Σκοτώθηκαν ακαριαία, το υποβρύχιο διαλύθηκε -Πώς εκτιμούν ότι έγινε η τραγωδία, τι συντρίμμια βρέθηκαν

Ίσως είναι αδύνατον να εντοπιστούν οι σοροί
Ο υποναύαρχος Μόγκερ έκανε λόγο για ένα «περιβάλλον που δεν συγχωρεί», λέγοντας πως ίσως είναι αδύνατον να εντοπιστούν οι σοροί των επιβαινόντων του υποβρυχίου.


Στα βάθη του Ατλαντικού γράφτηκε το τραγικό φινάλε στις έρευνες για το υποβρύχιο Titan καθώς η εταιρεία Oceangate ανακοίνωσε χθες πως οι 5 επιβάτες του είναι νεκροί.

Οι πέντε επιβαίνοντες ήταν ο 61χρονος Αμερικανός ιδρυτής της OceanGate Στόκτον Ρας, ο 77χρονος Γάλλος ωκεανογράφος Πολ-Ανρί Ναρζολέ, ο 59χρονος Βρετανός δισεκατομμυριούχος Χάμις Χάρντινγκ, ο 48χρονος Πακιστανός επιχειρηματίας Σαχζάντα Νταγούντ και ο 19χρονος γιος του, Σουλεϊμάν.

Χθες Πέμπτη εντοπίστηκαν συντρίμμια στη ζώνη των ερευνών στο ναυάγιο του Τιτανικού.

Η αμερικανική ακτοφυλακή περιέγραψε ότι το τέλος επήλθε από μεγάλη έκρηξη που κατέστρεψε το βαθυσκάφος.

Ο εμπειρογνώμονας Ντέιβιντς Μερνς, φίλος δύο εκ των επιβατών που βρίσκονταν στο Titan, και συγκεκριμένα του Βρετανού δισεκατομμυριούχου Χάμις Χάρντινγκ και του Γάλλου ωκεανογράφου Πολ-Ανρί Ναρζολέ, σημείωσε ότι πρόεδρος (της εταιρείας), που μιλά με τα πλοία, έλαβε ένα μήνυμα, το οποίο αναφέρει πως «στα συντρίμμια που βρέθηκαν είναι το πλαίσιο προσγείωσης και το πίσω τμήμα του υποβρυχίου». Πρόσθεσε πως από τα χαρακτηριστικά των ευρημάτων αποδεικνύεται πως «ανήκουν» στο υποβρύχιο.

Εντοπίστηκαν 5 μεγάλα κομμάτια του υποβρυχίου, μια ανάσα από τον Τιτανικό
Το CNN ανέφερε πως έλαβε υπόμνημα το οποίο φέρεται πως επιβεβαιώνει την τραγική κατάληξη, και ότι τα συντρίμμια προέρχονται από το εξωτερικό του υποβρυχίου και εντοπίστηκαν στον πυθμένα του ωκεανού, περίπου 500 μέτρα από την πλώρη του Τιτανικού.

Ο υποναύαρχος Τζον Μόγκερ της αμερικανικής ακτοφυλακής, τόνισε πως εντοπίστηκαν τμήματα της ουράς του υποβρυχίου, ενώ βρήκαν και πρόσθετα συντρίμμια, που αντιστοιχούν στην καταστροφή του θαλάμου πίεσης, σημειώνοντας πως ειδοποιήθηκαν αμέσως οι οικογένειες.

Στην ίδια συνέντευξη, αναφέρθηκε πως εντοπίστηκαν πέντε μεγάλα κομμάτια ανάμεσα στα συντρίμμια γύρω από την περιοχή του Τιτανικού. Το πρόσθιο τμήμα ήταν το πρώτο που εντοπίστηκε.

