Home Προσωπα ΗΠΑ: Ποια είναι η Kristan Hawkins που μάχεται λυσσαλέα και καθημερινά κατά των αμβλώσεων;

ΗΠΑ: Ποια είναι η Kristan Hawkins που μάχεται λυσσαλέα και καθημερινά κατά των αμβλώσεων;

by bot

ΗΠΑ: Ποια είναι η Kristan Hawkins που μάχεται λυσσαλέα και καθημερινά κατά των αμβλώσεων;

Όταν η Kristan Hawkins ήταν 23 ετών, άρχισε να κοιμάται στο γραφείο της.

Πέρασαν χρόνια πριν η οργάνωσή της, Students for Life of America (SFLA), γίνει μια από τις μεγαλύτερες και πιο ισχυρές ομάδες κατά των αμβλώσεων στη χώρα. Και πέρασε πάνω από μια δεκαετία προτού σταθεί έξω από το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ για να ανακοινώσει στους θριαμβευτές υποστηρικτές της ότι το πανεθνικό δικαίωμα στην άμβλωση είχε ανατραπεί.

Αλλά τότε, το 2008, τα κεντρικά γραφεία της SFLA βρίσκονταν στο Άρλινγκτον της Βιρτζίνια και η πλησιέστερη πόλη, όπου η Χόκινς και ο σύζυγός της μπορούσαν να αγοράσουν σπίτι ήταν 90 λεπτά μακριά.

Στην αρχή, δοκίμασε τη μετακίνηση, φεύγοντας από το σπίτι στις 5 το πρωί και επιστρέφοντας στις 8 το βράδυ. Όμως οι διαδρομές γίνονταν υπερβολικές και η βενζίνη πολύ ακριβή.

Έτσι, αγόρασε ένα φτηνό καναπέ από το Ikea, υπολογίζοντας ότι θα μπορούσε να δουλέψει 30 ώρες σε δύο ημέρες πριν οδηγήσει στο σπίτι της για ένα βράδυ. Χρησιμοποιούσε ένα κοντινό γυμναστήριο Gold’s Gym για ντους, τον νέο καναπέ για ύπνο. Όταν η Χόκινς διαπίστωσε ότι το γραφείο κατοικείται επίσης από κατσαρίδες, αγόρασε μια μάσκα ματιών και άρχισε να κοιμάται με αναμμένα τα φώτα για να τις κρατήσει μακριά.

“Ήταν τρομερό, τρομερό”, λέει ο σύζυγός της Τζόναθαν για εκείνη την περίοδο, που ήταν μόλις δύο χρόνια στο γάμο τους.

Αλλά η Kristan Hawkins ήταν αμείλικτη. Και είχε μια δουλειά να κάνει, επρόκειτο να δει το τέλος της απόφασης Roe v Wade, ανατρέποντας το εθνικό δικαίωμα στην άμβλωση που προστατευόταν για σχεδόν μισό αιώνα.

Τον περασμένο Ιούνιο, τα κατάφερε. Οι υπέρμαχοι της άμβλωσης λένε ότι ο ακτιβισμός της έκτοτε έχει ήδη συμβάλει στην αποκοπή της πρόσβασης στην άμβλωση για περίπου 20 εκατομμύρια γυναίκες και έχει ωθήσει τη χώρα σε κρίση δημόσιας υγείας.

Αλλά η  Kristan Hawkins έχει έναν νέο, πιο φιλόδοξο στόχο: θέλει να κάνει την άμβλωση αδιανόητη και μη διαθέσιμη σε όλες τις ΗΠΑ.

Τον χρόνο μετά την ανατροπή της υπόθεσης Roe, η Hawkins έγινε υπερβολικά δραστήρια, αυξάνοντας το μέγεθος και την εμβέλεια του σωματείου SFLA και χρησιμοποιώντας αυτή τη δύναμη για να πιέσει τα πολιτειακά νομοθετικά σώματα να εγκρίνουν όλο και πιο αυστηρές απαγορεύσεις.

“Αυτό είναι το θέμα της ορμής, σωστά; Όπως όλη η Αμερική παρακολουθεί, πατήστε το γκάζι σε όλα, αυτή τη στιγμή”, είπε. “Περισσότερο, περισσότερο, περισσότερο, περισσότερο, περισσότερο, περισσότερο”.

Η Kristan Hawkins τώρα πια 38 ετών, είναι πιο τολμηρή και πιο ανυποχώρητη από τους προκατόχους της, αντανακλώντας μια νέα γενιά ακτιβιστών που κινούνται προς τον τελικό τους στόχο: την ομοσπονδιακή απαγόρευση των αμβλώσεων, ξεκινώντας από τη σύλληψη.

“Είναι αντιπροσωπευτική της μετατόπισης του κινήματος προς τα δεξιά… και του πόσο μακριά μπορεί να φτάσει το κίνημα”, δήλωσε η Mary Ziegler, καθηγήτρια Νομικής στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Ντέιβις και κορυφαία ειδικός στη συζήτηση για τις αμβλώσεις στις ΗΠΑ. “Η Kristan είναι πραγματικά σημαντική για να κατανοήσουμε τι θα ακολουθήσει”.

Τα σχέδια της έρχονται σε αντίθεση με την κοινή γνώμη -η πλειοψηφία των Αμερικανών υποστηρίζει την πρόσβαση στη νόμιμη άμβλωση- και ακόμη και ορισμένοι Ρεπουμπλικάνοι λένε ότι πάει πολύ μακριά, πολύ γρήγορα.

