Home Προσωπα Μπαράκ Ομπάμα: «Αν συμμαχήσουμε, θα ξαναχτίσουμε πάνω στα ερείπια. Αυτό είναι Δημοκρατία»

Μπαράκ Ομπάμα: «Αν συμμαχήσουμε, θα ξαναχτίσουμε πάνω στα ερείπια. Αυτό είναι Δημοκρατία»

by bot

 Μπαράκ Ομπάμα: «Αν συμμαχήσουμε, θα ξαναχτίσουμε πάνω στα ερείπια. Αυτό είναι Δημοκρατία»

Επτά χρόνια μετά την τελευταία επίσημη επίσκεψή του στην Ελλάδα, ο τέως πρόεδρος των ΗΠΑ επέστρεψε στο Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος και μίλησε για τους τρόπους ενίσχυσης του δημοκρατικού πολιτεύματος

«Ο κόσμος έχει φτάσει σε ένα σημείο που δεν πιστεύει σε τίποτα και αυτό ζημιώνει τη δημοκρατία μας. Πρέπει να συνομιλήσουμε με όσους διαφωνούμε. Αυτό θα οικοδομήσει νέες κοινωνίες», τόνισε ο τέως πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, στο πλαίσιο της συζήτησης που είχε το απόγευμα της Πέμπτης με τον πρόεδρο του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, Ανδρέα Δρακόπουλο, στο πλαίσιο του ετήσιου συνεδρίου Nostos με κεντρικό θεματικό άξονα την ψυχική υγεία.

«Πρέπει να ασχοληθούμε με τους νέους που χρησιμοποιούν τα social media, ώστε να ακυρώσουμε τους φόβους μας. Πρέπει να αντιμετωπίσουμε τις εντεινόμενες ανισότητες στην οικονομία, επίσης. Μια τάση που επιταχύνεται τα τελευταία χρόνια. Για να λειτουργήσει η δημοκρατία μας, πρέπει να έχουμε όλοι τα βασικά αγαθά. Να μπορεί ο καθένας να θρέψει την οικογένειά του. Οι οικονομικές βάσεις είναι σαθρές και αυτό δημιουργεί διαφορές και ανισότητες σε παγκόσμια κλίμακα. Πρέπει να εξαλείψουμε αυτές τις ανισότητες. Να μορφώσουμε τους νέους μας, να στείλουμε βοήθεια σε χώρες που έχουν ανάγκη. Αυτό δεν μπορούμε να το κάνουμε μόνοι μας», είπε μεταξύ άλλων. «Η δημοκρατία είναι εγκλωβισμένη και πρέπει να δούμε τι θα κάνουμε γι’ αυτό. Λέω στα παιδιά μου να κλείσουν τα τηλέφωνά τους, να βγουν έξω, να μιλήσουν με ανθρώπους. Να δουν τα πράγματα πιο “πλατιά”» συνέχισε.

Ο Μπαράκ Ομπάμα συζητά με τον πρόεδρο του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, Ανδρέα Δρακόπουλο (InTime News/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ)

Δεν έλλειψαν οι αναφορές στην επικαιρότητα, τόσο την εγχώρια όσο και τη διεθνή, ενώ αναφέρθηκε και στην επίσκεψή του στην Ακρόπολη, νωρίτερα την ίδια ημέρα, προκειμένου να αναφερθεί και πάλι στο δημοκρατικό πολίτευμα.

«Η ζωή είναι σύντομη, πρέπει να έχουμε το θάρρος να σηκωνόμαστε όταν πέφτουμε. Δείτε τι συμβαίνει στην Ουκρανία, τι συνέβη με το πρόσφατο ναυάγιο. Σκεφτόμουν ότι στην Ακρόπολη ο ξεναγός μας έλεγε πως υπάρχουν ερείπια πάνω στα οποία χτίστηκε η πόλη. Αυτό πρέπει να κάνουμε, να χτίσουμε πάνω στα ερείπια. Αυτό είναι η δημοκρατία. Αν συνεργαστούμε και συμμαχήσουμε, θα ξαναχτίσουμε πάνω στα ερείπια» είπε συγκεκριμένα, και υπογράμμισε:

«Αυτό είναι το μήνυμά μου στους νέους». Το «παρών» στην εκδήλωση έδωσαν, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα Τζόρτζ Τσούνης κ.ά.

Αυτή ήταν η δεύτερη φορά που ο Μπαράκ Ομπάμα επισκέφθηκε το Κέντρο Πολιτισμού, μετά την τελευταία διεθνή επίσκεψή του στο πλαίσιο της διακυβέρνησής του το 2016, οπότε είχε εκφωνήσει από το βήμα της Εθνικής Λυρικής Σκηνής μια ομιλία-ορόσημο για το ιδεώδες της Δημοκρατίας.

Πηγή: Protagon.gr

You may also like

artpointview.gr @ 2024