Μιχάλης Κοφινάς: Έτσι φτιάχνουμε τα σπίτια που αντέχουν για ώρες στα 9 Ρίχτερ
Είναι η εταιρεία που γκρεμίζει όλα τα στερεότυπα στο χώρο των κατασκευών αλλά τα σπίτια της μπορούν να αντέξουν άνετα πολύωρη δοκιμασία ακόμα και σεισμού των 9 Ρίχτερ. Προμηθεύεται πρώτες ύλες από Σκανδιναβικές χώρες και τα προϊόντα της γίνονται ανάρπαστα στις απαιτητικές αγορές της Σουηδίας, της Γερμανίας και της Κύπρου.
Ανατρέπει τους νόμους της βαρύτητας αλλά και τις λανθασμένες αντιλήψεις των Ελλήνων για το πιο ασφαλές και οικονομικό σπίτι. Μειώνει το περιβαντολογικό αποτύπωμα, αποστρέφεται την ποσότητα και έχει εμμονή με την ποιότητα. Αυτό όμως που την κάνει ξεχωριστή είναι η τεράστια επένδυση στον τομέα της έρευνας αλλά και οι κορυφαίες πιστοποιήσεις στις πιο απαιτητικές συνθήκες της διεθνούς αγοράς.
Με το που μπήκα στο γραφείο του Μιχάλη Κοφινά για τη συνέντευξη ήταν λες και συνεχίζαμε συζήτηση που είχαμε αφήσει στη μέση λίγο νωρίτερα: «Εδώ δεν κατασκευάζουμε τα κτίρια με την εμπειρία και το νομίζω, αλλά με την έρευνα και το διευκρινίζω. Καλησπέρα, καλώς ήλθατε…»
.
Δευτερόλεπτα μετά μου αποκάλυψε την προσφυγική καταγωγή του από το Αϊβαλί επομένως προετοιμάστηκα για ένα ταξίδι στο χρόνο που κάλλιστα θα μπορούσε να είναι και ένα επιχειρηματικό best seller του δαιμόνιου Έλληνα.
Μία φορά και έναν καιρό κάπου στο 1977 ο Νίκος Κοφινάς πήρε την απόφαση να κάνει τα πρώτα του βήματα στα προκατασκευασμένα σπίτια…
Η συνέχεια ήταν απρόβλεπτη για όλους: «Μετά από δύο χρόνια ο αδελφός του με πήρε και εμένα, οπότε ξεκινήσαμε και πορευτήκαμε μαζί όλο αυτό το διάστημα. Ήταν πάρα πολύ ωραία, παρόλο τις δυσκολίες. Στη συνέχεια κάναμε οικογένεια και είχαμε την τύχη να έχουμε την υγεία μας και μετά τα παιδιά μας έμειναν μέσα στην επιχείρηση σπουδάζοντας διάφορες ειδικότητες. Σταδιακά αναπτυχθήκαμε στις κατασκευές αλλά τα παιδιά το ανέπτυξαν σε επιστημονικό επίπεδο. Έγιναν μηχανικοί, αρχιτέκτονες, ηλεκτρολόγοι, μηχανολόγοι και αυτό έδωσε μία μεγάλη δυναμική στην επιχείρηση», λέει με ευχαρίστηση ο Μιχάλης Κοφινάς.
Το τριώροφο που δεν έκανε ρωγμή στα 9 Ρίχτερ
Η μεγάλη ώθηση δόθηκε μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας: «Τα τελευταία 18 χρόνια έχει δοθεί μεγάλη ώθηση. Δεν κατασκευάζουμε τα κτίρια με το νομίζω, αλλά με το διευκρινίζω. Δοκιμάζουμε τα κτίρια μας στο Πολυτεχνείο. Αξίζει να σημειώσουμε ότι το Πολυτεχνείο μας έχει τα καλύτερα εργαστήρια της χημικής τεχνολογίας. Για καλή μας τύχη είναι δίπλα μας και τα δοκιμάζουμε για φυσικά φαινόμενα ως επί το πλείστον. Έχουμε κάνει αρκετά πειράματα και έχουμε μάθει πάρα πολλά από το Πολυτεχνείο. Αυτό μας βοήθησε να εξελίξουμε πάρα πολύ την ποιότητα. Πριν ένα χρόνο (σ.σ. 2022) κάναμε και ένα πείραμα. Αξίζει να το δείτε κάποια στιγμή σε τριώροφο σπίτι όπου του δώσαμε μια καταπόνηση πάνω από 9 Ρίχτερ. Θέλαμε να κάνουμε ένα τέτοιο κτίριο που σε τέτοιες ισχυρές καταπονήσεις όχι μόνο να μην πέφτει, αλλά ούτε να ματώνει, να κάνει κρακ, να σπάει».
Το πείραμα που άφησε άφωνους τους σεισμολόγους
Το πείραμα στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία εντυπωσιάζοντας ακόμα και κορυφαίους σεισμολόγους: «Αυτό το πετύχαμε και ήταν αποτέλεσμα τεχνολογίας σε ποσοσυό 75%. Το υπόλοιπο 25% οφείλεται στην ποιότητα υλικών. Το «Α» και το «Ω» είναι η τεχνολογία. Το πώς εξελίσσεται, το πως δημιούργησε αυτό το υλικό να το κάνεις αντικείμενο στη συγκεκριμένη περίπτωση σπίτι. Γιατί τα καλύτερα υλικά, αν έχεις και δεν τα εφαρμόζει σωστά. Δυστυχώς η διάθεση, το αποτέλεσμα.
Τα δύο μυστικά για να αντέχουν τα 9 Ρίχτερ
«Η τεχνολογία είναι το μεγάλο μυστικό. Είναι πολύ σημαντικό το πώς θα μοντάρεις τα καλύτερα υλικά που έχεις. Αν δεν ξέρεις να τα εφαρμόσεις δεν θα έχουν σωστό αποτέλεσμα. Με μια πολύ σωστή τεχνολογία, σωστή εφαρμογή θα κάνεις θαύματα. Εδώ πέρα έχουμε δύο χαρακτηριστικά: Την τεχνολογία και τα υλικά και έτσι βγήκε αυτό το αποτέλεσμα. Αν δείτε σχολαστικά το βίντεο με το τριώροφο σπίτι που δέχεται την επιβάρυνση των 9 Ρίχτερ φορτιστεί όλο το κτίριο με βάρη όπου αυτά αντικαθιστούν τα έπιπλα που θα είχε μέσα η κάποια άλλα υλικά».
Κώστας Ασημακόπουλος/ Ολόκληρη η πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη στο ΕΘΝΟΣ