Αλλά και η ανατροπή της υπόθεσης Roe, επίσης, κάποτε θεωρούνταν μακρινό ενδεχόμενο. Και τώρα, ένα χρόνο μετά την κατάρρευσή της, η  Kristan Hawkins πιστεύει ότι θα οδηγήσει το κίνημα κατά των αμβλώσεων σε μια ακόμη απίθανη νίκη.

Οι περισσότεροι υποστηρικτές των αμβλώσεων έχουν μια ιστορία καταγωγής, μια στιγμή που, όπως λένε, τους οδήγησε στην αποστολή υπέρ της ζωής.

Η στιγμή της Kristan Hawkins ήρθε όταν ήταν 15 ετών. Στο σπίτι της στη Δυτική Βιρτζίνια, άρχισε να εργάζεται εθελοντικά σε ένα κέντρο εγκυμοσύνης κρίσης, το είδος των εγκαταστάσεων που αποτρέπουν τις γυναίκες από το να κάνουν έκτρωση, παρέχοντας συμβουλές υπέρ της ζωής, υπερήχους και υλικές προμήθειες όπως πάνες και μαντηλάκια.

Πριν της επιτραπεί να ξεκινήσει τη δουλειά της, η  Kristan Hawkins έπρεπε να μάθει τι είναι η άμβλωση, για να καταλάβει πώς μοιάζει. Κάποιος στην κλινική της έδωσε μια κασέτα VHS με τη Σιωπηλή Κραυγή, μια αμφιλεγόμενη προπαγανδιστική ταινία κατά των αμβλώσεων του 1984, η οποία υποτίθεται ότι έδειχνε ένα έμβρυο στον υπέρηχο να βιώνει αγωνία κατά τη διάρκεια μιας έκτρωσης στις 12 εβδομάδες. Η ταινία, η οποία καταγγέλλεται ως απάτη από ακτιβιστές για τα δικαιώματα των αμβλώσεων, έρχεται σε αντίθεση με τα ευρήματα κορυφαίων επιστημόνων που λένε ότι ένα έμβρυο δεν έχει την ικανότητα να αισθάνεται πόνο μέχρι τουλάχιστον την 24η εβδομάδα κύησης.

Αλλά εκείνη τρομοκρατήθηκε. Ήταν επίσης απίστευτη. Κατά την άποψή της, είχε μόλις συναντήσει τη μεγαλύτερη θηριωδία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων της εποχής μας: τη συνηθισμένη θανάτωση “προγεννημένων μωρών” – τον όρο που χρησιμοποιεί για να περιγράψει τα έμβρυα. Γιατί λοιπόν δεν προσπαθούσαν όλοι να το σταματήσουν;

“Θυμάμαι εκείνη την πρώτη μέρα στο κέντρο εγκυμοσύνης, να βγαίνω έξω και να λέω “Θεέ μου, πώς γίνεται η ζωή να συνεχίζεται κανονικά όταν συμβαίνει αυτό;”” είπε κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης τον Μάιο. “Αυτό άλλαξε τα πάντα”.

Μετά από ένα καλοκαίρι στην κλινική, η  Kristan Hawkins ίδρυσε μια κοινοτική ομάδα κατά των αμβλώσεων με την ονομασία Teens for Life (Έφηβοι για τη Ζωή). Έγινε μέλος του τοπικού παραρτήματος του “Δικαίου στη Ζωή”, έγινε μέλος του τοπικού παραρτήματος των Ρεπουμπλικανών. “Ήμουν η νεότερη εκεί κατά τέσσερις δεκαετίες”, είπε.

Μέχρι το 2006, μετά την αποφοίτηση από το κολέγιο και σύντομες θητείες στην Εθνική Επιτροπή των Ρεπουμπλικάνων και στο Υπουργείο Υγείας και Ανθρωπίνων Υπηρεσιών, η Kristan Hawkins  προσλήφθηκε για να διευθύνει το Students for Life, μια νεοσύστατη τότε οργάνωση με ομάδες σε 180 πανεπιστημιουπόλεις. Ήταν 21 ετών.

Δεκαεπτά χρόνια αργότερα παραμένει εμμονική, επιρρεπής στο να στέλνει στους συναδέλφους της μηνύματα και ηλεκτρονικά μηνύματα όλες τις ώρες. Το ημερήσιο πρόγραμμά της, που πληκτρολογείται στο iPhone της, είναι ένας εφιάλτης, με περισσότερες από δύο δωδεκάδες συναντήσεις και υποχρεώσεις μπλοκαρισμένες σε αλληλεπικαλυπτόμενα διαστήματα. Οι μέρες της διακόπτονται, περιστασιακά, από κλήσεις ενός προπονητή υγείας. “Προσπαθούν να με πείσουν να πίνω νερό”, είπε. “Πάντα αστειεύομαι ότι το Students for Life είναι χτισμένο πάνω σε Diet Mountain Dew”.

Η ίδια και ο σύζυγός της  ζουν σε ένα τροχόσπιτο με τα τέσσερα παιδιά τους, ώστε όλη η οικογένεια να μπορεί να την ακολουθεί στις συχνές εκδρομές της SFLA. Ο Τζόναθαν, πρώην δάσκαλος, παρέχει κατ’ οίκον διδασκαλία.

“Απλώς ακολουθώ τη ροή, αυτό είναι το μόνο που μπορείς να κάνεις”, δήλωσε ο Τζόναθαν κατά τη διάρκεια μιας οικογενειακής εκδρομής στον ζωολογικό κήπο του Πίτσμπουργκ τον περασμένο μήνα.

BBC

You may also like

artpointview.gr @ 2024