Home Διεθνη Sonneberg, Θουριγγία: Εξελέγη ακροδεξιός υποψήφιος για πρώτη φορά από την εποχή του ναζισμού

Sonneberg, Θουριγγία: Εξελέγη ακροδεξιός υποψήφιος για πρώτη φορά από την εποχή του ναζισμού

by bot

Sonneberg, Θουριγγία: Εξελέγη ακροδεξιός υποψήφιος για πρώτη φορά από την εποχή του ναζισμού

 Ο Mike Knoth είναι κάτι παραπάνω από ενθουσιασμένος που ο υποψήφιος ενός ακροδεξιού λαϊκιστικού κόμματος κέρδισε πρόσφατα τη νομαρχιακή αυτοδιοίκηση στη γενέτειρά του, στην αγροτική ανατολική Γερμανία, για πρώτη φορά από την εποχή των Ναζί.

Ο κηπουρός περιφρονεί τα καθιερωμένα κόμματα της χώρας, δεν εμπιστεύεται τα μέσα ενημέρωσης και πιστεύει ότι υπάρχουν πάρα πολλοί μετανάστες στη χώρα. Το ακροδεξιό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία, ή AfD, ελπίζει ότι θα βελτιώσει όλα όσα δεν πάνε καλά στα μάτια του στο Sonneberg, το οποίο βρίσκεται στο νοτιοανατολικό κρατίδιο της Θουριγγίας.

“Νομίζω ότι το γεγονός ότι τόσοι πολλοί άνθρωποι ψήφισαν την Εναλλακτική για τη Γερμανία της έχει ήδη δώσει νομιμοποίηση”, δήλωσε ο 50χρονος Knoth κατά τη διάρκεια συνέντευξης αυτή την εβδομάδα καθώς περπατούσε με τον σκύλο του στον έρημο κεντρικό εμπορικό δρόμο της πόλης.

Αλλά κάποιοι στο Sonneberg δεν έχουν πεισθεί από την εθνικιστική και αντιδημοκρατική ρητορική του AfD.

Η Margret Sturm, της οποίας η οικογένεια πουλάει γυαλιά εδώ και σχεδόν 60 χρόνια στο Sonneberg, εξέφρασε την ανησυχία της για τη νίκη του AfD σε συνέντευξή της σε δημόσιο τηλεοπτικό σταθμό.

“Τους είπα ότι δεν νομίζω ότι είναι καλό να ψηφίσουν το AfD. Και όποιος ψηφίσει το AfD πρέπει να ξέρει ότι έχει τους Nαζί στο πλευρό του”, δήλωσε η Sturm στο Associated Press σε συνέντευξη που παραχώρησε στο κατάστημά της. Η Sturm μπορεί μετά βίας να συνειδητοποιήσει τι συνέβη μετά την προβολή της συνέντευξης την περασμένη εβδομάδα.

“Λάβαμε γράμματα μίσους, απειλητικά τηλεφωνήματα, κάθε λεπτό. Μας προσέβαλαν άνθρωποι που δεν γνωρίζουμε καν, που δεν μας γνωρίζουν, που δεν γνωρίζουν την επιχείρηση”. Οι απειλές ήταν τόσο αμείλικτες που ο σύζυγος της Sturm εγκατέστησε κάμερες παρακολούθησης στο εσωτερικό του καταστήματος Αλλά η 60χρονη Sturm δήλωσε ότι δεν θα αφήσει κανέναν να τη φιμώσει. “Οι άνθρωποι εδώ φοβούνται να πάρουν θέση ενάντια στο AfD και αυτό μας κάνει να ανησυχούμε περισσότερο από οτιδήποτε άλλο”.

Είπε ότι άλλοι κάτοικοι που αντιτίθενται στο AfD δεν θέλουν πλέον να εκφράσουν ανοιχτά την κριτική τους.

