ΜΟΣΧΑ: Σε κατάσταση επιφυλακής το Κρεμλίνο. Διάγγελμα Πούτιν. Κάλεσμα Πριγκόζιν για ανταρσία.

Τεταμένο κλίμα επικρατεί τις τελευταίες ώρες στη Ρωσία και οι δυνάμεις ασφαλείας βρίσκονται σε επιφυλακή σε τουλάχιστον δύο πόλεις, τη Μόσχα και το Ροστόφ, μετά τις δηλώσεις του αρχηγού της Wagner, Γεβγκένι Πριγκόζιν, κατά της στρατιωτικής ηγεσίας της Ρωσίας.

Σε τηλεοπτικό διάγγελμα θα προχωρήσει ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, όπως αναφέρει το πρακτορείο TASS

Οι όροι του Πριγκόζιν

Ο Πριγκόζιν ανακοίνωσε ότι εάν ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Γκερασίμοφ και ο υπουργός Άμυνας Σόιγκου δεν μεταβούν εκεί όπου βρίσκεται, οι δυνάμεις της Βάγκνερ θα μεταφερθούν στη Μόσχα, έχοντας ήδη αποκλείσει το Ροστόφ.

Λίγο νωρίτερα ο Πριγκόζιν, ο οποίος το τελευταίο χρονικό διάστημα έχει διαχωρίσει τη θέση του από τη Μόσχα, θεωρώντας ότι το Κρεμλίνο έχει αφήσει τους μισθοφόρους του να σκοτώνονται, υποστηρίζει ότι μονάδες της Βάγκνερ θα αποκλείσουν το Ροστόφ και θα κινηθούν προς τη Μόσχα εκτός εάν ο υπουργός Άμυνας Σοϊγκού και ο στρατηγός Γκερασίμοφ μεταφερθούν εκεί όπου βρίσκεται.

Στο ίδιο βίντεο σημείωσε ότι βρίσκεται στα αρχηγεία του στρατού στο Ροστόφ και πως όλες οι στρατιωτικές εγκαταστάσεις της πόλης τελούν υπό τον έλεγχο της Βάγκνερ.

Βίντεο με στρατιωτικά οχήματα στους δρόμους της περιφέρειας Ροστόφ έχουν αρχίσει να εμφανίζονται στα κανάλια Telegram. Ορισμένα από αυτά δείχνουν ξεκάθαρα κυβερνητικά στρατεύματα. Άλλα οχήματα είναι πιο δύσκολο να αναγνωριστούν – στρατιωτικά φορτηγά. Αλλά δεν είναι σαφές αν πρόκειται για δυνάμεις του Wagner ή για τακτικό στρατό. Αναφέρεται επίσης ότι μέρος της εθνικής οδού Ροστόφ-Μόσχας έχει αποκλειστεί. Στο Ροστόφ, σύμφωνα με τις αναφορές των ρωσικών μέσων ενημέρωσης, η PMC Wagner εξακολουθεί να μην φαίνεται ούτε να ακούγεται

“Για άλλη μια φορά, είμαστε εδώ, θέλουμε να πάρουμε τον αρχηγό του Γενικού Επιτελείου και τον Shoigu. Μέχρι να φύγουν, είμαστε εδώ, αποκλείουμε την πόλη του Ροστόφ και πηγαίνουμε στη Μόσχα”.

Σε ένα άλλο βίντεο, ο Prigozhin κάθεται δίπλα στον Yunus-Bek Yevkurov, τον Ρώσο αναπληρωτή υπουργό Άμυνας και πρώην επικεφαλής της Ινγκουσετίας. Και επίσης με τον Alekseev, αναπληρωτή αρχηγό του ρωσικού Γενικού Επιτελείου. Οι αξιωματικοί προσπαθούν να διαφωνήσουν μαζί του, λέγοντας ότι εξαιτίας των πράξεών του θα γίνει γιορτή στο Κίεβο, στην οποία ο Prigozhin απαντά ότι ήρθε για να σταματήσει την ντροπή της χώρας και “γιορτή στο Κίεβο όταν ρίχνετε τα Κόκκινα Λιμάνια και το Ιζιούμ”.

Τι έχει προηγηθεί

Η ρωσική υπηρεσία ασφαλείας FSB άνοιξε ποινική υπόθεση για ένοπλη ανταρσία κατά του Yevgeny Prigozhin της Wagner, αφού ο επικεφαλής των μισθοφόρων κατηγόρησε τον ρωσικό στρατό ότι στοχοποιεί τις δυνάμεις του και υποσχέθηκε να “καταστρέψει” τους αντιπάλους του. Σε μια σειρά από ηχητικά αποσπάσματα που κυκλοφόρησαν αργά την Παρασκευή, ο Prigozhin ισχυρίστηκε ότι μια επίθεση με ρουκέτες στη ρωσική περιοχή του Ροστόφ είχε σκοτώσει δεκάδες μαχητές του, ορκίστηκε να πάρει “εκδίκηση” και να “σταματήσει το κακό που έφερε η στρατιωτική ηγεσία της χώρας”.

Η FSB δήλωσε ότι οι δηλώσεις και οι ενέργειες του Prigozhin ήταν “στην πραγματικότητα μια έκκληση για την έναρξη μιας ένοπλης εμφύλιας σύγκρουσης στο έδαφος της Ρωσικής Ομοσπονδίας και μια μαχαιριά στην πλάτη των Ρώσων στρατιωτών που πολεμούν τις φιλοφασιστικές ουκρανικές δυνάμεις”. Κάλεσε τους μαχητές του Wagner “να μην κάνουν ανεπανόρθωτα λάθη, να σταματήσουν κάθε βίαιη ενέργεια εναντίον του ρωσικού λαού, να μην εκτελέσουν τις εγκληματικές και προδοτικές εντολές του Prigozhin και να λάβουν μέτρα για τη σύλληψή του”.