Home Τριτη Ματια Η γενιά Ζ βιώνει μια κρίση πρώιμης ζωής

Η γενιά Ζ βιώνει μια κρίση πρώιμης ζωής

by bot

Η γενιά μου, η γενιά Ζ, προφανώς βιώνει μια κρίση πρώιμης ζωής.

Οι ερευνητές λένε ότι οι νεότερες γενιές αντιμετωπίζουν μια συνεχιζόμενη ανισότητα στον πλούτο. Βλέπουν τα ανώτερα στελέχη να παίρνουν μπόνους και υψηλότερους μισθούς, ενώ οι μέσοι μισθοί των εργαζομένων παραμένουν στάσιμοι. Σε μια έρευνα της Deloitte του 2023, σχεδόν οι μισοί από τη γενιά Ζ και τέσσερις στους 10 millennials δήλωσαν ότι αισθάνονται αγχωμένοι όλη ή τις περισσότερες φορές.

Αλλά τα χρήματα είναι μόνο ένας παράγοντας. Στην ηλικία των 24 ετών, έχω ήδη βιώσει μια παγκόσμια πανδημία με αμέτρητες ασθένειες και θανάτους, καλοκαιρινές θερμοκρασίες τους χειμερινούς μήνες, παγκόσμια κινήματα Black Lives Matter και συνεχώς αυξανόμενα ποσοστά πληθωρισμού. Νιώθω το βάρος του κόσμου στις άκρες των δακτύλων μου. Καθώς εισέρχομαι στον κόσμο της εργασίας, είναι δύσκολο να εμφανίζομαι καθημερινά ως ο καλύτερος εαυτός μου.

Μόνο το ήμισυ της γενιάς Z πιστεύει ότι διαχειρίζεται καλά το άγχος του, σύμφωνα με την APA. Και ο τρόπος με τον οποίο η Gen Z διαχειρίζεται το άγχος έχει γίνει θέμα συζήτησης στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Ένα viral βίντεο του TikTok υποστηρίζει ότι αυτή η γενιά είναι η πιο δύσκολη γενιά για να εργαστεί κανείς μαζί της, λόγω της “έλλειψης κινήτρων, αποσπάται εύκολα η προσοχή τους, προσβάλλονται εύκολα και είναι ανέντιμοι”.

 

Η Tess Brigham, προπονήτρια ζωής και θεραπεύτρια με έδρα την Καλιφόρνια, δήλωσε ότι η πρώιμη κρίση ζωής της γενιάς Z χαρακτηρίζεται από εξάντληση και μια βαθιά αίσθηση ότι είναι καταβεβλημένη.

“Νομίζω ότι μέρος αυτού που αισθάνεστε όλοι σας δεν είναι απαραίτητα αυτό που νομίζω ότι οι παλαιότερες γενιές θέλουν να ονομάσουν τεμπελιά ή δικαίωμα”, δήλωσε η Brigham. “Νομίζω ότι είστε κουρασμένοι. Πραγματικά, πραγματικά κουρασμένοι”.

Η κρίση τρίμηνης ζωής, ή η κρίση της πρώιμης ζωής, είναι μια κρίση ταυτότητας. Συμβαίνει όταν κάποιος στα μέσα της δεκαετίας του 20 έως τις αρχές του 30 αρχίζει να αμφισβητεί την ποιότητα και την κατεύθυνση της ζωής του. Τα κοινά χαρακτηριστικά περιλαμβάνουν θλίψη, αίσθημα ανικανοποίητου και άγχος.

“Το άγχος μας κάνει κατά κάποιο τρόπο να ζούμε στο μέλλον και μας κάνει να γυρνάμε τους τροχούς μας και να ανησυχούμε για πράγματα που δεν έχουν συμβεί ακόμα”, δήλωσε ο Brigham.

Μπορεί να είναι δύσκολο να διαχειριστεί κανείς το προσωπικό άγχος, τα παγκόσμια γεγονότα και να διατηρήσει τα προς το ζην. Έτσι, ρώτησα τη Lynn Toomey, προπονήτρια ζωής στη Μασαχουσέτη, πώς μπορώ να δουλέψω μέσα από την εξάντληση χωρίς να φοβάμαι τον εργασιακό χώρο.

“Νομίζω ότι καταλήγει στον προγραμματισμό του τρόπου ζωής από την αρχή”, δήλωσε η Toomey.

Η Toomey πιστεύει στο “να ζούμε μια ισορροπημένη ζωή”. Είναι η ιδρύτρια του Her Retirement, μιας πλατφόρμας που βοηθά τους συνταξιούχους να επεξεργαστούν τις μεγαλύτερες τύψεις της ζωής τους, συμπεριλαμβανομένης της υπερβολικής εργασίας. Η Toomey συμβουλεύει τη Gen Z να κυνηγήσει τα προσωπικά της ενδιαφέροντα και να ασχοληθεί με χόμπι, ώστε να γίνουν συνήθειες και συμπεριφορές.

