Home Life & Art Paratheses / Maria Vlandi / Γκαλερί ALMA

Paratheses / Maria Vlandi / Γκαλερί ALMA

by bot

Στην γκαλερί ALMA πραγματοποιήθηκαν πρόσφατα τα εγκαίνια της έκθεσης γλυπτικής PARATHESES της Mαρίας Βλαντή. Οσοι δεν είχαν την ευκαιρία ή τον χρόνο να επισκεφθούν την έκθεση, έχουν μερικές μέρες μπροστά τους καθώς η έκθεση ολοκληρώνεται στις 24 June 2023

 

Η καλλιτέχνις παρουσιάζει έργα ως αποτέλεσμα μιας επταετούς δημιουργικής διερευνητικής προσπάθειας, τα οποία δείχνουν ξεκάθαρα τα καθολικά στοιχεία της χαρακτηριστικής μορφολογίας στην τέχνη της των τελευταίων ετών.

Συνεχίζει να κατασκευάζει ανομοιόμορφα σπονδυλωτά στοιχεία από πηλό, τα οποία συνδυάζει για να δημιουργήσει μεγάλα, συμπαγή έργα με τη δομή ως την πιο εξέχουσα πτυχή, αναζητώντας ταυτόχρονα τρόπους να ξεφύγει από τα όρια μιας εντελώς φορμαλιστικής πρότασης.

Ανασύρει θραύσματα από μέσα της -μερικές φορές από τη μνήμη, μερικές φορές από ένστικτο- τα οποία ανασυνθέτει σε μια νέα δομή. Αισθάνεται κανείς ότι υποβάλλει την εικόνα της σε ένα σύστημα δικαιοσύνης το οποίο επιθυμεί να επιβάλει, μέσω ενός πλήθους αντιφατικών στοιχείων, ως μέρος της δικής της τάξης πραγμάτων. Η ισορροπία μεταξύ μιας εναλλασσόμενης εννοιολογικής αμφισημίας και υλικής αντιστοιχίας αναδεικνύεται ως στόχος θεμελιώδους σημασίας στο έργο της. Κάθε στοιχείο στις συνθέσεις της ορίζεται μέσα από ένα διάλογο με το αντίθετό του.

Αυτό είναι ιδιαίτερα εμφανές στο δεύτερο γλυπτό της σειράς, στο οποίο η Βλαντή επιχειρεί τολμηρά , τοποθετώντας μικρά θραύσματα ύλης στην κορυφή και ολοκληρώνοντας έτσι και εμποδίζοντας ταυτόχρονα τη δυναμική μιας ογκώδους ανόδου, να επιβάλει μια αρμονία του διαφορετικού.

Η Μαρία Βλαντή παίρνει μια σαφή θέση, αντλώντας από το παρελθόν, ενώ στέκεται στο παρόν, για να διευρύνει τις αναζητήσεις της και να μας δώσει μια νέα αισθητική ταυτότητα ως έκφραση μιας σύγχρονης κεραμικής εμπειρίας.

You may also like

artpointview.gr @ 2024