Βαθυσκάφος Τιτάν: Ουδέν νεώτερον από το πεδίο των ερευνών

Πριν από μερικές ώρες, η αμερικανική ακτοφυλακή ανακοίνωσε πως οι ομάδες έρευνας εντόπισαν υποβρύχιους ήχους κάτα τη σάρωση του Βόρειου Ατλαντικού. Η ανίχνευση των ήχων από καναδικά αεροσκάφη την Τρίτη, τρίτη ημέρα των ερευνών, αναφέρθηκε από την ακτοφυλακή, καθώς ο χρόνος μετρούσε αντίστροφα για την παροχή οξυγόνου του αγνοούμενου υποβρυχίου.

Οι ρομποτικές επιχειρήσεις υποθαλάσσιας έρευνας εκτράπηκαν στην περιοχή από όπου φαίνεται να προέρχονται οι ήχοι, αλλά δεν υπήρχε κανένα απτό σημάδι του αγνοούμενου σκάφους, ανέφερε η ακτοφυλακή στο Twitter.

«Το δυσμενέστερο σενάριο είναι να υπάρχει διαρροή στο σκάφος»
Ο αντιναύαρχος Γιώργος Λεβέτης, πρώην κυβερνήτης υποβρυχίων, μίλησε για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει το βαθυσκάφος «Τιτάν», το οποίο χάθηκε από τα ξημερώματα της περασμένης Δεύτερας στον Ατλαντικό Ωκεανό. «Το βαθυσκάφος έχει κατέβει για τουριστικούς λόγους δίπλα στον Τιτανικό. Ουσιαστικά έχει κατέβει σε βάθος 3.800 μέτρα που είναι το ναυάγιο. Χάθηκε η επαφή του 1 ώρα και 45 λεπτά μετά την κατάδυσή του» δήλωσε στις «Συνδέσεις» ο κ. Λεβέντης.

Με δεδομένο ότι το οξυγόνο που υπάρχει στο βαθυσκάφος επαρκεί, σύμφωνα με τις προβλέψεις, μέχρι το μεσημέρι της Πέμπτης ο κ. Λεβέντης αναφέρθηκε στα επικρατέστερα σενάρια που υπάρχουν μέχρι στιγμής. «Το δυσμενέστερο σενάριο είναι να υπάρχει διαρροή στο σκάφος, οπότε οι πιθανότητες να επιζήσουν οι άνθρωποι ή να το βρουν είναι πάρα πολύ μικρές γιατί θα έχει πάει στον βυθό της θάλασσας. Το μόνο σενάριο το οποίο θα μπορούσε να έχει κάποιες ελπίδες είναι να υπάρχει κάποιο πρόβλημα στα ηλεκτρολογικά το οποίο να μπορέσουν από μόνοι τους να το αποκαταστήσουν. Εάν δεν μπορέσουν από μόνοι τους να το αποκαταστήσουν, το πιθανότερο είναι να μην μπορέσουν να βρεθούν αυτοί οι άνθρωποι εν ζωή» εξήγησε ο κ. Λεβέντης.

Αναφορικά με τις πληροφορίες για τον ήχο που ακούστηκε στο σημείο όπου εικάζεται ότι βρίσκεται το βαθυσκάφος εξέφρασε τις αμφιβολίες του για το εάν προέρχεται από τους παγιδευμένους επιβαίνοντες του τουριστικού βαθυσκάφους. «Δεν είναι σαφής η περιγραφή του ήχου. Είναι φυσικό εάν είναι οι άνθρωποι αυτοί, από τη στιγμή που δεν έχουν κάποιο ηλεκτρικό σύστημα για να εκπέμπει κάτι, να προσπαθούν να χτυπάνε τη μεταλλική επιφάνεια του σκάφους για να ειδοποιήσουν ότι υπάρχει πρόβλημα» είπε εκφράζοντας όμως τον προβληματισμό του γιατί τα χτυπήματα δεν είναι πιο τακτικά από το διάστημα της μισής ώρας, όπως επιβεβαίωσαν οι αμερικανικές αρχές.

«Ούτε πυρηνικό υποβρύχιο μπορεί να πάει σε τέτοιο βάθος»
Ο κ. Λεβέντης έθεσε τον προβληματισμό του και για το βάθος στο οποίο έχει φτάσει το υποβρύχιο. Μάλιστα ανέφερε πως «Τα βάθη είναι υπερβολικά. Τα βάθη αυτά στα οποία έχει πάει το βαθυσκάφος είναι υπερβολικά και ούτε πυρηνικό υποβρύχιο μπορεί να πάει. Μόνο βαθυσκάφη τα οποία συμμετέχουν στην έρευνα και διάσωση των υποβρυχίων μπορούν να βοηθήσουν», πρόσθεσε.

Ακόμη, ο πρώην κυβερνήτης ανέφερε πως αν ένα υποβρύχιο έχει πρόβλημα, τότε στέλνονται τηλεκατευθυνόμενα σκάφη προκειμένου να κάνουν την έρευνα για την εύρεση του ναυαγίου. Ο ίδιο τόνισε ότι στην περιοχή επικρατούν ισχυρά ρεύματα δυσκολεύοντας το έργο των σωστικών συνεργείων καθώς μεγαλώνουν την έκταση την οποία πρέπει να ελέγξουν με τα ειδικά sonar.

Όσον αφορά να έχει καταφέρει το βαθυσκάφος να αναδυθεί ο ίδιος εξέφρασε αρνητική άποψη καθώς όπως είπε θα είχε ήδη εντοπιστεί. «Δεν ξέρω τι εκπαίδευση είχαν και πόσων ημερών εκπαίδευση και για την περίπτωση κινδύνου και της χρήσης των σωστικών μέσων», πρόσθεσε επίσης ο κ. Λεβέντης τονίζοντας ότι υπήρχαν παραλείψεις που μπορεί να στοιχίσουν τη ζωή του πενταμελούς πληρώματος που θέλησε να δει από κοντά το ναύαγιο του τιτανικού καταβάλλοντας αντίτιμο 250.000 δολαρίων έκαστος.

ΠΗΓΗ ΤΑ ΝΕΑ