Swipe right: Είναι η νέα ακροδεξιά εφαρμογή γνωριμιών της Γαλλίας για “πατριώτες” τόσο ρομαντική όσο ισχυρίζεται;

Μια νέα εφαρμογή γνωριμιών μόνο για ακροδεξιούς είναι ένα σημάδι του πώς η ακροδεξιά ιδεολογία γίνεται όλο και περισσότερο mainstream στη Γαλλία, λέει ένας ειδικός στο Euronews.

“Ο πατριωτισμός δεν ήταν ποτέ τόσο ρομαντικός”.

Αυτό είναι το σύνθημα της Droite au Coeur, της πρώτης πλατφόρμας γνωριμιών της Γαλλίας για δεξιούς που θέλουν να γνωρίσουν το ταίρι τους στο διαδίκτυο και να ξεκινήσουν ένα ειδύλλιο με ομοϊδεάτες “πατριώτες”.

Το Droite au Coeur, το οποίο μπορεί να μεταφραστεί ως “Ευθεία στην καρδιά”, αλλά στα γαλλικά μπορεί να διαβαστεί και ως “Δεξιά της καρδιάς”, παρουσιάζεται ως μια πλατφόρμα γνωριμιών για “πατριωτικούς singles”. Η πλατφόρμα γνωριμιών, η οποία ιδρύθηκε από τη Stéphanie και τον Yohan Pawer, έναν ακροδεξιό influencer που προωθεί τις “δυτικές αξίες”, ξεκίνησε νωρίτερα τον Ιούνιο για desktop, αλλά η έκδοση της εφαρμογής για κινητά είναι πλέον ζωντανή.

Ποιες είναι αυτές οι αξίες; Η υπεράσπιση της Γαλλίας και των χριστιανικών της ριζών, σύμφωνα με τους ιδρυτές της.

“Παιδεία, πολιτισμός ή θρησκείες, οι ρίζες μας είναι ακλόνητοι φάροι που μας καθοδηγούν στο μονοπάτι της ζωής σε μια αποδομημένη και ανθυγιεινή κοινωνία που δεν μας μοιάζει πλέον”, γράφουν.

Για τη Σεσίλ Σίμονς, ερευνήτρια στο Ινστιτούτο Στρατηγικού Διαλόγου (ISD), μια διεθνή δεξαμενή σκέψης που αναλύει και επεξεργάζεται απαντήσεις στον εξτρεμισμό, το μίσος και την πόλωση, η πλατφόρμα αφορά πραγματικά “τη διατήρηση της ταυτότητας”.

“Για μένα, υποκινείται από την επιθυμία να αποκλείσουμε”, λέει η Simmons στο Euronews. “Στην εφαρμογή, υπάρχει μια αναφορά για την απόκτηση παιδιών. Υπάρχει η ιδέα, εμμέσως, ότι οι άνθρωποι θα συναντηθούν και θα αποκτήσουν λευκά παιδιά”, συνέχισε.

“Υποκινείται από το άγχος για τη φυλετική αντικατάσταση – δεν αναφέρει πράγματα όπως η θεωρία συνωμοσίας “Μεγάλη αντικατάσταση”, αλλά είναι πλήρως διαποτισμένη από αυτό το είδος της μοιρολατρικής ανησυχίας”.

Η πλατφόρμα αποκαλεί τους χρήστες της “φύλακες και υπερασπιστές του πολιτισμικού μας πλούτου” και αποκαλεί τον εαυτό της “μεγάλη οικογένειά τους”.

Αν και η Droite au Coeur λέει ότι δεν συνδέεται με κάποιο συγκεκριμένο πολιτικό κόμμα, ο ιστότοπος προωθήθηκε από τον Bruno Attal, συνδικαλιστή της αστυνομίας που κατέβηκε με την Reconquest στις προηγούμενες βουλευτικές εκλογές του 2022, και τον Patrick Libbrecht, διευθυντή του Ινστιτούτου Κοινωνικών, Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών (ISSEP) που ίδρυσε η ακροδεξιά ηγέτιδα της Γαλλίας Marion Maréchal Le Pen.

euronews