Home Διεθνη Ανατροπές στη δίκη του Ισραηλινού πρωθυπουργού Νετανιάχου

Ανατροπές στη δίκη του Ισραηλινού πρωθυπουργού Νετανιάχου

by bot

Ανατροπές στη δίκη του Ισραηλινού πρωθυπουργού Νετανιάχου

Σε μια από τις δυσκολότερες φάσεις της συνεχιζόμενης δίκης του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπίμπι Νετανιάχου για διαφθορά, ο δισεκατομμυριούχος μεγιστάνας του Χόλιγουντ A. Mίλχαν εμφανίστηκε τη Δευτέρα μέσω skype στο δικαστήριο στο Ισραήλ – καθώς ζει στο Λονδίνο  –  για να καταθέσει όσα γνωρίζει γύρω από τις κατηγορίες  εναντίον του σημερινού πρωθυπουργού της χώρας.

Επί μακρόν φίλος του πρωθυπουργού, ο Mίλχαν κατέθεσε υπέρ της κατηγορούσας αρχής και δήλωσε μεταξύ άλλων ότι κατά τη διάρκεια της προηγούμενης θητείας του Μπίμπι (2007-2016) έδινε δώρα στον πρωθυπουργό και τη σύζυγό του – συνήθως πούρα, κοσμήματα και σαμπάνια των οποίων η συνολική αξία είναι 176.000 ευρώ – με αντάλλαγμα επιχειρηματικές και φορολογικές διευκολύνσεις.

Καταθέτοντας ότι οι Νετανιάχου κατά καιρούς είχαν ζητήσει μίζες, ο ισχυρός μεγιστάνας των μέσων ενημέρωσης υπονόμευσε τον ισχυρισμό του πρωθυπουργού ότι η υπόθεση αυτή δεν καταλήγει σε τίποτα περισσότερο από το ότι ένας φίλος δίνει κάποια δώρα σε έναν άλλο.

Ο Μπίμπι, ο οποίος κυβερνά το δεξιό κόμμα Λικούντ εδώ και δεκαετίες, αντιμετωπίζει σήμερα τρεις ξεχωριστές ποινικές υποθέσεις: δωροδοκία, διαφθορά και απιστία. Ο Mίλχαν, ο οποίος είναι παραγωγός πολλών κινηματογραφικών επιτυχιών, συμπεριλαμβανομένων των ταινιών “Pretty Woman” και “Bohemian Rhapsody”, είναι βασικός μάρτυρας σε μία μόνον από αυτές.

Η κατάθεση του Α.Miλχαν θα συνεχιστεί για αρκετές ακόμη ημέρες. Παρόλα αυτά, η συγκεκριμένη δεν είναι η πιο σοβαρή υπόθεση που αντιμετωπίζει ο πρωθυπουργός – είναι γνωστή ως “Υπόθεση 4.000” και συνδέεται με καταγγελίες ότι ο Μπίμπι έδωσε το πράσινο φως για να γίνουν ρυθμίσεις προς όφελος γίγαντα τηλεπικοινωνιών με αντάλλαγμα ευνοϊκή κάλυψη από μέσα ενημέρωσης.

Εν προκειμένω έχει ενδιαφέρον το γεγονός ότι ο Νετανιάχου έλαβε μάλλον θετικά νέα για την υπόθεση. Οι δικαστές φαίνεται να έχουν διαμηνύσει προς την εισαγγελία ότι η κατηγορία της δωροδοκίας έχει μικρές πιθανότητες να σταθεί στο δικαστήριο λόγω ανεπαρκών αποδεικτικών στοιχείων. Δεδομένης δε της υποτονικής φύσης του δικαστικού συστήματος του Ισραήλ (και της τακτικής κωλυσιεργίας του πρωθυπουργού), ακόμη και αν δεν επιτευχθεί συμφωνία,  νομικοί εμπειρογνώμονες εκτιμούν ότι η διαδικασία, συμπεριλαμβανομένων των εφέσεων, θα μπορούσε να τραβήξει μέχρι και το 2029.

“Υπόθεση 4.000”

Θεωρείται η σημαντικότερη και αφορά την φερόμενη ως συμφωνία δωροδοκίας μεταξύ του Νετανιάχου και του επιχειρηματία Shaul Elovich, ο οποίος ήλεγχε την τηλεπικοινωνιακή εταιρεία Bezeq, καθώς και τον ειδησεογραφικό ιστότοπο Walla News.

You may also like

artpointview.gr @ 2024