Κάπρι: Τυχαίο δεν είναι στη φύση σχεδόν τίποτα…

 Γράφει η ΄Εφη Αγραφιώτη

Κάπρι. Στην περιοχή της Καμπανίας που είναι η δεύτερη σε πληθυσμό και σε πυκνότητα περιοχή της Ιταλίας, μετά τη Λομβαρδία. Το όνομα προέρχεται από το λατινικό «campus», που σημαίνει κάμπος.

Ας ταξιδέψουμε νοερά. Οι φωτογραφίες θα μας βοηθήσουν, αφού πρώτα πούμε και δύο τρία αναγνωριστικά και ιστορικά στοιχεία.

 

Εμπνέει ασταμάτητα μέσα στο χρόνο.Οι ανθοί του λεμονιού πρωταγωνίστησαν στην ιστορία της περιοχής. Μοσχοβολάει το άνθος και το φύλλο στις όμορφες μικρές πόλεις και τα χωριά!

Το κοσμοπολίτικο στις μέρες μας Κάπρι ενέπνευσε και τον Όμηρο, ο οποίος στις παραλίες γύρω από το Κάπρι τοποθέτησε τις μυθικές μας Σειρήνες για να μαγεύουν με το τραγούδι τους τους ναυτικούς που διέπλεαν  τον κόλπο.

Οι Ρωμαίοι αυτοκράτορες Αύγουστος και Τιβέριος υπήρξαν οι πρώτοι… διάσημοι κάτοικοι του νησιού. Πολλούς αιώνες μετά, όταν άρχισε να αναπτύσσεται ο τουρισμός στο Κάπρι, ο Κάρολος Ντίκενς δήλωνε ότι δεν υπάρχει άλλο μέρος στον κόσμο με τόσες απολαυστικές επιλογές ξεκούρασης κι αναζωογόνησης.

Ας πάμε μια βόλτα.

Φτάνουμε με το φέρρυ από τη Νάπολι, σε μια ώρα.

Θα μας υποδεχτούν πανέμορφες ψαρόβαρκες ντυμένες με του κόσμου τα χρώματα. Τα χρώματα θα σας καλέσουν και στα μαγαζιά που πουλούν σουβενίρ.

Ύστερα θα σας καλέσει και το τελεφερίκ που μέσα σε ελάχιστα λεπτά από το λιμάνι θα θα σας οδηγήσει στην ζωντανή όμορφη πόλη.Τα βράχια δένουν παντού απόλυτα με τα πεύκα και τις βαλανιδιές.

Οι τουρίστες συνήθως ξεκινούν από την γεύση. Αναζητούν την περίφημη Torta Caprese, μια τοπική συνταγή ενός κέικ με αμύγδαλα και σοκολάτα, που οι γνωρίζοντες το συνδυάζουν πάντα με παγωμένο Limoncello. Η Καμπανία είναι παραγωγός εξαιρετικών αρωματικών εσπεριδοειδών και στο Κάπρι υπάρχουν δυο ζαχαροπλαστεία που τηρούν την παράδοση.

Για όσους όμως δεν αγαπούν την φασαρία και την όποιας μορφής τουριστική υπερβολή, υπάρχει και το Ανακάπρι, σε απόσταση μόλις 3 χλμ. από την πόλη του Κάπρι. Όαση για τους λάτρεις της ιστορίας και της φύσης, αλλά πριν την απόλαυση προηγείται μια 10λεπτη διαδρομή με το λεωφορείο, κατάλληλη για όσους διαθέτουν δοκιμασμένο νευρικό συστημα. Διαπερνώντας η μάλλον σκαρφαλώνοντας στους απότομους λόφους κι ακολουθώντας τον ασταμάτητα στριφογυριστό δρόμο, ο οδηγος του λεωφορείου θα μας οδηγήσει χαμογελαστός, καθότι εξοικειωμένος, στον παράδεισο.

 

Η ανάβαση στο όρος Σολάρο και η επίσκεψη στη Villa San Michele, με την παραμυθένια θέα από ψηλά αποζημιώνει.

Στα 589 μέτρα, φτάνουμε στο Σολάρο, που είναι το ψηλότερο σημείο του νησιού κι από εδώ θα θαυμάςουμε όχι μόνο την πόλη του Κάπρι και τους βράχους Faraglioni, αλλά ολόκληρο τον κόλπο της Νάπολης και τη χερσόνησο του Σορέντο.