Home Διεθνη Το πρώην προεδρικό ζεύγος Κάρτερ κλείνει 77 χρόνια γάμου!

Το πρώην προεδρικό ζεύγος Κάρτερ κλείνει 77 χρόνια γάμου!

by bot

Το πρώην προεδρικό ζεύγος Κάρτερ κλείνει 77 χρόνια γάμου!

Το ζεύγος Κάρτερ – Τζίμι και Ρόζαλιν – γιορτάζουν την 77η επέτειο του γάμου τους μια ήσυχη Παρασκευή στο σπίτι τους στη νότια Τζόρτζια.Πλέον έχουν αγγίζει το ρεκόρ, καθώς θεωρούνται το μακροβιότερο παντρεμένο Πρώτο Ζευγάρι όλων των εποχών.Ομως και οι δύο έχουν σοβαρά προβλήματα.

Ο 39ος πρόεδρος είναι 98 ετών και βρίσκεται σε κατ’ οίκον νοσηλεία από τον Φεβρουάριο. Η πρώην πρώτη κυρία είναι 95 ετών και πάσχει από άνοια. Η οικογένεια Κάρτερ δεν έχει δώσει λεπτομέρειες για την κατάσταση του Τζίμι ή της Ρόζαλιν Κάρτερ, αλλά έχει δηλώσει ότι και οι δύο απολαμβάνουν χρόνο ο ένας με τον άλλον με μέλη της οικογένειας, μαζί με περιστασιακές επισκέψεις στενών φίλων.

“Καθώς κοιτάξαμε πίσω στην κληρονομιά τους, ήταν πραγματικά υπέροχο να βλέπουμε την τόση μεγάλη στήριξη, τον σεβασμό και την αγάπη που έχουν μεταξύ τους “, δήλωσε πρόσφατα ο εγγονός Τζέισον Κάρτερ. “Η λέξη αγάπη είναι πραγματικά αυτή που ορίζει σίγουρα την προσωπική τους σχέση, αλλά και τον τρόπο που προσέγγιζαν αυτόν τον κόσμο”.

Ο Τζίμι και η Ρόζαλιν Κάρτερ βρίσκονται μαζί στην αμερικανική και διεθνή σκηνή εδώ και μισό αιώνα. Αυτό που περιέγραψαν ως “πλήρη συνεργασία” ξεκίνησε χρόνια νωρίτερα στην οικογενειακή αγροτική επιχείρηση της οικογένειας Κάρτερ πριν από την πολιτική του καριέρα και τις δεκαετίες του παγκόσμιου ανθρωπιστικού τους έργου μετά την αποχώρησή τους από τον Λευκό Οίκο το 1981 και την ίδρυση του Κέντρου Κάρτερ τον επόμενο χρόνο.

Μέσω του Κέντρου, ο Τζίμι Κάρτερ διεξήγαγε πολλαπλές διπλωματικές αποστολές, εργαζόμενος με τις ευλογίες των διαδόχων του στο Οβάλ Γραφείο, ακόμη και όταν μερικές φορές τους προκαλούσε εκνευρισμό. Ο πρώην πρόεδρος και οι υπάλληλοι του Κέντρου έχουν παρακολουθήσει τουλάχιστον 114 εκλογές σε όλη την Ασία, την Αφρική και την Αμερική από το 1989. Πρόσφατα έστρεψαν τις προσπάθειές τους στις αμερικανικές εκλογές.

Μεταξύ των δραστηριοτήτων τους στον τομέα της δημόσιας υγείας, το πρόγραμμα εξάλειψης του σκουληκιού της Γουινέας έχει σχεδόν ξερριζώσει το παράσιτο που γεννιέται στο νερό. Τα γνωστά κρούσματα ανέρχονταν σε εκατομμύρια στα μέσα της δεκαετίας του 1980, όταν ο Τζίμι Κάρτερ έθεσε ως στόχο την εξάλειψη της ασθένειας του σκουληκιού της Γουινέας. Το 2022 υπήρχαν λιγότερα από δύο δωδεκάδες κρούσματα και, μέχρι νωρίτερα αυτή την άνοιξη, το κέντρο δεν είχε καταγράψει νέο κρούσμα.

Η Ρόζαλιν Κάρτερ, εν τω μεταξύ, πήρε το θέμα της πολιτικής της υπογραφής της – τη θεραπεία και την υπεράσπιση της ψυχικής υγείας – πέρα από τον Λευκό Οίκο και καθιέρωσε ετήσια υποτροφία για δημοσιογράφους που θα επικεντρώνονται σε ρεπορτάζ για την ψυχική υγεία. Υποστήριξε επίσης ευρέως την παροχή καλύτερων υπηρεσιών για τους φροντιστές, μια εστίαση που η οικογένεια Κάρτερ ανέδειξε νωρίτερα φέτος όταν ανακοινώθηκε ότι η πρώην πρώτη κυρία πάσχει από άνοια.

Πέρα από το Κέντρο Κάρτερ, οι δυό τους έγιναν εθελοντές του Habitat for Humanity, του διεθνούς οργανισμού που χτίζει, επισκευάζει και ανακαινίζει σπίτια για ανθρώπους με χαμηλό εισόδημα. Οι Κάρτερ εργάστηκαν για πρώτη φορά εθελοντικά για το Habitat το 1984, παίρνοντας ένα λεωφορείο από τη Γεωργία για το εργοτάξιο της Νέας Υόρκης μαζί με άλλους εθελοντές και έκτοτε παρέμειναν κατά το δυνατόν ενεργοί.  “Ό,τι έκαναν είναι στην πραγματικότητα απλώς μια προέκταση αυτού που ξεκίνησαν και αυτού που ήταν στον Λευκό Οίκο”, δήλωσε η Ντόνα Μπρέιζιλ, πρώην πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος, η οποία ξεκίνησε την πολιτική της στις προεδρικές εκστρατείες του Κάρτερ. “Ο Τζίμι και η Ρόζαλιν Κάρτερ είναι απλώς καλοί, αξιοπρεπείς άνθρωποι”.

