Ο Γολγοθάς των επιτοκίων δεν έχει τελειωμό. Νωρίς να πούμε πως νικήσαμε τον πληθωρισμό, λέει η Λαγκάρντ

Είναι ακόμη νωρίς να κηρύξουμε τη “νίκη έναντι του πληθωρισμού” ξεκαθάρισε η επικεφαλής της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ καθώς όπως είπε είναι ακόμη πολύ υψηλός.

Μιλώντας στο φόρουμ της ΕΚΤ που διεξάγεται αυτές τις ημέρες στην Πορτογαλία η κ. Λαγκάρντ σημείωσε ότι ” ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη είναι πολύ υψηλός και πρόκειται να παραμείνει έτσι για πάρα πολύ καιρό” Ωστόσο επεσήμανε ότι “η φύση της πρόκλησης του πληθωρισμού στη ζώνη του Ευρώ αλλάζει”.

“Έχουμε σημειώσει σημαντική πρόοδο, αλλά –ενώπιον  ενός επίμονου πληθωρισμού– δεν μπορούμε να αμφιταλαντευτούμε και δεν μπορούμε να κηρύξουμε ακόμη τη νίκη”, πρόσθεσε.

Όπως εξήγησε αυτή η επιμονή του πληθωρισμού οφείλεται στο γεγονός ότι διαφορετικοί οικονομικοί παράγοντες προσπαθούν να μετακυλίσουν το κόστος ο ένας στον άλλον.

Η κ. Λαγκάρντ είπε επίσης ότι η ΕΚΤ πρέπει να γνωστοποιήσει ξεκάθαρα ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν “σε αυτά τα επίπεδα για όσο διάστημα χρειαστεί”.

“Είναι απίθανο στο εγγύς μέλλον η κεντρική τράπεζα να είναι σε θέση να δηλώσει με πλήρη σιγουριά ότι τα επιτόκια κορυφώθηκαν. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η πολιτική μας πρέπει να αποφασίζεται συνάντηση με συνάντηση και πρέπει να παραμένει εξαρτημένη από δεδομένα” είπε.