Η ταινία “Barbie” είναι “ένα ξεφάντωμα αυτογνωσίας”;

Πολύ θετικά τα ξένα δημοσιεύματα και οι κριτικές για την πολυδιαφημισμένη ταινία, “Barbie” αν και ορισμένοι θα ήθελαν κάτι περισσότερο ή ίσως κάτι διαφορετικό, ενώ λίγοι διατείνονται ότι θα έπρεπε να αναδειχθούν και οι δευτερεύοντες χαρακτήρες της ταινίας. Υπάρχουν βεβαίως κι εκείνοι που θέλουν να δουν τον πρωταγωνιστή της, Ράιαν Γκόσλινγκ, να προτείνεται για ‘Οσκαρ.

 

Οι δημοσιογράφοι δημοσίευσαν τις πρώτες κριτικ τις πρώτες τους αντιδράσεις για την επερχόμενη ταινία Barbie μετά την εκδήλωση της παγκόσμιας πρεμιέρας της ταινίας και τις πρώτες επίσημες προβολές της.

Αυτό συμβαίνει λίγες μόνο ημέρες αφότου το περιοδικό Time Magazine δημοσίευσε το δικό του αφιέρωμα για την ταινία, με την υποδοχή να είναι θετική.

Η Katcy Stephan του Variety επαίνεσε την Barbie ως “τέλεια”, τονίζοντας τη σκηνοθέτιδα Greta Gerwig που έφερε “ένα αποχρωματισμένο σχόλιο” για το να είσαι γυναίκα, ενώ αποθέωσε τους πρωταγωνιστές Μάργκοτ Ρόμπι και Ράιαν Γκόσλινγκ: ” Η Barbie’ είναι η τέλεια. Η σκηνοθέτις παραδίδει στο κοινό έναν αποχρωματισμένο σχολιασμό για το τι σημαίνει να είσαι γυναίκα σε ένα υπέροχο και άκρως ξεκαρδιστικό ξεφάντωμα. Όλο το καστ λάμπει, ειδικά η  Μάργκοτ Ρόμπι και Ράιαν Γκόσλινγκ σε ρόλους που σαφώς γεννήθηκαν για να παίξουν”.

Η Jamie Jirak του ComicBook.com αποκάλεσε τη Barbie “αγαπημένη της ταινία της χρονιάς”, προτρέποντας τους κριτικούς και τους ψηφοφόρους των Όσκαρ να “δώσουν στον Ράιαν Γκόσλινγκ  μια υποψηφιότητα για Όσκαρ”

Η Perri Nemiroff του Collider σημείωσε ότι η “δεξιοτεχνία είναι απίστευτη” στην ταινία Barbie αλλά αισθάνθηκε “λίγο πιο ανάμεικτα” για την πλοκή και την ιστορία:
“Έχω δει τη ‘Barbie! Η δεξιοτεχνία είναι απίστευτη. Ειδικότερα ο σχεδιασμός κοστουμιών και παραγωγής περιλαμβάνει δουλειά επόμενου επιπέδου.  Όσον αφορά την ιστορία, είμαι λίγο πιο μπερδεμένη. Νομίζω ότι η ταινία υπηρετεί ιδιαίτερα καλά την Barbie και το ταξίδι της, αλλά υπάρχουν και άλλοι χαρακτήρες οι οποίοι μάλλον χρειάζονταν περισσότερο χρόνο στην οθόνη για να εμβαθύνουν και να εξερευνήσουν το ρόλο τους στο έπακρο. Eξακολουθεί παρά ταύτα να είναι μια καλοφτιαγμένη, τολμηρή ταινία με πολύ δυνατή φωνή και όραμα….”


