Περισσότεροι από 100 Αμερικανοί ηγέτες – νομοθέτες, πρόεδροι, κυβερνήτες και δικαστές – έχουν προγόνους δουλοκτήτες, σύμφωνα με έρευνα του Reuters. Λίγοι είναι πρόθυμοι να μιλήσουν για τους δεσμούς τους με το …”προπατορικό αμάρτημα” της Αμερικής.

Σε εξέταση των γενεαλογιών της πολιτικής ελίτ της ΗΠΑ, το Reuters διαπίστωσε ότι τουλάχιστον 118 από τους ηγέτες με τη μεγαλύτερη επιρροή στη χώρα -πρόεδροι, νομοθέτες του τελευταίου Κογκρέσου, κυβερνήτες και δικαστές του Ανώτατου Δικαστηρίου- έχουν πρόγονο δουλοκτήτη.

Κατά την ενημέρωση των πολιτικών ελίτ για τους οικογενειακούς δεσμούς τους με τη δουλοκτησία, προσδιορίσαμε – αναφέρεται στο Reuters – ποιος από τους προγόνους τους υποδούλωσε ανθρώπους, πόσους ανθρώπους υποδούλωσε και πόσες γενιές απέχει αυτός ο πρόγονος από αυτούς. Ζητήσαμε επίσης σχόλια από τους αξιωματούχους για να κατανοήσουμε πώς μπορεί να τους έχει επηρεάσει προσωπικά το οτι γνωρίζουν την σχέση των προγόνων τους με τη δουλεία και κατά πόσον αυτή η γνώση μπορεί να επηρεάσει τις απόψεις τους σε θέματα πολιτικής.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, το Reuters ανακάλυψε έγγραφα που περιλάμβαναν τα ονόματα εκείνων που είχαν υποδουλωθεί από προγόνους των ελίτ. Σε αυτές τις περιπτώσεις, τα ονόματα των σκλαβωμένων απεικονίζονται, μαζί με συνδέσμους για να εξερευνήσει όποιος θέλει τα πλήρη έγγραφα που περιέχουν αυτά τα ονόματα.

Μεταξύ 536 μελών του τελευταίου εν ενεργεία Κογκρέσου, το Reuters αναφέρει ότι τουλάχιστον 100 κατάγονται από δουλοκτήτες. Αυτοί οι νομοθέτες της 117ης συνόδου του Κογκρέσου είναι τόσο Δημοκρατικοί όσο και Ρεπουμπλικανοί. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται οι Ρεπουμπλικανοί γερουσιαστές Mitch McConnell, Lindsey Graham, Tom Cotton και James Lankford και οι Δημοκρατικοί Elizabeth Warren, Tammy Duckworth, Jeanne Shaheen και Maggie Hassan.

Επιπλέον, ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν και οι εν ζωή πρώην πρόεδροι των ΗΠΑ -εκτός του Ντόναλντ Τραμπ- είναι άμεσοι απόγονοι δουλοκτητών: Ο Τζίμι Κάρτερ, ο Τζορτζ Μπους, ο Μπιλ Κλίντον και – από την πλευρά της λευκής μητέρας του – ο Μπαράκ Ομπάμα. Οι πρόγονοι του Τραμπ ήρθαν στην Αμερική μετά την κατάργηση της δουλείας.

ΠΗΓΗ