λιγότερο από τέσσερα χρόνια αφότου κέρδισε την πολιτική πλειοψηφία των 80 εδρών και εννέα μήνες αφότου παραιτήθηκε από πρωθυπουργός μετά από πρόστιμο της αστυνομίας για παραβίαση των κανόνων του Κόβιντ.

Στη δήλωσή του, ο Τζόνσον επιτέθηκε στους πολιτικούς του εχθρούς για τη στοχοποίησή του, αφού του έδειξαν το πόρισμα της επιτροπής προνομίων εναντίον του νωρίτερα αυτή την εβδομάδα.

“Είναι πολύ λυπηρό που εγκαταλείπω το κοινοβούλιο -τουλάχιστον προς το παρόν- αλλά πάνω απ’ όλα είμαι μπερδεμένος και τρομοκρατημένος που μπορεί να με αναγκάσει να αποχωρήσω, αντιδημοκρατικά, μια επιτροπή που προεδρεύεται και διευθύνεται, από την [βουλευτή των Εργατικών] Harriet Harman, με τόσο κατάφωρη προκατάληψη”, δήλωσε.

“Σκοπός τους από την αρχή ήταν να με βρουν ένοχο, ανεξάρτητα από τα γεγονότα. Αυτός είναι ο ορισμός ενός δικαστηρίου καγκουρό”.

Η παραίτηση θα προκαλέσει άμεσα επαναληπτικές εκλογές στην εκλογική περιφέρεια Uxbridge και South Ruislip της Johnson. Ήταν η δεύτερη μέσα σε μια μέρα για τη Sunak μετά την παραίτηση της Nadine Dorries από βουλευτής του Mid Bedfordshire, αφού εμποδίστηκε η ένταξή της στον κατάλογο των ομότιμων του Johnson. Πηγές των Εργατικών θεωρούν και τις δύο έδρες ως κερδίσιμες.