Εύα Καϊλή: Πράσινο φως για να πάρει μέρος στις εργασίες του ΕΚ στο Στρασβούργο

Στο Στρασβούργο συνεδριάζει σήμερα τη Δευτέρα το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Ο εκπρόσωπος επιβεβαίωσε σχετική πληροφορία που είχε μεταδώσει το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι οι ευρωβουλευτές έχουν άδεια να παρακολουθήσουν τις συνόδους ολομέλειας του κοινοβουλίου στη γαλλική πόλη.

«Η Ευα Καϊλή δεν επιτρέπεται να πάει πουθενά αλλού στη Γαλλία για οποιονδήποτε άλλο σκοπό, χωρίς την άδεια του ανακριτή», ανέφεραν οι συνήγοροι της κ. Καϊλή.

Τον Απρίλιο, έπειτα από περίπου τέσσερις μήνες στη φυλακή, η 44χρονη Καϊλή τέθηκε αρχικά σε κατ’ οίκον περιορισμό στις Βρυξέλλες, που ήρθη στα τέλη Μαΐου.

Η ευρωβουλευτής κατηγορείται ότι συμμετείχε στο σκάνδαλο δωροδοκίας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο από τις κυβερνήσεις του Κατάρ και του Μαρόκου.

Στην εφημερίδα του Βελγίου De Standaard έδωσε συνέντευξη η Εύα Καϊλή. Σε ό,τι αφορά στα χρήματα που βρέθηκαν στο διαμέρισμά της είπε ότι δεν έχει καμία σχέση και ότι δεν γνωρίζει πως βρέθηκαν εκεί.

Μιλώντας στη βελγική εφημερίδα De Standaard, η Εύα Καϊλή υποστηρίζει ότι «δεν ήξερα καν ότι ήταν εκεί» τα χρήματα, και στη συνέχεια αφηγείται τι συνέβη το πρωί της 9ης Δεκεμβρίου 2022, όταν αρχικά συνελήφθη ο σύντροφός της, ο Φραντσέσκο Τζιόρτζι.

 

Η Ελληνίδα ευρωβουλευτής αναφέρει πιο συγκεκριμένα ότι:

«Δεν ήξερα καν ότι ήταν εκεί. Εκείνο το πρωί της 9ης Δεκεμβρίου, ο σύντροφός μου και εγώ είχαμε κατέβει στο γκαράζ μας. Αλλά η αστυνομία ήταν εκεί και συνέλαβε τον άντρα μου. Το αυτοκίνητό του κατασχέθηκε. Σε μένα είπαν, «Δεν είναι για σένα. Έχεις βουλευτική ασυλία». Δεν είπαν γιατί έπρεπε να έχουν τον Φραντσέσκο. Σκέφτηκα ότι μπορεί να έχει να κάνει με ένα τροχαίο ατύχημα. Σοκαρίστηκα. Έστειλα πρώτα τον πατέρα μου έξω από το διαμέρισμα και του είπα να πάει την κόρη μου μια βόλτα μέχρι να καταλάβω τι συμβαίνει»

Προσθέτει ότι τότε έκανε το μόνο που μπορούσε: «Κάλεσα τους λίγους Βέλγους που ήξερα», τους ευρωβουλευτές Μαρκ Ταραμπέλλα και την Μαρί Αρένα. Ωστόσο, η Εύα Καϊλή αναφέρει ότι κανείς δεν ήξερε περί τίνος επρόκειτο.

«Ώσπου ξαφνικά φίλοι μου έστειλαν ένα άρθρο από την Soir στο τηλέφωνό μου που έγραφε ότι ο σύζυγός μου και ο Παντσέρι είχαν συλληφθεί. Είδα ότι αναφέρθηκαν χρηματικά ποσά. Τότε πανικοβλήθηκα», σημειώνει.

Εύα Καϊλή: Τι είπε για την ομιλία της για το Κατάρ

Όπως αναφέρει η De Standaard, η Εύα Καϊλή θέλει να απαντήσει σε όσο το δυνατόν λιγότερες ερωτήσεις για τον ρόλο που έπαιξε ο σύντροφός της στην υπόθεση. Προτιμά, επίσης, να μην απαντήσει στο ερώτημα αν είναι ακόμα με τον Τζόρτζι, τον πατέρα του παιδιού της.

Όσον αφορά στις συνθήκες κράτησής της η ευρωβουλευτής, προσθέτει:

«Αρχικά δεν μου επιτρεπόταν να επικοινωνήσω με δικηγόρο. Με κράτησαν μακριά από την κόρη μου για ένα μήνα, που μέχρι τότε δεν ήταν ποτέ μακριά μας. Ποτέ δεν πίστευα ότι κάτι τέτοιο ήταν δυνατό στην καρδιά της Ευρώπης. Τελείωσε και είμαι πιο δυνατή. Αλλά δεν μπορώ να ξεχάσω. Δεν μπορώ να δεχτώ αυτού του είδους τις διακρίσεις κατά των γυναικών».

Σχετικά με την ομιλία της στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για το Κατάρ, η κ. Καϊλή απαντά:

«Το Κατάρ είχε βοηθήσει την Ευρώπη με πετρέλαιο και φυσικό αέριο κατά τη διάρκεια της κρίσης στην Ουκρανία. Η πρόεδρος του κοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μέτσολα, μού είχε ζητήσει να είμαι υπεύθυνη στο κοινοβούλιο για τις σχέσεις με τα κράτη του Κόλπου. Αυτή η ομιλία στην οποία αναφέρεστε ήταν η μόνη φορά που έπαιξα πραγματικά πολιτικό ρόλο στο Κοινοβούλιο.

Είπα στο κοινοβούλιο -μπορείτε να παρακολουθήσετε την ομιλία σε ένα βίντεο που κυκλοφορεί στο Διαδίκτυο- ότι στο Κατάρ ήταν πρωτοπόροι όσον αφορά τη θέσπιση κατώτατου μισθού για τους εργαζόμενους.

Με αυτή την ομιλία ήμουν ακριβώς στην ίδια γραμμή με το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και τη Διεθνή Οργάνωση Εργασίας (ΔΟΕ). Ήταν και η θέση του κοινοβουλίου. Αυτό που λέω δεν είναι τίποτα το ιδιαίτερο. Μόνο αν το βγάλεις εκτός πλαισίου. Και η επίσκεψη στο Παγκόσμιο Κύπελλο ήταν μια προσωπική πρόσκληση ». Επισημαίνει ταυτόχρονα ότι «στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δεν έπρεπε να έχω εμπλακεί με επιτροπές για παράνομες συσκευές υποκλοπής, όπως η επιτροπή Pegasus. Αυτό έχει εξοργίσει τις μυστικές υπηρεσίες».

Τέλος, υπενθυμίζεται ότι την περασμένη Πέμπτη, 8 Ιουνίου, ο συνήγορος της Εύας Καϊλή, Μιχάλης Δημητρακόπουλος ζήτησε από τις βελγικές αρχές σε ακρόαση στην οποία παρίστατο με τον συνεργάτη του Βέλγου δικηγόρου της, τον Σβεν Μαρί, να επιτραπεί η συμμετοχή της στις εργασίες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, αίτημα το οποίο έχει γίνει δεκτό.

ΠΗΓΗ