Ρωσία: Τέλος από σήμερα η συμφωνία για τα σιτηρά. 

Τον τερματισμό, από σήμερα Δευτέρα, της συμφωνίας για τα σιτηρά, ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, δηλώνοντας σε δημοσιογράφους ότι η Ρωσία θα επιστρέψει στη συμφωνία εφόσον ικανοποιηθούν τα αιτήματά της.

«Όταν εφαρμοστεί το μέρος της συμφωνίας που σχετίζεται με τη Ρωσία, θα επιστρέψουμε αμέσως στην εφαρμογή της συμφωνίας» δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, σύμφωνα με το Associated Press.

Την ίδια ώρα, η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα δήλωσε ότι η Μόσχα ενημέρωσε την Ουκρανία, την Τουρκία -που είχε μεσολαβήσει για τη συμφωνία- και τον ΟΗΕ ότι η συμφωνία για τα σιτηρά τερματίζεται και ότι το Πολεμικό Ναυτικό της Ρωσίας κλείνει τις ελεύθερες διόδους στη Μαύρη Θάλασσα, στον απόηχο των εκρήξεων στη γέφυρα της Κριμαίας.

Η Μόσχα πάντως σημείωσε ότι η απόφαση της Ρωσίας να αναστείλει την συμμετοχή της στη συμφωνία για τα σιτηρά δεν συνδέεται με την επίθεση στη γέφυρα της Κριμαίας.

Η Ρωσία αξιώνει χαλάρωση των κυρώσεων
Η Μόσχα αξιώνει τη χαλάρωση των δυτικών κυρώσεων, για να αποδεχτεί την ανανέωση της συμφωνίας για τη μεταφορά σιτηρών από τα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας. Η Ρωσία, εδώ και ένα χρόνο περίπου, απαιτεί να χαλαρώσουν οι δυτικές κυρώσεις, ώστε να μπορεί να εξάγει απεριόριστες ποσότητες δικών της σιτηρών και λιπασμάτων.

Το Κρεμλίνο έχει εκφράσει τη δυσαρέσκειά του, υποστηρίζοντας ότι μέχρι τώρα μόνο το ουκρανικό τμήμα της συμφωνίας εφαρμόζεται πλήρως, ενώ οι περιορισμοί στις εξαγωγές ρωσικών λιπασμάτων και τροφίμων δεν έχουν αρθεί.

ΠΗΓΗ