Ίσως είναι αδύνατον να εντοπιστούν οι σοροί
Ο υποναύαρχος Μόγκερ έκανε λόγο για ένα «περιβάλλον που δεν συγχωρεί», λέγοντας πως ίσως είναι αδύνατον να εντοπιστούν οι σοροί των επιβαινόντων του υποβρυχίου.

Για το χρονικό διάστημα που σημειώθηκε η έκρηξη, είναι πολύ νωρίς για να το γνωρίζουμε. Η Αμερικανική Ακτοφυλακή είχε τοποθετημένα σόναρ στο νερό επί 72 ώρες, τα οποία δεν κατέγραψαν κάποιο «τέτοιο καταστροφικό συμβάν».


Η ανακοίνωση της εταιρείας
«Πιστεύουμε πως ο CEO Στόκτον Ρας, ο Σαχζάντα Ντάγουντ, ο γιος του Σουλεμάν Ντάγκουντ, ο Χάμις Χάρντινγκ και ο Πολ Ανρί Ναρζολέ έχουν δυστυχώς χαθεί. Αυτοί οι άνδρες ήταν πραγματικοί εξερευνητές που μοιράζονταν ένα ξεχωριστό πνεύμα περιπέτειας και ένα βαθύ πάθος για την εξερεύνηση και προστασία των ωκεανών του κόσμου. Οι καρδιές μας είναι με αυτές τις πέντε ψυχές και κάθε μέλος των οικογενειών τους σε αυτή την τραγική στιγμή. Θρηνούμε για την απώλεια της ζωής τους και τη χαρά που έφερναν στους οικείους τους».

«Είναι μία εξαιρετικά θλιβερή στιγμή για τους αφοσιωμένους εργαζομένους μας, οι οποίοι είναι εξουθενωμένοι και πενθούν βαθιά γι’ αυτή την απώλεια. Όλη η οικογένεια της OceanGate νιώθει ευγνωμοσύνη για τους αμέτρητους άνδρες και τις αμέτρητες γυναίκες από πολλούς οργανισμούς από τη διεθνή κοινότητα που επιτάχυναν τις έρευνες με πλήθος πόρων και εργάστηκαν τόσο σκληρά σε αυτή την αποστολή. Εκτιμούμε την δέσμευσή τους να εντοπίσουν τους πέντε ερευνητές και τις μέρες και νύχτες συνεχούς δουλειάς και υποστήριξης προς τα πληρώματά μας και τις οικογένειές τους. Είναι μία πολύ θλιβερή στιγμή για όλη την εξερευνητική κοινότητα και για κάθε οικογένεια των μελών που χάθηκαν στη θάλασσα. Ζητάμε με ευγένεια να γίνει σεβαστή η ιδιωτικότητα των οικογενειών σε αυτήν τη δύσκολη στιγμή».

Ακτοφυλακή: «Θα συνεχίσουμε τις απομακρυσμένες επιχειρήσεις στον πυθμένα της θάλασσας»
Η αμερικανική ακτοφυλακή ανακοίνωσε πως η επόμενη φάση θα είναι να διασφαλιστεί ότι οι οικογένειες των μελών του πληρώματος που βρίσκονταν στο υποβρύχιο Titan «έχουν κατανόηση ότι όσο πιο γρήγορα μπορούμε να μάθουμε τι συνέβη θα αρχίζουν να βρίσκουν κάποιο διέξοδο».

«Οι ομάδες θα συνεχίσουν να ερευνούν τη θέση του πεδίου συντριμμιών. Θα αρχίσουμε να αποδεσμεύουμε προσωπικό και σκάφη από το σημείο κατά τη διάρκεια των επόμενων 24 ωρών. Αλλά θα συνεχίσουμε τις απομακρυσμένες επιχειρήσεις στον πυθμένα της θάλασσας», αναφέρει η Ακτοφυλακή.

