Home Κοινωνια ΕΕ/ Μεταναστευτικό: Δεν υπήρξε συμφωνία. Εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη του ‘Ελληνα πρωθυπουργού

ΕΕ/ Μεταναστευτικό: Δεν υπήρξε συμφωνία. Εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη του ‘Ελληνα πρωθυπουργού

by bot

ΕΕ/ Μεταναστευτικό: Δεν υπήρξε συμφωνία. Εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη του ‘Ελληνα πρωθυπουργού

Δεν καταφέραμε να καταλήξουμε σε συμφωνία για το μεταναστευτικό, ανέφερε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός μετά το τέλος της συνεδρίασης της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες, ο οποίος ερωτηθείς απάντησε σε μια σειρά ζητημάτων που απασχολούν τη χώρα μας και όχι μόνο.

Συνέντευξη τύπου παραχωρεί αυτή την ώρα ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά το τέλος της συνεδρίασης της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες.

«Ήταν μια μακρά και δύσκολη συνεδρίαση στην οποία δυστυχώς δεν καταλήξαμε σε συμπεράσματα, λόγω της άρνησης της Πολωνίας και της Ουγγαρίας να συνταχθούν με τα υπόλοιπα κράτη» δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφορικά με το θέμα της μετανάστευσης.

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «υπήρξε μία συμφωνία σε επίπεδο συμβουλίου υπουργών που αφορά το νέο Σύμφωνο μετανάστευσης και ασύλου και ελήφθη με ενισχυμένη πλειοψηφία» ενώ επισήμανε πως επί της ουσίας δεν θα υπάρχει αλλαγή στο Σύμφωνο.

«Θα γίνουν δηλώσεις από το πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβούλιου αργότερα που απηχούν την εικόνα των υπολοίπων 25 κρατών της ΕΕ. Υπάρχει καθολική συμφωνία στην ανάγκη φύλαξης των εξωτερικών συνόρων. Υπάρχει συμφωνία σε επίπεδο υπουργών για το σύμφωνο μετανάστευσης και ασύλου αλλά Πολωνία και Ουγγαρία διαφώνησαν σήμερα» συμπλήρωσε και ανέδειξε την «ανάγκη να συνεργαστούμε με τις χώρες της Βόρειας Αφρικής και να τσακίσουμε τα δίκτυα διακινητών έτσι ώστε ευάλωτοι να μην μπαίνουν σε σαπιοκάραβα».

«Πρέπει να βρούμε τρόπους να αποτρέψουμε τους διακινητές να βάζουν ανθρώπους σε βάρκες» επανέλαβε ο πρωθυπουργός συμπληρώνοντας πως είναι «ελληνική επιτυχία ότι πολύ λιγότερες βάρκες ξεκινούν από την Τουρκία» γιατί «γνωρίζουν ότι η πιθανότητα να φτάσουν στον τελικό τους προορισμό είναι περιορισμένη».

«Η Ελλάδα δεν κάνει πίσω στις κόκκινες γραμμές της»
Ερωτηθείς ο πρωθυπουργός για την συνάντηση με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο Βίλνιους ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε:

«Είναι η πρώτη συνάντησή μας μετά την επανεκλογή και των δυο μας. Είναι μια ευκαιρία να επαναπροσδιορίσουμε το πλαίσιο και να χαράξουμε μονοπάτι επαναπροσέγγισης χωρίς η Ελλάδα να κάνει πίσω από τις κόκκινες γραμμές. Υπήρξε μια παράγραφος για τις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας την οποία η Ελλάδα στήριξε. Υπήρξε και μία παράγραφος για το ζήτημα του κυπριακού. Θέλω να βλέπω το ποτήρι μισογεμάτο και υπάρχει καλύτερη συνεργασία με τις τουρκικές αρχές ώστε να αποτρέπουμε βάρκες να φεύγουν. Η ΕΕ έχει ξοδέψει αρκετά χρήματα για να στηρίξει την Τουρκία στο μεταναστευτικό και ενδεχομένως να ξοδέψει και άλλα. Μπορούμε να αποδείξουμε στην πράξη ότι η Τουρκία είναι σύμμαχος αρκεί να το θέλει και η ίδια» είπε.

Για το αν η Frontex εξετάζει το ενδεχόμενο αναστολής των δραστηριοτήτων ανέφερε: «Είχαμε σταθερά καλή συνεργασία με τη frontex. Δεν έχει υποπέσει στην αντίληψή μου καθόλου το ζήτημα που αναφέρετε. Έχουμε κοινή αποστολή την προστασία των συνόρων και να σώζουμε ανθρώπους στη θάλασσα. Δεν είναι ΜΚΟ».

