Ολοκληρώθηκε η συνάντηση Κυρ. Μητσοτάκη – Ταγίπ Ερντογάν

 «Δεν λύθηκαν, βεβαίως, όλα τα προβλήματα, αλλά υπάρχει διάθεση να προσεγγίσουμε ξανά το πλαίσιο των σχέσεών μας από μια θετική σκοπιά», είπε ο πρωθυπουργός.

Ολοκληρώθηκε η συνάντηση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, με τον τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στα πλαίσια της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ.

Σε καλό κλίμα ολοκληρώθηκε η συνάντηση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ. Η συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν διήρκεσε μία ώρα. Υπενθυμίζεται ότι ο αρχικός προγραμματισμός έκανε λόγο για συνάντηση μισής ώρας.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, στη συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν που έγινε σε καλό κλίμα, η συζήτηση ήταν ειλικρινής. Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν το πλαίσιο για τη συνέχεια, από εδώ και πέρα. Τον «οδικό χάρτη» θα επεξηγήσει στις δηλώσεις του το μεσημέρι ο κ. Μητσοτάκης, αν και ήδη έχει δοθεί το στίγμα από τη συνάντηση Δένδια – Γκιουλέρ με την επαναδρομολόγηση των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ).

«Έχουμε νέα ομάδα στο υπουργικό συμβούλιο αλλά οι υπουργοί μας έχουν ήδη συναντηθεί και υπάρχει επαφή» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στον τούρκο πρόεδρο, ενώ τον συνεχάρη και δια ζώσης για την επανεκλογή του.

 

Προηγουμένως διμερή συνάντηση με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν είχε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, στο Βίλνιους.

Παρόντες στη συνάντηση Μητσοτάκη-Μακρόν από ελληνικής πλευράς ήταν ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, η υφυπουργός Εξωτερικών Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου (Υφ. Εξωτερικών), η Αριστοτελία Πελώνη, η διπλωματική σύμβουλος του πρωθυπουργού Άννα Μαρία Μπούρα και ο σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας, Θάνος Ντόκος.

Παράλληλα, ο υπουργός Άμυνας Νίκος Δένδιας αναφερθείς στην συνάντησή του με τον Γιασάρ Γκιουλέρ, τόνισε: «Υπογραμμίσαμε τη σημασία θετικού κλίματος, διαύλων επικοινωνίας και συναντήσεων για τις διμερείς μας σχέσεις και τη συνεργασία μας βάσει Διεθνούς Δικαίου και Αρχής καλής γειτονίας. Συμφωνήθηκε η επικοινωνία δύο πλευρών για την διευθέτηση Συνάντησης για δραστηριότητες Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης».

Τι έχει προηγηθεί
Το «πράσινο» φως που άνοιξε η Τουρκία για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ σημαίνει αυτόματα και μια επαναπροσέγγιση των γειτόνων με τη Δύση. Από τον Φεβρουάριο και μετά οι παραβιάσεις αποτέλεσαν παρελθόν και το μόνο που έμεινε ήταν κάποια σκληρά λόγια και μια επιθετική ρητορική απλώς για να συντηρείται η κόντρα.

Ελλάδα, Τουρκία και Κύπρος έχουν νέες κυβερνήσεις με μεγάλο χρονικό ορίζοντα με αρκετούς αναλυτές να θεωρούν πως υπάρχει μια μικρή έστω ελπίδα για ένα «restart».

Η εξωτερική πολιτική, όμως έχει συνέχεια όπως και τα πολλά προβλήματα που υπάρχουν. Κανείς δεν ελπίζει ότι θα σβηστούν όλα και ξαφνικά ο Ταγίπ Ερντογάν θα αγαπήσει την Ελλάδα.

Οι βλέψεις του στην Ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο δεν πρόκειται να αλλάξουν. Για αυτό άλλωστε στο τρίγωνο Μαξίμου, Πεντάγωνο και Βασιλίσσης Σοφίας δεν εφησυχάζουν. Ποιος πιστεύει πως η τουρκική προκλητική πτητική δραστηριότητα θα παραμείνει σε μηδενικά επίπεδα; Ουδείς. Μοναδικές διαφορές που αναγνωρίζονται από την ελληνική πλευρά – και αυτό είναι ξεκαθαρισμένο – είναι η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ.