Οι Κάρτερ παντρεύτηκαν στις 7 Ιουλίου 1946 στη γενέτειρά τους, το Plains. Αλλά η σχέση τους φτάνει μέχρι την κούνια.

Οι γονείς του Τζίμι Κάρτερ ήταν φίλοι των γονέων της Ρόζαλιν. Η μητέρα του μελλοντικού προέδρου ήταν η νοσοκόμα που έφερε στον κόσμο την Eleanor Rosalynn Smith στο σπίτι της οικογένειας Smith το 1927. Η “δεσποινίς Λίλιαν” επέστρεψε στο σπίτι των Σμιθ λίγες ημέρες αργότερα με τον μεγαλύτερο γιο της, τον προσχολικό Τζίμι, για να γνωρίσει το νέο μωρό. Οι Κάρτερ μετακόμισαν σε ένα αγρόκτημα στο κοντινό Archery, λίγο έξω από το Plains, όχι πολύ αργότερα, αν και τα παιδιά των Κάρτερ και των Σμιθ θα συνέχιζαν να συναντιούνται στο σχολείο του Plains.

Η Ρόζαλιν θα γινόταν στενή φίλη της αδελφής του Τζίμι, της Ρουθ, η οποία έπαιξε ρόλο προξενήτρας κατά τη διάρκεια μιας από τις επισκέψεις του μεγαλύτερου αδελφού της στην πατρίδα από τη Ναυτική Ακαδημία των ΗΠΑ. Ο Τζίμι και η Ρόζαλιν παντρεύτηκαν αμέσως μετά την αποφοίτησή του. Έφυγαν από την περιοχή τους χωρίς να έχουν την πρόθεση να επιστρέψουν παρά μόνον ως επισκέπτες. Όμως το 1953, ο  Τζέιμς Ερλ Κάρτερ πέθανε, αφήνοντας πίσω του την οικογενειακή γεωργική και αποθηκευτική επιχείρηση. Χωρίς να συμβουλευτεί τη Ρόζαλιν, ο νεαρός υπολοχαγός αποφάσισε να εγκαταλείψει το Ναυτικό και να μεταφέρει τη νεαρή οικογένειά του πίσω στη Τζόρτζια.

Ο μελλοντικός πρόεδρος, ο οποίος έγινε υπέρμαχος των δικαιωμάτων των γυναικών και διόρισε περισσότερες γυναίκες και μη λευκούς σε ομοσπονδιακές θέσεις από οποιονδήποτε προκάτοχό του, χαρακτήρισε αργότερα αδιανόητο το γεγονός ότι δεν συμβουλεύτηκε τη σύζυγό του. Ωστόσο, τα επόμενα χρόνια, η Ρόζαλιν έγινε βασικός εταίρος στην οικογενειακή επιχείρηση.

“Γνώριζα στα χαρτιά περισσότερα για την επιχείρηση από ό,τι εκείνος. Ακολουθούσε τις συμβουλές μου για τα πράγματα”, δήλωσε στο Associated Press σε κοινή συνέντευξη με τον σύζυγό της ενόψει της 75ης επετείου τους το 2021.

Αυτό συνεχίστηκε στην πολιτική, καθώς η Ρόζαλιν αποδείχθηκε εξαιρετικά  και αποτελεσματική στην προεκλογική εκστρατεία και δυναμική υπέρμαχος της πολιτικής από μόνη της, ξεπερνώντας τη νεανική της συστολή, την οποία ο πρώην πρόεδρος έχει απεικονίσει στο συγγραφικό και ζωγραφικό του έργο.

“Η σύζυγός μου είναι πολύ πιο πολιτική”, είπε ο Κάρτερ στη συνέντευξη.

Πέρα από τη μακροζωία τους, και οι δύο πιστώνουν τον μακροχρόνιο γάμο τους στην ανοιχτή επικοινωνία και την κοινή χριστιανική τους πίστη.

“Κάθε μέρα πρέπει να υπάρχει συμφιλίωση”, δήλωσε ο πρώην πρόεδρος το 2021. “Δεν πέφτουμε για ύπνο με κάποιες εναπομείνασες διαφορές μεταξύ μας”.

Το ζευγάρι απολαμβάνει επίσης εδώ και χρόνια κοινά χόμπι – μερικές φορές ακόμη και ανταγωνιστικά. Πριν γίνουν εύθραυστοι, απολάμβαναν να παίζουν τένις, πεζοπορία και ποδηλασία μαζί. Και οι δύο πολυγραφότατοι συγγραφείς, μερικές φορές έκαναν αγώνα δρόμου για να τελειώσουν τα προσχέδια των βιβλίων τους. Το ψάρεμα συχνά περιελάμβανε επίσης ανταγωνισμό και συνέχισαν να ψαρεύουν μέχρι τα 90 τους χρόνια στην ιδιοκτησία τους στο Plains. Πρόσθεσαν την παρατήρηση πουλιών τις τελευταίες δεκαετίες, καθώς επιβράδυναν σωματικά.

Για όλες τις κοινές τους χαρές, η Ρόζαλιν Κάρτερ πρόσθεσε ένα ακόμη συστατικό ενός επιτυχημένου γάμου. “Ο καθένας πρέπει να έχει κάποιο χώρο”, είπε. “Αυτό είναι πολύ σημαντικό”.

Με πληροφορίες από το AP

You may also like

artpointview.gr @ 2024