“Αυτό είναι ακριβώς το είδος του εκφοβισμού που ουσιαστικά προκύπτει από τον μηχανισμό του μίσους και της υποκίνησης και στη συνέχεια δυστυχώς εξαπλώνεται. Και αυτό με ανησυχεί πραγματικά”, δήλωσε στο ΑΠΕ ο Στέφαν Κράμερ, επικεφαλής της κρατικής υπηρεσίας εσωτερικών πληροφοριών της Θουριγγίας, στο γραφείο του στην πρωτεύουσα του κρατιδίου, την Ερφούρτη.

Ο Κράμερ προειδοποιεί εδώ και χρόνια ότι το παράρτημα του AfD στη Θουριγγία είναι ιδιαίτερα ριζοσπαστικό και το έθεσε υπό επίσημη παρακολούθηση πριν από δύο και πλέον χρόνια ως “αποδεδειγμένα ακροδεξιά” ομάδα.

Δεν ενοχλεί τον Knoth ότι το AfD βρίσκεται υπό παρακολούθηση από την εγχώρια κρατική υπηρεσία πληροφοριών της Θουριγγίας για τους στενούς δεσμούς του με ακροδεξιούς εξτρεμιστές.

“Εκλέχθηκε δημοκρατικά και δεν βρίσκω τίποτα προσβλητικό σε αυτό”, είπε.

Ο Knoth αναμένει από το AfD να υιοθετήσει μια προσέγγιση νόμου και τάξης, να περιορίσει τη μετανάστευση και να καταστήσει τη Γερμανία ασφαλή.

Η αντιμετώπιση της μετανάστευσης ή η καταπολέμηση της εγκληματικότητας δύσκολα είναι θέματα που ανήκουν στην περιγραφή εργασίας ενός τοπικού νομάρχη, αλλά η εκστρατεία του AfD του Ρόμπερτ Σέσελμαν σε αυτά τα θέματα αποδείχθηκε επιτυχής.

Στις επαναληπτικές εκλογές στο νομό Sonneberg τον περασμένο μήνα ο Sesselmann αναμετρήθηκε με τον κεντροδεξιό αντίπαλο Jürgen Köpper. Τα επίσημα στοιχεία έδειξαν ότι ο Sesselmann κέρδισε με 52,8% έναντι 47,2%.

Το Sonneberg έχει σχετικά μικρό πληθυσμό 56.800 κατοίκων, αλλά η νίκη ήταν ένα συμβολικό ορόσημο για το AfD.

Ο άνεργος Radoslaw Schneider, 39 ετών, αναμένει επίσης ότι τα πράγματα θα βελτιωθούν τώρα που ο Sesselmann είναι επικεφαλής. Είπε ότι το AfD “πιστεύει ότι κάτι πρέπει να γίνει και για τους Γερμανούς” και ότι οι ξένοι δεν θα πρέπει πλέον να έχουν προνομιακή μεταχείριση – κάτι που θα συμβεί τώρα με το AfD στην εξουσία, πιστεύει.

Η Εναλλακτική για τη Γερμανία μπήκε για πρώτη φορά στο εθνικό κοινοβούλιο το 2017 μετά από μια εκστρατεία κατά των μεταναστών ως απάντηση στη μαζική άφιξη προσφύγων στην Ευρώπη.

Το κόμμα, ηλικίας μιας δεκαετίας, σημειώνει δημοσκοπικά ρεκόρ σε εθνικό επίπεδο με ποσοστό υποστήριξης μεταξύ 18% και 20%.

Ο κυβερνητικός συνασπισμός του κεντροαριστερού καγκελάριου Όλαφ Σολτς με τους περιβαλλοντολόγους Πράσινους και τους φιλοεπιχειρηματίες Ελεύθερους Δημοκράτες, εν τω μεταξύ, αντιμετωπίζει ισχυρό αντίθετο άνεμο λόγω της υψηλής μετανάστευσης, ενός σχεδίου αντικατάστασης εκατομμυρίων συστημάτων θέρμανσης κατοικιών και μιας φήμης για εσωτερικές διαμάχες, ενώ ο πληθωρισμός παραμένει υψηλός.