Τζέιμς Κάμερον: «Δεν μπορείς να ζητήσεις διάσωση από τον βυθό του ωκεανού»
Ο σπουδαίος Καναδός σκηνοθέτης του «Τιτανικού», Τζέιμς Κάμερον, ο οποίος έχει «βουτήξει» στα 11.000 μέτρα στην Τάφρο των Μαριανών, δήλωσε χθες
στο ABC News ότι του κάνει εντύπωση η ομοιότητα της τραγωδίας του Titan με την καταστροφή του Τιτανικού.

Ο σκηνοθέτης είχε πει παλαιότερα ότι «το σημείο όπου βρίσκεται το ναυάγιο του Τιτανικού είναι ένα από τα πιο αδυσώπητα μέρη στη Γη».

Σε συνέντευξή του το 2012 στους «New York Times», ο Κάμερον περιέγραψε τα βάθη της θάλασσας ως «ένα από τα πιο αδυσώπητα μέρη στη Γη» και είπε ότι δεν μπορείς να ζητήσεις διάσωση από τον βυθό του ωκεανού.

Ο Τζέιμς Κάμερον είχε πει στους NYT ότι στα βάθη του Ατλαντικού τον είχε οδηγήσει η επιθυμία του να δει πράγματα που «τα ανθρώπινα όντα δεν έχουν ξαναδεί».

Ο Έλληνας που βρέθηκε μέσα στο υποβρύχιο Titan εξιστορεί
Την δική του εμπειρία στον βυθό θυμήθηκε ο Πέτρος Μαθιουδάκης, ο οποίος το 2019 επιβιβάστηκε σε υποβρύχιο της Oceangate.

Τότε, η Oceangate σημείωσε ρεκόρ βαθιάς κατάδυσης (3.760 μέτρα), όταν τέσσερις τολμηροί εξερευνητές επιβιβάστηκαν στο υποβρύχιο Titan.

Ο Πέτρος Μαθιουδάκης, σύμφωνα με πληροφορίες από τη σελίδα του στο Facebook, εργάζεται ως μηχανικός ηλεκτρονικών συστημάτων στην εταιρεία θαλάσσιας τεχνολογίας Kraken Robotics, η οποία κατασκευάζει σύνθετους υποθαλάσσιους αισθητήρες, ραντάρ και διάφορα άλλα ρομποτικά συστήματα.

Ο Πέτρος Μαθιουδάκης (δεύτερος από αριστερά) στο υποβρύχιο «TITAN» το 2019 / Φωτογραφία: Facebook

Ο Πέτρος Μαθιουδάκης είχε δηλώσει ότι η κατάδυση ήταν «μια εμπειρία που μου άλλαξε τη ζωή».

«Ήταν συναρπαστικό να είμαι μέρος αυτού του πληρώματος που καταρρίπτει το ρεκόρ. Η κατάδυση παρείχε πρακτική εμπειρία ενόψει της αποστολής του Τιτανικού και οι πληροφορίες που συλλέξαμε κατά τη διάρκεια της κατάδυσης θα βοηθήσουν στον εξορθολογισμό του τρόπου με τον οποίο πραγματοποιούμε σαρώσεις και καταγράφουμε δεδομένα ενώ βρισκόμαστε στη θάλασσα αυτό το καλοκαίρι» πρόσθεσε, είπε, σύμφωνα με το GeekWire.

Το χρονικό της τραγωδίας -Το Titan εξαφανίστηκε 105 λεπτά μετά τη κατάδυσή του
Το μήκους 6,7 μέτρων Titan, που ανήκει στην εταιρεία OceanGate Expeditions με έδρα τις ΗΠΑ, ξεκίνησε την κατάδυσή του προς το ναυάγιο του Τιτανικού στις 08:00 το πρωί της Κυριακής (τοπική ώρα, 15:00 ώρα Ελλάδας). Έχασε επαφή με το πλοίο υποστήριξης έπειτα από περίπου μία ώρα και 45 λεπτά, λίγο προτού φτάσει στο διάσημο ναυάγιο, σε μια απομακρυσμένη περιοχή του βόρειου Ατλαντικού.