Αγανάκτηση για τον Φρέντι Μπελέρη
Για το γεγονός ότι ο δήμαρχος Χειμάρρας Φρέντυ Μπελέρης παραμένει φυλακισμένος και αν το έθεσε στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο δήλωσε:

«Υπάρχει αναφορά στα συμπεράσματα για τα 30 χρόνια από τη διακήρυξη της Θεσσαλονίκης. Από τότε έχει κυλήσει πολύ νερό στο αυλάκι. Όμως είχα την ευκαιρία να ενημερώσω για το τι συμβαίνει και να εκφράσω την αγανάκτησή μου για το γεγονός ότι ένας εκλεγμένος δήμαρχος βρίσκεται ακόμα στη φυλακή. Είναι χτύπημα στην προσπάθεια της Αλβανίας να εναρμονιστεί με το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Η επίλυση του θέματος θα αποτελέσει στοιχείο της ελληνικής αξιολόγησης της πορείας της Αλβανίας. Θέλω να πιστεύω ότι αυτό το μήνυμα έχει γίνει απολύτως κατανοητό στην Αλβανία. Δεν είναι ζήτημα που θα το αφήσω να περάσει έτσι χωρίς να υπάρχει αντίδραση της Ελλάδος.

Παραίτηση Τσίπρα: Ρωτάτε τον λάθος άνθρωπο
Σε ερώτηση για την παραίτηση του Αλέξη Τσίπρα και αν πιστεύει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα βρει τα πατήματά του και αν ανοίγει ο δρόμος για συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ απάντησε ότι δεν έχει να προσθέσει κάτι.

«Ρωτάτε τον λάθος άνθρωπο. Για την παραίτηση δεν έχω να προσθέσω κάτι άλλο. Θα τεθεί στην κρίση της ιστορίας. Θα μιλήσω για τη διεύρυνση που πετύχαμε στη ΝΔ και να συνενώσουμε δυνάμεις. Τα υπόλοιπα που αφορούν την αντιπολίτευση θα τα δούμε εν καιρώ. Πρώτο μέλημά μας να υλοποιήσουμε το κυβερνητικό έργο».

«Ενθαρρυντικές οι προβλέψεις της Τράπεζας της Ελλάδος»
Για την έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδας για την Οικονομία και την επενδυτική βαθμίδα ο πρωθυπουργός ανέφερε: «Πιστεύω ότι η επενδυτική βαθμίδα είναι ζήτημα χρόνου. Το μοναδικό εμπόδιο ήταν η πολιτική αβεβαιότητα, από τη στιγμή που έχουμε σταθερή κυβέρνηση, εκτιμώ ότι σύντομα η Ελλάδα θα έχει επενδυτική βαθμίδα» είπε.

Και συνέχισε: «Οι προβλέψεις της Τράπεζας της Ελλάδος είναι ενθαρρυντικές. Δεν θα εκπλαγώ αν οι ρυθμοί ανάπτυξης είναι τελικά καλύτεροι. Οι υψηλοί και διατηρήσιμοι ρυθμοί ανάπτυξης είναι απαραίτητοι για να πετύχουμε αύξηση των μισθών, να φέρουμε επενδύσεις. Προτάσει την κοινωνική συνοχή και τη μείωση των ανισοτήτων».

«Ο πληθωρισμός είναι εδώ»
Σε ότι αφορά τα στοιχεία της eurostat για τον πληθωρισμό ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε: «Ο πληθωρισμός εξακολουθεί να είναι επίμονος ειδικά στα τρόφιμα. Είχα προβλέψει ότι είχαμε δει τα χειρότερα, αυτή η πρόβλεψη επιβεβαιώνεται αλλά ο πληθωρισμός είναι εδώ. Το καλάθι του νοικοκυριού θα συνεχιστεί για ακόμα έξι μήνες. Δεν θα αρκεστούμε εκεί. Θα περιμένετε τις προγραμματικές δηλώσεις και το περιεχόμενο του πρώτου νομοσχεδίου. Η απάντηση δεν είναι τα επιδόματα αλλά η ενίσχυση του εισοδήματος με μόνιμες αυξήσεις στους μισθούς και μείωση στη φορολογία. Θα νομοθετήσουμε και την κοστολόγηση των προγραμμάτων. Δεν νομίζω να ξαναπάμε σε εκλογές χωρίς κοστολόγηση των προγραμμάτων».

ΠΗΓΗ 

You may also like

artpointview.gr @ 2024