Μήδεια στην Επίδαυρο σε σκηνοθεσία Φρανκ Κάστορφ

Είναι σίγουρα η πιο φιλόδοξη και πολυαναμενόμενη παραγωγή των φετινών Επιδαυρίων. Η «Μήδεια» του Φρανκ Κάστορφ φιλοξενείται στο αρχαίο αργολικό θέατρο στις 21 & 22 Ιουλίου. Ο θρυλικός σκηνοθέτης και καλλιτεχνικός διευθυντής για πολλά χρόνια της Volksbuhne, παρουσίασε στη συνέντευξη τύπου που παραχώρησε τον Μάιο, τις λεπτομέρειες από αυτό το απαιτητικό εγχείρημα, επιβεβαιώνοντας ότι θα είναι σίγουρα μία από τις κορυφαίες θεατρικές στιγμές του καλοκαιριού, που θα συζητηθεί έντονα.

Αποκάλυψε μάλιστα ότι θα είναι μια εντελώς δική του «Μήδεια», που θα βασίζεται μεν στο έργο του Ευριπίδη, θα περιλαμβάνει όμως αποσπάσματα από άλλα κείμενα, όπως το «Μήδειας Υλικό», τη «Ρημαγμένη Όχθη» και το «Τοπίο με Αργοναύτες» του Χάινερ Μύλερ, ποιήματα του Ρεμπώ, αποσπάσματα άλλων συγγραφέων, καθώς και δικές του ιδέες.

Ο καινοτόμος σκηνοθέτης, ιστορικός διευθυντής της βερολινέζικης Φολκσμπίνε, που σφράγισε από τη δεκαετία του 1990 το «γερμανικό στιλ», θα συνεργαστεί με σπουδαίους ηθοποιούς του θεάτρου μας παντρεύοντας τον αναρχικό τρόπο παιξίματος, τον αυτοσχεδιασμό και την υποκριτική ελευθερία με την σύγχρονη ελληνική σκηνή σε μια εκρηκτική σκηνοθετική πρόταση.

Στο Φεστιβάλ τον γνωρίσαμε το 2007 με το Nord (1960), πρώτο μέρος της Γερμανικής Τριλογίας του Σελίν. Επανήλθε επ’ αφορμή του μεγάλου αφιερώματος στη Φολκσμπίνε στην Πειραιώς 260 το 2017 με τον Παίκτη, που βασίστηκε στο έργο του Ντοστογέφσκι.

Ο Κάστορφ υπηρετεί ένα θέατρο ακραίο και ρηξικέλευθο με υλικά μια έντονα εικαστική γλώσσα και μια σύγχρονη υποκριτική υψηλής θερμοκρασίας. Συνηθίζει να συνθέτει διαφορετικά κείμενα ανεξαρτήτως εποχής με στόχο να αναδείξει τον στοχασμό και τη φιλοσοφική αντιπαράθεση στο υπόστρωμα της κάθε ιστορίας.