Home Επικαιροτητα Ναυάγιο στην Πύλο: 78 οι νεκροί μετανάστες -Πληροφορίες για πάνω από 600 επιβαίνοντες

Ναυάγιο στην Πύλο: 78 οι νεκροί μετανάστες -Πληροφορίες για πάνω από 600 επιβαίνοντες

by bot

Ναυάγιο στην Πύλο: 78 οι νεκροί μετανάστες -Πληροφορίες για πάνω από 600 επιβαίνοντες

Συνεχίζονται οι επιχειρήσεις εντοπισμού και διάσωσης στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή ανοιχτά της Πύλου, όπου το ναυάγιο ενός αλιευτικού σκάφους με εκατοντάδες μετανάστες οδήγησε σε μία από τις πλέον πολύνεκρες τραγωδίες στη Μεσόγειο.

Μέχρι στιγμής έχουν ανασυρθεί οι σοροί 78 μεταναστών, ενώ εκφράζονται φόβοι πως ο απολογισμός θα είναι πολύ μεγαλύτερος.

Στο σημείο επιχειρούν δύο περιπολικά σκάφη Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., ένα ναυαγοσωστικό σκάφος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., μία φρεγάτα του Πολεμικού Ναυτικού, επτά παραπλέοντα πλοία, ένα ελικόπτερο του Πολεμικού Ναυτικού, καθώς και ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος (UAV) του Frontex.

Ο εκπρόσωπος τύπου του υπουργείου Ναυτιλίας, πλωτάρχης Λ.Σ, Νικόλαος Αλεξίου δήλωσε στην «Κ» πως το βράδυ η επιχείρηση θα συνεχιστεί με τη συνδρομή ενός C-130 το οποίο θα πετά πάνω από το σημείο του ναυαγίου και θα φωτίζει την περιοχή, έτσι ώστε να μη σταματήσουν οι επιχειρήσεις εντοπισμού.

«Ευτυχώς επικρατούν πολύ καλές καιρικές συνθήκες στην περιοχή. μόλις 2-3 μποφόρ και αυτό κάνει εύκολη την έρευνα. Πρόκειται όμως για ένα δύσκολο ναυάγιο, το οποίο βρίσκεται σε μεγάλη απόσταση από την ακτή, στα όρια των ελληνικών υδάτων. Επίσης είναι ένα ναυάγιο με πολλούς επιβαίνοντες, αν και δεν είμαστε σε θέση να δώσουμε τον ακριβή αριθμό. Οι συνάδελφοι που αντίκρισαν το πλοίο κάνουν λόγο για ένα κατάστρωμα γεμάτο με άτομα. Καταλαβαίνετε ότι η έρευνα θα κρατήσει μέρες».

Τραγωδία στην Πύλο: Στους 78 οι νεκροί από το ναυάγιο – Σε εξέλιξη η επιχείρηση διάσωσης-1

Το αλιευτικό σκάφος ήταν μήκους 30 μέτρων και σε αυτό φέρεται να επέβαιναν εκατοντάδες άτομα, στην πλειονότητά τους από το Αφγανιστάν και το Πακιστάν. Αξιωματούχος που επικαλείται ο βρετανικός Guardian ανεβάζει τον αριθμό στους 600. Μέχρι στιγμής έχουν διασωθεί συνολικά 104 μετανάστες.

Είκοσι έξι εκ των διασωθέντων έχουν διακομιστεί στο στο γενικό νοσοκομείο Καλαμάτας, με ελαφρά τραύματα ή υποθερμία, άνδρες νέοι και μεσήλικες. Εβδομήντα οκτώ άτομα έχουν μεταφερθεί σε αποθήκες του Λιμενικού και την Πέμπτη θα μεταφερθούν σε δομή φιλοξενίας στην Μαλακάσα.

Κατά τον εντοπισμό τους, κανένας εκ των διασωθέντων δεν φορούσε σωσίβιο.

Το αλιευτικό σκάφος φέρεται να είχε αποπλεύσει από το Τομπρούκ της Λιβύης· οι ελληνικές αρχές ειδοποιήθηκαν σχετικά από τις ιταλικές. Τρία άτομα μεταφέρθηκαν στο Λιμεναρχείο Καλαμάτας για ανάκριση, σύμφωνα με την ΕΡΤ.

Με πληροφορίες από την Καθημερινή

 

Μεγάλος ο φόβος για εκατοντάδες νεκρούς μετά το ναυάγιο που σημειώθηκε ανοιχτά της Πύλου τα ξημερώματα της Τετάρτης (14/6), καθώς μετανάστες που επέβαιναν στο σκάφος το οποίο βυθίστηκε κάνουν λόγο για έως και 700 επιβαίνοντες. Οι νεκροί, σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση, ανέρχονται σε 79.

You may also like

artpointview.gr @ 2024