Η κριτικός του Rotten Tomatoes, Carla Renata επιβεβαίωσε ότι τα “χορευτικά νούμερα με επικεφαλής τη Simu Liu” ως μερικές από τις αγαπημένες της στιγμές
“Είδα τη “Barbie” και η Γκρέτα Γκέργουιγκ μου δημιούργησε τα συναισθήματα που περίμενα. Το ίδιο ενδιαφέροντα τα κοστούμια, τα μαλλιά, το μακιγιάζ , τα χρώματα. Ζούσα για τα χορευτικά νούμερα με επικεφαλής την Simu Liu! Είναι μια φανταστική διασκέδαση που διαθέτει και έντονη φεμινιστική πινελιά”

Η YouTuber Sharronda Williams αποκάλεσε την Barbie “πνευματώδη, εγκάρδια και εντελώς διασκεδαστική”, ενώ εξήρε τους Ρόμπι και Γκόσλινγκ αλλά επισήμανε ότι  “σε ορισμένα σημεία το σενάριο είναι υπερβολικό:”
“‘Barbie”: Πνευματώδης, εγκάρδια και εντελώς διασκεδαστική κατά καιρούς. Ο Γκόσλινγκ κλέβει τις σκηνές προσφέροντας τα περισσότερα γέλια, ενώ η ειλικρινής ερμηνεία της Μάργκοτ θα σας κερδίσει. Αν και απόλαυσα το μεγαλύτερο μέρος της ταινίας, το σενάριο μοιάζει …φουσκωμένο και ακροβατεί ανάμεσα στην ταινία “Barbie” που περιμέναμε και σε ένα κοινωνικό σχόλιο για την κοινωνία που μερικές φορές είναι υπερβολικό. Η παραγωγή και ο σχεδιασμός των κοστουμιών είναι εκπληκτικοί αλλά συνολικά  ήθελα κάτι παραπάνω να περιμένω από την ταινία.”

Ο Joe Deckelmeier του Screen Rant σημείωσε ότι η Barbie τον έπιασε “απροετοίμαστο… με τον καλύτερο δυνατό τρόπο”, επαινώντας το καστ και τον σκηνοθέτη, ενώ χαρακτήρισε την ταινία “αστεία, βομβαρδιστική και πολύ έξυπνη”.

Ο Ty Cole της AAFCA εξήγησε πώς η Barbie “ξεφλουδίζει τα στρώματα από την επιφανειακή κούκλα”, πάνω στην οποία εμπνεύστηκε η ταινία, ενώ παράλληλα βάζει στο προσκήνιο τον Ken που “ανακαλύπτει την ταυτότητά του.

Θα αντιδράσουν ευνοϊκά οι θαυμαστές μετά τις θετικές κριτικές για την Barbie;

Λαμβάνοντας υπόψη το συγκινητικό μήνυμα που εκπέμπει η Barbie, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι οι κριτικοί συμπαθούν το blockbuster.

Το μεγάλο ερώτημα τώρα είναι αν οι θαυμαστές θα έχουν τις ίδιες θετικές αντιδράσεις όταν η ταινία κάνει το ντεμπούτο της στο κοινό, ειδικά με τον ισχυρό ανταγωνισμό που έρχεται αυτόν τον μήνα με τα Mission Impossible 7, Oppenheimer και Haunted Mansion.

Με πολλές στιγμές που θεωρούνται ώριμου χαρακτήρα να έρχονται σε αυτή την ιστορία, η Γκρέτα Γκέργουιγκ και η ομάδα της φαίνεται να έχουν φτιάξει μια περιπέτεια που θα αρέσει σε όλα τα είδη των οπαδών που έχουν δει την εξέλιξη της μάρκας Barbie όλα αυτά τα χρόνια.

Και με ένα τόσο γεμάτο ταξίδι που χωράει σε μια ταινία διάρκειας κάτι λιγότερο από δύο ώρες, πολλοί ανυπομονούν να δουν τι ακριβώς έχει επιφυλάξει γι αυτούς,  ο κόσμος της Barbie.

Η Barbie θα κάνει το ντεμπούτο της στους κινηματογράφους παγκοσμίως την Παρασκευή 21 Ιουλίου.

 

Ποια είναι η πλοκή της ταινίας Barbie;
Η ταινία επικεντρώνεται σε μια κούκλα που ζει στη χώρα της Barbie, η οποία αναγκάζεται να εξοριστεί λόγω των λεγόμενων ατελειών της – ξεκινώντας μια περιπέτεια στον πραγματικό κόσμο και ανακαλύπτοντας στην πορεία ότι η τελειότητα μπορεί να βρεθεί πραγματικά μόνο μέσα της.

Issa Rae, Kate McKinnon, Alexandra Shipp, Margot Robbie, and Hari Nef, photographed in Los Angeles on June 8, all star as Barbie Carlota Guerrero TIME