Home Διεθνη Ο ηγέτης της Βάγκνερ, Πριγκόζιν, σπάει τη σιωπή του. Η πρώτη ηχητική δήλωση μετά την ανταρσία

Ο ηγέτης της Βάγκνερ, Πριγκόζιν, σπάει τη σιωπή του. Η πρώτη ηχητική δήλωση μετά την ανταρσία

by bot

Ο ηγέτης της Βάγκνερ, Πριγκόζιν, n σπάει τη σιωπή του. Η πρώτη ηχητική δήλωση μετά την ανταρσία.

Ο Γιεβγένι Πριγκόζιν, επικεφαλής της ομάδας μισθοφόρων Βάγκνερ έσπασε τη σιωπή του, δημοσιοποιώντας ηχητικό μήνυμα 11 λεπτών, όπου υποστηρίζει ότι ο ίδιος ξεκίνησε την ”πορεία δικαιοσύνης” του Σαββάτου στη Μόσχα ως διαμαρτυρία και “όχι για να ανατρέψει την κυβέρνηση της χώρας”.

Το ηχητικό μήνυμα έρχεται μετά τη ματαίωση της ένοπλης εξέγερσης που οργάνωσε το Σάββατο, υπερασπιζόμενος την κίνησή του ως αντίδραση σε μια επίθεση εναντίον της δύναμής του που σκότωσε ορισμένους από τους 30 μαχητές του.

“Ξεκινήσαμε την πορεία μας εξαιτίας μιας αδικίας”, δήλωσε ο Πριγκόζιν. Οι πολίτες βγήκαν να μας συναντήσουν με ρωσικές σημαίες και εμβλήματα του Βάγκνερ, ήταν χαρούμενοι όταν φτάσαμε και περπατήσαμε δίπλα τους”.

“Στο δρόμο, δεν σκοτώσαμε ούτε έναν στρατιώτη. Σε μια μέρα, ήμασταν μόνο 200 χιλιόμετρα μακριά από τη Μόσχα.

“Μπήκαμε και αναλάβαμε πλήρως τον έλεγχο της πόλης Ροστόφ. Οι πολίτες χάρηκαν που μας είδαν. Δείξαμε ένα μάστερ μάθημα για το πώς θα έπρεπε να είναι η 24η Φεβρουαρίου 2022. Δεν είχαμε στόχο την ανατροπή του υπάρχοντος καθεστώτος και της νόμιμα εκλεγμένης κυβέρνησης, κάτι που ειπώθηκε πολλές φορές. Γυρίσαμε πίσω για να μην χυθεί αίμα Ρώσων στρατιωτών”.

Ο πρόεδρος της Λευκορωσίας Αλεξάντερ Λουκασένκο, ο οποίος λειτούργησε ως μεσολαβητής μεταξύ του Κρεμλίνου και του Βάγκνερ το Σάββατο, είχε προτείνει λύσεις που θα επέτρεπαν στην παραστρατιωτική ομάδα να συνεχίσει τη λειτουργία της, υποστήριξε.

“Ο κ. Λουκασένκο προσφέρθηκε να βρει λύσεις για να μπορέσει η ομάδα Βάγκνερ να συνεχίσει το έργο της με νόμιμο τρόπο”, δήλωσε ο Πριγκόζιν, σύμφωνα με τον οποίο ο πραγματικός στόχος της ένοπλης εξέγερσης ήταν η διάσωση της ομάδας, η οποία κατά την άποψή του κινδύνευε να διαλυθεί από τις αρχές.

Δεν έδωσε λεπτομέρειες σχετικά με το πού βρίσκεται ή ποια είναι τα μελλοντικά του σχέδια.

Τα στρατεύματα Βάγκνερ διαδραμάτισαν καθοριστικό ρόλο στον πόλεμο της Ουκρανίας, καταλαμβάνοντας την ανατολική πόλη Μπαχμούτ, μια περιοχή όπου έλαβαν χώρα οι πιο αιματηρές και μακροχρόνιες μάχες. Όμως ο Πριγκόζιν ασκεί όλο και πιο έντονη κριτική στους στρατιωτικούς, κατηγορώντας τους για ανικανότητα και ότι στερούν τα στρατεύματά του από πολεμοφόδια.

Η βεντέτα που έχει φουντώσει καθ’ όλη τη διάρκεια του πολέμου ξέσπασε σε ανταρσία που είδε τους μισθοφόρους να εγκαταλείπουν την Ουκρανία για να καταλάβουν ένα στρατιωτικό αρχηγείο σε μια πόλη της νότιας Ρωσίας και να κυλούν φαινομενικά χωρίς αντίσταση για εκατοντάδες μίλια προς τη Μόσχα, προτού γυρίσουν πίσω μετά από λιγότερο από 24 ώρες το Σάββατο.

Το Κρεμλίνο δήλωσε ότι είχε συνάψει συμφωνία σύμφωνα με την οποία ο Πριγκόζιν θα μετακομίσει στη Λευκορωσία και θα λάβει αμνηστία, μαζί με τους στρατιώτες του. Δεν υπήρξε επιβεβαίωση για το πού βρισκόταν τη Δευτέρα, αν και ένα δημοφιλές ρωσικό ειδησεογραφικό κανάλι στο Telegram ανέφερε ότι εθεάθη σε ένα ξενοδοχείο στην πρωτεύουσα της Λευκορωσίας, το Μινσκ.

euronews.com

You may also like

artpointview.gr @ 2024