Ακολουθεί το χρονικό της μοιραίας αποστολής στο ναυάγιο του Τιτανικού, που διοργανώθηκε από την OceanGate Expeditions:

Παρασκευή

Η αποστολή αναχωρεί από τη Νέα Γη του Καναδά.

Σάββατο

Το βράδυ του Σαββάτου ο Βρετανός δισεκατομμυριούχος και λάτρης της περιπέτειας Χάμις Χάρντινγκ, ένας από τους πέντε επιβαίνοντες στο μοιραίο βαθυσκάφος, γράφει σε ανάρτησή του στο Facebook: «Λόγω του χειρότερου χειμώνα εδώ και 40 χρόνια στη Νέα Γη, αυτή η αποστολή θα είναι πιθανότατα η πρώτη και μοναδική επανδρωμένη στο ναυάγιο του Τιτανικού το 2023. Μόλις άνοιξε παράθυρο ευνοϊκών καιρικών συνθηκών και θα επιχειρήσουμε την κατάδυση αύριο». Ήταν η τελευταία του ανάρτηση στο Facebook.

Κυριακή

11:00 (ώρα Ελλάδος): Το βαθυσκάφος Titan αναμενόταν να ξεκινήσει την κατάδυσή του, σύμφωνα με ανάρτηση του Χάρντινγκ στο Instagram. Καθυστέρησε, όμως, σύμφωνα με την αμερικανική Ακτοφυλακή.

15:00 (ώρα Ελλάδος): Το βαθυσκάφος Titan ξεκινά την κατάδυσή του στο ναυάγιο του Τιτανικού, σε βάθος 3.810 μέτρων στον βόρειο Ατλαντικό. Αναμενόταν να φθάσει εκεί σε περίπου 2 ώρες, αναφέρει η αμερικανική Ακτοφυλακή.

16:45 (ώρα Ελλάδος): Χάνεται η επικοινωνία μεταξύ του βαθυσκάφους Titan και του πλοίου που το μετέφερε στην περιοχή.

22:00 (ώρα Ελλάδος): Το βαθυσκάφος θα έπρεπε να έχει αναδυθεί στην επιφάνεια, σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό. Αλλά κάτι τέτοιο δεν συνέβη.

23:40 (ώρα Ελλάδος): Η Ακτοφυλακή των ΗΠΑ ενημερώνεται από το καναδικό ερευνητικό πλοίο Polar Prince για την εξαφάνιση βαθυσκάφους με πέντε επιβαίνοντες, το οποίο κατευθυνόταν στην περιοχή του ναυαγίου του Τιτανικού, περίπου 900 ναυτικά μίλια ανατολικά του Κέιπ Κοντ των ΗΠΑ.

Δευτέρα

Αμερικανικά και καναδικά πλοία και αεροσκάφη σπεύδουν στην περιοχή, ρίχνουν σημαδούρες με σόναρ εμβέλειας σχεδόν 4 χιλιομέτρων, σύμφωνα με τον υποναύαρχο της αμερικανικής ακτοφυλακής Τζον Μόγκερ. Επισημαίνει πως είναι εξαιρετικά δύσκολη η διεξαγωγή έρευνας στην περιοχή, ενώ ζητείται συνδρομή εμπορικών πλοίων στην επιχείρηση.

Τρίτη

Το πρωί, η οικογένεια του πακιστανικής καταγωγής επιχειρηματία Σαχζάντα Νταγούντ επιβεβαιώνει ότι ο 48χρονος και ο 19χρονος γιος του, Σουλεϊμάν, βρίσκονται μέσα στο βαθυσκάφος Titan. Ζητά από τον κόσμο να προσευχηθεί για την ασφάλειά τους.

