Home Διεθνη Ποια είναι η σχέση του Πριγκόζιν με τον Πούτιν;

Ποια είναι η σχέση του Πριγκόζιν με τον Πούτιν;

by bot

Ποια είναι η σχέση του Πριγκόζιν με τον Πούτιν;

Ο Ρώσος πρόεδρος Πούτιν και ο Γεβγιένι Πριγκόζιν έχουν έναν κοινό τόπο καταγωγής, την Αγία Πετρούπολη, τότε Λένινγκραντ. Κι ενώ ο Πούτιν αναρριχήθηκε στην εξουσία και από μέλος της KGB έγινε πρόεδρος της Ρωσίας,  Ο Πριγκόζιν εξέτισε δεκαετή ποινή κάθειρξης που ξεκίνησε από τα εφηβικά του χρόνια πριν τελικά στήσει ένα μικρό περίπτερο πουλώντας χοτ-ντογκ.

Γρήγορα άρχισε να αποκτά επιρροή στον κλάδο της φιλοξενίας πριν τραβήξει την προσοχή του Πούτιν. ‘Οσο ο Πούτιν βρισκόταν στα υψηλότερα κλιμάκια της ρωσικής κυβέρνησης, ο Πριγκόζιν βοηθούσε στο σερβίρισμα των κρατικών δείπνων – όπως αυτό που πραγματοποιήθηκε το 2006 με τον τότε πρόεδρο Τζορτζ Μπους – κερδίζοντας  έτσι το παρατσούκλι “ο σεφ του Πούτιν”.

Ο Πούτιν βοήθησε τον Πριγκόζιν να ανοίξει επιχείρηση σχολικών γευμάτων βοηθούμενος με γενναιόδωρα κρατικά δάνεια. Ο Πριγκόζιν κατείχε επίσης μέρος της Concord Management and Consulting, της εταιρείας που οι αξιωματούχοι του Υπουργείου Δικαιοσύνης υποπτεύονται ότι χρηματοδότησε διαδικτυακές, φιλο-Τραμπ επιχειρήσεις με τρολς κατά τη διάρκεια των αμερικανικών εκλογών του 2016.

Γιατί ο Πριγκόζιν έκανε αυτό που μόλις έκανε;

Σε ένα επικριτικό βίντεο που αναρτήθηκε στη ρωσική εφαρμογή κοινωνικής δικτύωσης Telegram την Παρασκευή, ο Πριγκόζιν καυτηρίασε την ηγεσία της χώρας για την έναρξη του πολέμου και δήλωσε ότι οι ουκρανικές δυνάμεις απώθησαν με επιτυχία τον ρωσικό στρατό. Η σύγκρουση ξέσπασε αργότερα την Παρασκευή, καθώς ο ίδιος ισχυρίστηκε ότι οι Ρώσοι στρατιωτικοί ηγέτες διέταξαν πλήγματα κατά των ανδρών του, σκοτώνοντας χιλιάδες από αυτούς.

“Ο πόλεμος ήταν απαραίτητος για να θριαμβεύσουν ένα μάτσο αποβράσματα και να δείξει πόσο ισχυρός στρατός είναι”, δήλωσε ο Πριγκόζιν την Παρασκευή.

Πώς αντέδρασε η Ρωσία;

Τα λόγια του προκάλεσαν αμέσως έντονες αντιδράσεις και επικρίσεις από Ρώσους κρατικούς αξιωματούχους, οι οποίοι ξεκίνησαν ποινική έρευνα.  Ένας Ρώσος στρατιωτικός ηγέτης προειδοποίησε ότι τα γεγονότα αντιπροσώπευαν ένα “κρατικό πραξικόπημα”. “Η δήλωση και οι ενέργειες του Πριγκόζιν είναι στην πραγματικότητα οι εκκλήσεις για την έναρξη μιας ένοπλης εμφύλιας σύγκρουσης στο έδαφος της Ρωσίας”, δήλωσαν κρατικοί αξιωματούχοι.