Κανείς δεν προβλέπει, ωστόσο πως θα υπάρξει μια επανάληψη του 2019 όταν οι δυο ηγέτες συναντήθηκαν για πρώτη φορά. Η κυβερνητική θητεία του Κυριάκου Μητσοτάκη ξεκινούσε τότε και τα ελληνουτουρκικά είχαν πάρει «φωτιά». Το τουρκολυβικό μνημόνιο, το καλοκαίρι με την κρίση του Όρουτς Ρέις και το μεταναστευτικό στον Έβρο έφεραν τις σχέσεις των δυο χωρών στο ναδίρ. Το ζητούμενο για την Αθήνα, προκειμένου να διατηρηθεί ένα ήρεμο κλίμα, είναι η Άγκυρα να σταματήσει να θέτει ζητήματα που αποτελούν «κόκκινες γραμμές» για την ελληνική πλευρά, όπως η αποστρατιωτικοποίηση των νησιών, αλλά και το δόγμα της «Γαλάζιας Πατρίδας».

Και αυτό το μήνυμα έστειλε χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το Βίλνιους.

Μαζί με τον Έλληνα πρωθυπουργό θα είναι ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης και η υφυπουργός Εξωτερικών Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, αλλά και η διπλωματική σύμβουλος του κ. Μητσοτάκη, Άννα Μαρία Μπούρα.

Από πλευράς Τουρκίας, μαζί με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα βρίσκονται ο υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν, ο εκπρόσωπος Τύπου Τσαγατάι Κιλίτς, στενός σύμβουλος του Τούρκου προέδρου, και ενδεχομένως ο Τούρκος υφυπουργός Εξωτερικών.

Θα υπάρχουν παράλληλες συναντήσεις του Γιώργου Γεραπετρίτη με τον Χακάν Φιντάν και του Νίκου Δένδια Γιασάρ Γκιουλέρ. Πολύ μεγάλο ενδιαφέρον θα έχει αν ο πρωθυπουργός βάλει με κάποιον τρόπο στο τραπέζι και το θέμα της παρέμβασης του τουρκικού προξενείου στα πολιτικά πράγματα της χώρας στη Θράκη, που απασχόλησε πολύ την προεκλογική συζήτηση στην Ελλάδα.

Ήδη έχει ανακοινωθεί πως υπάρχει συμφωνία για προώθηση του διαλόγου σε επίπεδο μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης (ΜΟΕ). Οι ΗΠΑ παροτρύνουν για αποκλιμάκωση των εντάσεων με τον Ερντογάν, ο οποίος ωστόσο να έχει ξεκινήσει ένα νέο «παζάρι» για τα στενά του Βοσπόρου και των Δαρδανελλίων. Επιθυμεί την μετονομασία τους σε «τουρκικά στενά» δείχνοντας πως οι προσπάθειες αλλοίωσης των διεθνών συνθηκών (σύμβαση του Μοντρέ) δεν σταματούν, όπως και οι διεκδικήσεις.

Ο Ταγίπ Ερντογάν έχει δείξει πως επιθυμεί να βελτιώσει τις σχέσεις του με τους γείτονές του. Βήματα προσέγγισης έχει κάνει με την Αίγυπτο και το Ισραήλ. Σε κάθε περίπτωση όταν οι δυο ηγέτες Ελλάδας και Τουρκίας συναντώνται η ανάπτυξη μιας θετικής ατζέντας είναι το μείζον. Η ενέργεια, οι μεταφορές σε οδικά και σιδηροδρομικά δίκτυα, το εμπόριο, και ο τουρισμός είναι κοινά σημεία πιθανής διμερούς συνεργασίας.

Καθώς και οι διερευνητικές επαφές προκειμένου ο διάλογος να συντηρείται. Αν τα πράγματα μεταξύ Κυριάκου Μητσοτάκη και Ταγίπ Ερντογάν πάνε καλά το επόμενο πιθανό ραντεβού των δυο ανδρών θα μπορούσε να είναι η ετήσια σύνοδος του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη στα τέλη Σεπτεμβρίου.