Η πυρπόληση κτιρίων και αυτοκινήτων από έξαλλους νεαρούς – ενδεχομένως και εφήβους –  το πλάτσικο σε κατεστραμμενα καταστήματα, οι συγκρούσεις με τις αστυνομικές δυνάμεις και η παρουσία τεθωρακισμένων οχημάτων της αστυνομίας στους δρόμους των γαλλικών πόλεων δημιουργούν κλίμα τεράστιας αναταραχής στη χώρα. Ολα ξεκίνησαν με την εν ψυχρώ δολοφονία από αστυνομικό του νεαρού Ναέλ την Τρίτη στο προάστειο του Παρισιού Ναντέρ.

Είναι ωστόσο προφανές ότι πλέον το δυσάρεστο κλίμα υποδαυλίζεται από την άκρα δεξιά της Λεπέν. Πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι η σημερινή κρίση είναι πολύ χειρότερη για τον πρόεδρο Μακρόν και την κυβέρνησή του από εκείνη με τα Κίτρινα Γιλέκα.

Παρά την ανάπτυξη περίπου 45.000 αστυνομικών και ειδικών δυνάμεων της χωροφυλακής με τεθωρακισμένα οχήματα, ταραχές ξέσπασαν για τέταρτη συνεχή νύχτα σε πολλές γαλλικές πόλεις, με αφορμή τον θάνατο του εφήβου στη διάρκεια τροχονομικού ελέγχου σε προάστιο του Παρισιού.

Στη Μασσαλία, κουκουλοφόροι εισέβαλαν σε κατάστημα όπλων και έκλεψαν κυνηγετικά τυφέκια, αλλά όχι πυρομαχικά, σύμφωνα με τις αρχές. Ένας άνδρας συνελήφθη με τυφέκιο που πιθανότατα είχε αρπάξει από συγκεκριμένο κατάστημα, σύμφωνα με την αστυνομία.

Ο δήμαρχος της Μασσαλίας Μπενουά Παγιάν απηύθυνε έκκληση στην κυβέρνηση για ενίσχυση των δυνάμεων ασφαλείας. «Σκηνές λεηλασίας και βίας είναι απαράδεκτες», έγραψε σε ανάρτησή του στο Twitter.

Γαλλία: Τεθωρακισμένα της αστυνομίας στους δρόμους – Χειρόφρενο σε λεωφορεία και τραμ μετά τις 21:00

Σε Λυών, Στρασβούργο και Γκρενόμπλ αναφέρθηκαν λεηλασίες καταστημάτων και συγκρούσεις νεαρών με αστυνομικούς.

«Η βία δεν είναι λύση», είναι το μήνυμα που κοινοποίησε ο δημοφιλής Γάλλος ποδοσφαιριστής Κιλιάν Μπαπέ, εκ μέρους των συμπαικτών του στην εθνική ομάδα. Αναγνωρίζοντας την οργή για τον θάνατο του 17χρονου Ναέλ, απηύθυνε έκκληση για αυτοσυγκράτηση.

 

Ο Γάλλος πρόεδρος Μακρόν ζήτησε γονική ευθύνη και περιορισμούς στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης εν μέσω ταραχών.Πράγματι σε μήνυμά του ο Γάλλος πρόεδρος προέτρεψε τους γονείς να κρατούν τους εφήβους στο σπίτι και πρότεινε περιορισμούς στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να καταστείλει τις ταραχές που εξαπλώνονται στη Γαλλία με αφορμή τον θανάσιμο πυροβολισμό ενός 17χρονου οδηγού από την αστυνομία. Προφανώς η προτροπή αυτή θα μείνει στα λόγια και μόνο, καθώς οι περισσότεροι γονείς που ζουν στα πέριξ των μεγαλουπόλεων και όχι μόνο εργάζονται πάρα πολλές ώρες ημερησίως προκειμένου να ανταπεξέλθουν στις πολύ βασικές ανάγκες της οικογένειας, η οποία συνήθως είναι πολυμελής. Οι δε έφηβοι οπό την πλευρά τους σπεύδουν στις ταραχές, βγάζουν σέλφι ανάμεσα σε διαδηλωτές και αστυνομικές δυνάμεις και ελπίζουν την επομένη να δουν τους εαυτούς τους στις ειδήσεις, επιδιώκοντας μια αυτοεπιβεβαίωση της προσωπικότητάς τους.