Τι σημαίνουν τα γεγονότα για τη Ρωσία;

Σε ένα στρατιωτικό μέτωπο που ήδη χαρακτηρίζεται από σύγχυση και κακοδιαχείριση, η στροφή της ομάδας Βάγκνερ κατά της ρωσικής στρατιωτικής ηγεσίας σημαίνει ακόμη περισσότερα προβλήματα για την πολεμική προσπάθεια της χώρας. Η κίνηση αυτή θα μπορούσε επίσης να επηρεάσει την ισχύ του καθεστώτος Πούτιν στο εσωτερικό της χώρας όσον αφορά την υποστήριξη της κοινής γνώμης για την πολεμική προσπάθεια. Η κινητοποίηση εκατοντάδων χιλιάδων νέων ανδρών έχει επικριθεί έντονα από την αρχή του πολέμου. Ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων ανέφερε ότι αστυνομικές δυνάμεις εργάζονταν για την ασφάλεια των κυβερνητικών κτιρίων στη Μόσχα νωρίς το Σάββατο μετά την είδηση των δηλώσεων του Πριγκόζιν.

Τι σημαίνουν τα γεγονότα για την Ουκρανία;
Αμερικανοί αξιωματούχοι παρακολουθούν στενά την κατάσταση, σύμφωνα με το NSC. Η Ουκρανία διεξάγει αντεπίθεση κατά των ρωσικών δυνάμεων. Με τη χρηματοδότηση της μελλοντικής αμερικανικής βοήθειας προς τη χώρα υπό αμφισβήτηση, μια επιτυχημένη ουκρανική επίθεση κατά των Ρώσων θα μπορούσε να βοηθήσει στην ενίσχυση της εγχώριας υποστήριξης των ΗΠΑ για τον πόλεμο.

Παλιότερα η ομάδα Βάγκνερ ήταν μια μυστικοπαθής οργάνωση, που δρούσε κυρίως στην Αφρική και τη Μέση Ανατολή, και πιστεύεται ότι διέθετε μόνο περίπου 5.000 μαχητές – κυρίως βετεράνους των επίλεκτων συνταγμάτων και των ειδικών δυνάμεων της Ρωσίας.

Έκτοτε, έχει αναπτυχθεί σημαντικά.

“Η Βάγκνερ είναι σχεδόν βέβαιο ότι διαθέτει 50.000 μαχητές στην Ουκρανία και έχει γίνει βασικό συστατικό της εκστρατείας στην Ουκρανία”, δήλωσε το βρετανικό υπουργείο Άμυνας τον Ιανουάριο.

Περίπου το 80% των στρατευμάτων του Βάγκνερ στην Ουκρανία έχουν αντληθεί από φυλακές, δήλωσε το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ στις αρχές του τρέχοντος έτους.

Αν και οι μισθοφορικές δυνάμεις είναι παράνομες στη Ρωσία, η ομάδα Wagner Group καταχωρήθηκε ως εταιρεία το 2022 και άνοιξε νέα έδρα στην Αγία Πετρούπολη.

“Στρατολογεί ανοιχτά σε ρωσικές πόλεις, σε διαφημιστικές πινακίδες, και κατονομάζεται στα ρωσικά μέσα ενημέρωσης ως πατριωτική οργάνωση”, λέει ο Δρ Σάμιουελ Ραμάνι, της δεξαμενής σκέψης Royal United Services Institute.

Από το 2015, μισθοφόροι της ομάδας Βάγκνερ βρίσκονται στη Συρία, πολεμώντας στο πλευρό των φιλοκυβερνητικών δυνάμεων και φυλάσσοντας πετρελαιοπηγές.

Υπάρχουν επίσης μισθοφόροι στη Λιβύη, υποστηρίζοντας τις δυνάμεις που είναι πιστές στον στρατηγό Χαλίφα Χάφταρ.

You may also like

artpointview.gr @ 2024