17:50 (ώρα Ελλάδος): Η Γαλλία ανακοινώνει ότι θα συνδράμει στις έρευνες, στέλνοντας το πλοίο Atalante με ένα ρομποτικό βαθυσκάφος που διαχειρίζεται το ωκεανογραφικό ινστιτούτο IFREMER.

Στη διάρκεια της ημέρας, καναδικό αεροσκάφος Lockheed P-3 Orion, το οποίο διαθέτει εξοπλισμό για τον εντοπισμό υποβρυχίων, ανιχνεύει ηχητικά σήματα επί αρκετές ώρες. Η αμερικανική Ακτοφυλακή δεν διευκρινίζει το χρονικό διάστημα.

Το αμερικανικό δίκτυο CNN και το περιοδικό Rolling Stone αναφέρουν ότι καναδικό αεροσκάφος ανίχνευσε ήχους χτυπήματος ανά διαστήματα 30 λεπτών. Το Rolling Stone μεταδίδει ότι σόναρ κατέγραψε περισσότερους τέτοιους ήχους 4 ώρες αργότερα. Το CNN αναφέρει επίσης μεταγενέστερους ήχους, αλλά δεν τους περιγράφει με τον ίδιον τρόπο.

Η Τζάνικε Μίκελσεν, φίλη του Χάρντινγκ, δηλώνει: «Όπως είναι τα πράγματα τώρα, θα ήταν θαύμα αν ανασύρονταν ζωντανοί».

Τετάρτη

Στη διάρκεια της ημέρας, η Ακτοφυλακή και το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ, η Ακτοφυλακή του Καναδά και η εταιρία OceanGate Expeditions συγκροτούν κοινό κέντρο ελέγχου για τη διαχείριση της έρευνας.

09:00 (ώρα Ελλάδος): Η αμερικανική Ακτοφυλακή ανακοινώνει ότι καναδικό αεροσκάφος P-3 ανίχνευσε υποβρύχιους θορύβους. Γνωστοποιεί ότι τηλεχειριζόμενα ρομποτικά σκάφη κατευθύνονται στη συγκεκριμένη περιοχή και ότι ειδικοί του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ αναλύουν τα ηχητικά σήματα που καταγράφηκαν.

Το απόγευμα φθάνει στην περιοχή των ερευνών το γαλλικό ερευνητικό πλοίο Atalante που μεταφέρει το ρομποτικό βαθυσκάφος φθάνει στην περιοχή των ερευνών.

Πέμπτη

13:00 (ώρα Ελλάδος): Το διαθέσιμο οξυγόνο στο βαθυσκάφος εξαντλείται, σύμφωνα με την εκτίμηση της αμερικανικής ακτοφυλακής. Από τη στιγμή που το Titan σφραγίστηκε για να ξεκινήσει την αποστολή του, το οξυγόνο θα επαρκούσε για 96 ώρες, σύμφωνα με τις προδιαγραφές του. Ωστόσο αυτό εξαρτάται από διάφορους παράγοντες, όπως τυχόν απώλεια ενέργειας στα παγωμένα βάθη του ωκεανού.

21:00 (ώρα Ελλάδος): Επιβεβαιώνεται ότι τα συντρίμμια που βρέθηκαν κοντά στο ναυάγιο του Τιτανικού ανήκουν στο βαθυσκάφος Titan.

22:00 (ώρα Ελλάδος): Τα συντρίμμια υποδηλώνουν καταστροφική αποσυμπίεση που οδήγησε στη διάλυση του βαθυσκάφους, ανακοινώνει η Ακτοφυλακή. Δεν υπάρχουν επιζώντες.

Έτσι, με τον πιο τραγικό τρόπο, γράφτηκε ο επίλογος της μοιραίας κατάδυσης του Titan, οι επιβάτες του οποίου πλήρωσαν 250.000 δολάρια έκαστος για να δουν από κοντά το ναυάγιο του θρυλικού Τιτανικού.

Πηγή: iefimerida.gr