Μπιργκίτα Εντ – H ιερέας σύζυγος του Σουηδού πρωθυπουργού

Χθες στο δείπνο των ηγετών του ΝΑΤΟ με τις συζύγους τους ξεχώριζε μια ψηλή Βορειοευρωπαία. Ο λόγος για την Μπιργκίτα Εντ, σύζυγο του Σουηδού πρωθυπουργού και λουθηρανή πάστορα.

Δεν ήταν το φόρεμα που έκανε την Μπιργκίτα να ξεχωρίζει, ούτε το έντονα πορτοκαλί κοστούμι που φορούσε στη συνάντησή της με την Εμινέ Ερντογάν, αλλά ο ασπρόμαυρος γιακάς ιερέα που φορούσε από μέσα και ξεχώριζε.

Η σύζυγος του Σουηδού πρωθυπουργού χειροτονήθηκε λουθηρανή πάστορας τον περασμένο Φεβρουάριο, λίγους μήνες αφότου ο σύζυγός της -ένας πρώην γυμναστής- είχε ορκιστεί πρωθυπουργός.

Έκτοτε η Μπιργκίτα εργάζεται στην ενορία του Straengnaes, 80 χλμ. δυτικά της Στοκχόλμης. Εκεί πραγματοποιήθηκε και η τελετή της χειροτόνησής της, παρουσία του πρωθυπουργού συζύγου της και των τριών παιδιών που έχουν αποκτήσει, τριών κοριτσιών που έχουν υιοθετήσει από την Κίνα.

Ένα από τα σχόλιά της για τον νέο της ρόλο που ανέλαβε πριν από μερικούς μήνες, όταν χειροτονήθηκε, ούσα σύζυγος πρωθυπουργού, το οποίο έκανε τον γύρο των σουηδικών μέσων, είναι το εξής (το οποίο αναδεικνύει και το χιούμορ της): «Στην εκκλησία, πρώτα απ’ όλα, δεν είμαι ένα άτομο που είναι παντρεμένο με κάποιον. Αντίθετα, ο πρωθυπουργός είναι παντρεμένος μαζί μου»
Όπως έγραφαν σουηδικά μέσα, η σύζυγος του Σουηδού πρωθυπουργού, εμφανώς συγκινημένη, δεν μπορούσε να συγκρατήσει τα δάκρυά της στη χειροτόνησή της, ενώ ο σύζυγός της, παρότι δηλώνει άθεος, έδωσε το «παρών» στην τελετή και στη συνέχεια την υποδέχθηκε με ένα φιλί. Εκεί, φυσικά, βρίσκονταν και οι τρεις κόρες τους.

Η Σουηδή Πρώτη Κυρία υπήρξε στο παρελθόν σύμβουλος δημοσίων σχέσεων, αναλαμβάνοντας μεγάλες καμπάνιες, όπως την υποστήριξη του σουηδοκινεζικού εμπορίου. Το 2003 ήταν υπεύθυνη της εκστρατείας για την εισαγωγή του ευρώ στη Σουηδία και ως σύμβουλος επικοινωνίας αναλάμβανε μεγάλες καμπάνιες και πρότζεκτ, έχοντας χτίσει ισχυρό όνομα στον κλάδο.

Και, ξαφνικά, πήρε την απόφαση να αφήσει πίσω της αυτό το κομμάτι της ζωής της και να χειροτονηθεί.Μια οικογενειακή τραγωδία και το ασυμβίβαστο την οδήγησαν στην Εκκλησία
Δύο ήταν οι καθοριστικοί παράγοντες για αυτήν της την απόφαση:

Το 2017, μετά από 25 χρόνια ως επιτυχημένη επιχειρηματίας, η 54χρονη σήμερα Μπιργκίτα Εντ αποφάσισε να μετεκπαιδευτεί ως ιερέας, την ίδια χρονιά που ο σύζυγός της Ουλφ Κρίστερσον ανέλαβε την ηγεσία του Μετριοπαθούς Κόμματος. Έγινε σαφές ότι ήταν αδύνατον να συνεχίσει την εργασία της στις δημόσιες σχέσεις ενώ ήταν παντρεμένη με έναν υποψήφιο πρωθυπουργό.

Ο δεύτερος, και ίσως ο κυριότερος, λόγος για την επιλογή της ιεροσύνης ήταν μια οικογενειακή τραγωδία: «Ο ανιψιός μου αυτοκτόνησε, σε ηλικία 24 ετών, μία μέρα πριν από την Παραμονή των Χριστουγέννων του 2016. Μας σημάδεψε πολύ. Όταν επανήλθε η καθημερινότητα, ένιωσα ότι η δουλειά μου δεν ήταν τόσο σημαντική. Ένιωσα ότι πρέπει να ασχοληθώ με κάτι που έχει πραγματικά σημασία», είχε δηλώσει στην εφημερίδα «Dagen» τον περασμένο Φεβρουάριο.

Σπούδασε επί επτά χρόνια Θεολογία, κάνοντας και μεταπτυχιακό, και, λίγους μήνες αφότου ο σύζυγός της ανέλαβε την πρωθυπουργία, εκείνη χειροτονήθηκε πάστορας. Θα εργαστεί έναν χρόνο ως βοηθός ιερέα προτού αναλάβει πλήρη καθήκοντα.

Η ίδια είχε πει σε συνέντευξή της ότι δεν βλέπει ως πρόβλημα το να εργάζεται με τους ευάλωτους της κοινωνίας ενώ είναι παντρεμένη με την απόλυτη εξουσία. «Η στάση μου είναι ότι έχουμε τεράστια ευθύνη για τους ανθρώπους που είναι ευάλωτοι με διάφορους τρόπους. Είναι θεμελιώδες ζήτημα για μια καλή κοινωνία».

Η Birgitta Ed και ο Ulf Kristersson γνωρίστηκαν όταν εκείνη ήταν 15 ετών και εκείνος 20 ετών. Τους ένωσε το κόμμα στο οποίο εντάχθηκαν από τα μετεφηβικά τους χρόνια και πλέον τους ενώνουν και οι τρεις κόρες που έχουν υιοθετήσει.

efimerida.gr”