 

Αν και η Brigham δεν πιστεύει στην ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής, πιστεύει στην ενσωμάτωση των προσωπικών ενδιαφερόντων στη ζωή και στον εργασιακό χώρο.

“Η δουλειά είναι αυτό που κάνουμε όλη μέρα. Οπότε πρέπει να βρεις τι σου αρέσει να κάνεις, την προσωπικότητά σου, τι σου αρέσει”, δήλωσε.

Η Brigham μοιράστηκε με την εκπομπή Morning Edition του NPR συμβουλές για τον εντοπισμό των αιτιών του στρες, τη διαχείριση του άγχους και την εύρεση της χαράς στη ζωή και την καριέρα.

Πώς να καταλάβετε την πηγή του άγχους σας
Πριν ελέγξετε τη δουλειά σας, ελέγξτε τη ζωή σας.

Σημειώστε τα πράγματα που σας αρέσουν και δεν σας αρέσουν εντός και εκτός του χώρου εργασίας.

Κάντε στον εαυτό σας ερωτήσεις όπως: Ποιο είναι το καλύτερο μέρος της ημέρας μου; Με ποιους μου αρέσει να βρίσκομαι; Τι μου αρέσει στη δουλειά μου;

Ο Brigham λέει ότι αυτές οι ερωτήσεις βοηθούν τους ανθρώπους να γίνουν ντετέκτιβ στη ζωή τους.

Ίσως δεν είναι η ίδια η δουλειά αλλά ένας δύσκολος συνάδελφος ή η έλλειψη συμμετοχής σε έργα που σας παθιάζουν.

Το πρόβλημα μπορεί επίσης να είναι μια εξωτερική πηγή, όπως μια δύσκολη σχέση ή ένας θορυβώδης συγκάτοικος.

Εξερευνήστε τα ενδιαφέροντά σας
Μόλις αποκτήσετε μια ιδέα για το τι σας κάνει δυστυχισμένους, ο Brigham σας ενθαρρύνει να εξερευνήσετε τα πράγματα που σας κάνουν ευτυχισμένους.

Αν δεν σας ανατίθενται τα έργα που σας ενθουσιάζουν, συζητήστε το με το αφεντικό σας.

Η Brigham ενθαρρύνει τους νέους να υπερασπιστούν τον εαυτό τους και να κυνηγήσουν τις επιθυμίες τους σε όλες τις πτυχές της ζωής, συμπεριλαμβανομένης της εργασίας και των σχέσεων.

“Καθώς εξερευνάτε περισσότερο τον εαυτό σας, κατανοείτε καλύτερα τον εαυτό σας”, δήλωσε η Brigham. “Αυτό που θα συμβεί είναι ότι θα αρχίσετε να κάνετε αλλαγές στην καθημερινή σας ζωή”.

Τρεις τρόποι για να χαλαρώσετε και να ανακουφιστείτε από το άγχος
1. Ο διαλογισμός δεν είναι τέλειος, είναι μια πρακτική.

Το πρώτο πράγμα που σας συμβουλεύει ο Brigham είναι να “επιβραδύνετε” και να διαλογιστείτε.

“Παρατηρείς τις σκέψεις σου και τις αφήνεις να φύγουν”, δήλωσε ο Brigham. “Το γεγονός ότι έχεις μια σκέψη δεν την κάνει αληθινή, δεν σημαίνει ότι πρέπει να την ακούς”.

 

Αν νομίζετε ότι ο διαλογισμός δεν θα σας βοηθήσει, ξεκινήστε με 2 λεπτά την ημέρα.

2. Μια άλλη μέθοδος που προτείνει ο Brigham είναι η τήρηση ημερολογίου.

“Η ελεύθερη γραφή σας επιτρέπει να βγάλετε όλη αυτή τη σαβούρα, όλες αυτές τις σκέψεις, από το κεφάλι σας και να τις γράψετε στο χαρτί, και μετά απλά τις απελευθερώνετε και τις αφήνετε να φύγουν”, είπε.

3. Αν ψάχνετε για ένα άμεσο μέσο ανακούφισης από το στρες, η άσκηση μπορεί να σας βοηθήσει: “Είναι το καλύτερο πράγμα που μπορείτε να κάνετε, κάθε είδους σωματική άσκηση για 20 έως 30 λεπτά”.

ΠΗΓΗ 

You may also like

artpointview.gr @ 2024