Το μυστικό της επιτυχίας βρίσκεται σε μία κινεζική νοοτροπία 2.000 ετών- Χρειάζεται σχεδόν μηδενική προσπάθεια

Ως ψυχολόγος με περισσότερα από 15 χρόνια εμπειρίας η Dr. Junhong Cao, έχει δει πώς η «κουλτούρα της υπερπροσπάθειας» μπορεί να έχει τοξική επίδραση στους ανθρώπους.

Αλλά μια κινεζική νοοτροπία 2.000 ετών που ονομάζεται “wu wei” (προφέρεται “ooo-way”), η οποία μεταφράζεται σε «μη δράση» ή «αβίαστη δράση», μπορεί να μας βοηθήσει να ζήσουμε πιο ισορροπημένη, ικανοποιητική και επιτυχημένη ζωή.

Το Wu Wei χρειάζεται σχεδόν μηδενική προσπάθεια

Η Cao δεν λέει ότι πρέπει απλώς να καθίσετε και να χαλαρώσετε.

Το Wu Wei είναι να επιτρέπεις στα πράγματα να συμβαίνουν φυσικά και να αφήνεις την ανάγκη για έλεγχο. Δίνει έμφαση στην ανάληψη δράσης όταν χρειάζεται, αλλά όχι στο να πιέζετε τον εαυτό σας με υπερβολική προσπάθεια και ένταση.

Η ίδια προσπαθεί πάντα να εφαρμόζει το wu wei, επειδή η έρευνα έχει δείξει ότι μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του στρες και του άγχους, ενώ αυξάνει την ικανοποίηση και τη συνολική ευεξία.

Δείτε πώς να κάνετε το wu wei μέρος της καθημερινότητάς σας:

Αποδεχτείτε τα πράγματα όπως είναι
Ας πούμε ότι διοργανώνετε ένα μεγάλο πάρτι. Αντί να πάθετε εμμονή με κάθε λεπτομέρεια, η εξάσκηση στο wu wei σημαίνει να κατανοήσετε ότι τα πράγματα μπορεί να μην πάνε ακριβώς όπως τα σχεδιάζετε.

Ομοίως, εάν δεν λάβατε την προαγωγή που περιμένατε, αναγνωρίστε ότι αυτό είναι ένα φυσιολογικό μέρος του επαγγελματικού σας ταξιδιού. Η Cao λέει στον εαυτό της: «Δεν μπορώ να ελέγξω τα πάντα, αλλά μπορώ να κάνω το καλύτερο από οτιδήποτε συμβεί».

Όταν αντιμετωπίζετε μια πρόκληση, αναρωτηθείτε εάν έχετε τον απόλυτο έλεγχο του αποτελέσματος. Εάν δεν το κάνετε, συμφιλιωθείτε με αυτό και προχωρήστε, τονίζει η ίδια στο CNBC.

Αγκαλιάστε την ατέλεια
Αφήστε τα πράγματα να εξελιχθούν με τον δικό τους φυσικό τρόπο, χωρίς να επιβάλλετε το αποτέλεσμα. Να ξέρετε ότι τίποτα δεν είναι ποτέ τέλειο.

Εάν μαθαίνετε μια νέα γλώσσα ή παίζετε ένα μουσικό όργανο για πρώτη φορά, προετοιμαστείτε να κάνετε λάθη. Θα μάθετε από αυτά.

Επιτρέψτε στον εαυτό σας να μην τα πηγαίνει τέλεια. Αν πιάνετε τον εαυτό σας να προσηλώνεται μόνο στα πράγματα που πάνε στραβά, σταματήστε και πείτε: «Γιατί να θέλω να βασανίσω τον εαυτό μου για να πετύχω το αδύνατο; Επιλέγω να είμαι ευέλικτος και ευγενικός με αυτόν».

Εφαρμόστε ενσυνειδητότητα
Ενσυνειδητότητα σημαίνει να έχετε επίγνωση των σκέψεων και των συναισθημάτων σας χωρίς κρίση.

Αντιληφθείτε όλες τις μικρές λεπτομέρειες γύρω σας. Πώς νιώθετε με τον ήλιο στο δέρμα σας; Ακούστε τους ήχους της φύσης, όπως τα πουλιά και τα φύλλα που θροΐζουν, ή παρατηρήστε τα σχήματα και τα χρώματα των λουλουδιών.

Το Wu wei έρχεται πολύ πιο εύκολα όταν προσέχετε τι συμβαίνει στην παρούσα στιγμή, με ευχάριστο και περίεργο τρόπο.

Ο Lao Tzu, ένας αρχαίος Κινέζος φιλόσοφος και ιδρυτής του Ταοϊσμού, είπε κάποτε: «Αν είσαι σε κατάθλιψη, ζεις στο παρελθόν. Αν έχεις άγχος, ζεις στο μέλλον. Αν είσαι ήσυχος, ζεις στο παρόν».

moneyreview.gr