Ο ηγέτης του AfD στη Θουριγγία, Björn Höcke, έχει υποστηρίξει αναθεωρητικές απόψεις για το ναζιστικό παρελθόν της Γερμανίας. Το 2018 αποκάλεσε το μνημείο του Ολοκαυτώματος στο Βερολίνο “μνημείο ντροπής” και κάλεσε τη Γερμανία να πραγματοποιήσει μια “στροφή 180 μοιρών” όσον αφορά τον τρόπο με τον οποίο θυμάται το παρελθόν της.

Στις αρχές της δεκαετίας του 1930, η Θουριγγία ήταν μία από τις πρώτες βάσεις εξουσίας του Εθνικοσοσιαλιστικού Κόμματος του Αδόλφου Χίτλερ.

Σήμερα, το AfD απευθύνεται ιδιαίτερα στους ανθρώπους στα πρώην κομμουνιστικά και λιγότερο ευημερούσα ανατολικά κρατίδια, όπως η Θουριγγία.

Η πανδημία του κοροναϊού, ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία και η εισροή εκατοντάδων χιλιάδων Ουκρανών προσφύγων στη Γερμανία έχουν επίσης συμβάλει στην επιτυχία του AfD, δήλωσε η Katharina König-Preuss, βουλευτής του κρατιδίου της Θουριγγίας με το κόμμα Η Αριστερά, κατά τη διάρκεια συνέντευξης στο κρατικό κοινοβούλιο της Ερφούρτης.

Το κόμμα επιρρίπτει την ευθύνη για πολλά προβλήματα ευθέως στους μετανάστες ή στην εθνική κυβέρνηση, είπε η ίδια.

“Θα έλεγα ότι ένα μεγάλο μέρος αυτών των ρατσιστικών αφηγήσεων, οι οποίες δεν ανταποκρίνονται καθόλου στην πραγματικότητα, έχουν πλέον πιάσει ένα μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού της Ανατολικής Γερμανίας”, δήλωσε η König-Preuss, η οποία είναι μία από τις πιο ειλικρινείς επικριτές του AfD και έχει δεχθεί αρκετές απειλές για τη ζωή της.

Ο Scholz προσπάθησε να υποβαθμίσει την πρόσφατη άνοδο των ακροδεξιών λαϊκιστών.

“Η Γερμανία είναι μια ισχυρή δημοκρατία εδώ και πολύ καιρό, από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο”, δήλωσε ο Σολτς στους δημοσιογράφους στο Βερολίνο την περασμένη εβδομάδα, αφού ρωτήθηκε τι κάνει για να αποτρέψει την αναζωπύρωση του φασισμού 77 χρόνια μετά την πτώση του Χίτλερ.

Ήταν η ναζιστική κυριαρχία της Γερμανίας, η οποία οδήγησε στη δολοφονία 6 εκατομμυρίων Ευρωπαίων Εβραίων και άλλων και σε περισσότερους από 60 εκατομμύρια νεκρούς στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, που προκαλεί στον Κράμερ άυπνες νύχτες.

“Όταν βλέπω αυτή την εξέλιξη στη Γερμανία, τη χώρα όπου η βιομηχανική μαζική δολοφονία οδηγήθηκε στην τελειότητα, τότε αυτό είναι διαφορετικό από όλες τις άλλες χώρες”, δήλωσε.

Το φθινόπωρο του 2024 θα διεξαχθούν εκλογές στο κρατίδιο της Θουριγγίας. Το AfD προηγείται στις δημοσκοπήσεις με ποσοστό άνω του 30%.

Εάν το AfD, το οποίο επί του παρόντος εξακολουθεί να αποφεύγεται από όλα τα άλλα κυρίαρχα κόμματα στη Γερμανία, γίνει μέρος της κυβέρνησης του κρατιδίου, τότε ο Kramer, ο οποίος είναι Εβραίος, θα εγκαταλείψει τη χώρα μαζί με την οικογένειά του.

“Έχουμε ξαναδεί στην ιστορία πού μπορεί να οδηγήσει αυτό”, δήλωσε. “Και πρέπει να ομολογήσω ειλικρινά ότι δεν έχω καμία διάθεση να περιμένω να συμβεί ξανά”.

 

AP

You may also like

artpointview.gr @ 2024