Ανεξέλεγκτη μαίνεται η φωτιά στη Ρόδο. Εκατοντάδες τουρίστες απεγκλωβίστηκαν.

Επί τόπου κυβερνητικό κλιμάκιο.

Σε πλοία και ξενοδοχεία θα φιλοξενηθούν οι τουρίστες που χρειάστηκε να εκκενώσουν τα καταλύματά τους.

Μήνυμα από το 112 για το χωριό Γεννάδι εστάλη από την πολιτική προστασία πριν από λίγη ώρα. 

Η φωτιά συνεχίζει να μαίνεται και να σαρώνει ό,τι βρίσκει στο πέρασμα της. Μετά το χωριό των Λαέρμων στο οποίο ήδη έχουν αρχίσει να καίγονται τα πρώτα σπίτια, το Κιοτάρι και το Ασκληπειό, εκκενώνεται και το Γεννάδι, προς το παρόν για προληπτικούς λόγους.

Ο δήμος έχει ανοίξει κλιματιζόμενες αίθουσες, μεγάλα γήπεδα όπου υποδέχονται τους τουρίστες, όπως ανέφερε ο αντιδήμαρχος του νησιού Αθ. Βυρίνης στον ΣΚΑΪ, γίνεται η πρώτη καταγραφή και από εκεί η ανακατανομή σε άλλα ξενοδοχεία. Δίνεται προτεραιότητα σε όσους αναχωρούν τις επόμενες ώρες από το νησί έτσι ώστε να προωθηθούν στο αεροδρόμιο ή σε κοντινά καταλύματα και η μεταφορά τους γίνεται με λεωφορεία που τους περιμένους απέξω.

Στο χώρο όπου βρισκόταν ο αντιδήμαρχος είχαν περάσει ήδη 600 τουρίστες εκ των οποίων οι 100 έχουν ήδη αποχωρήσει είτε προς καταλύματα είτε προς το αεροδρόμιο, ενώ έχει στηθεί και ένας μπουφές για τις πρώτες ανάγκες τους.

Στη Ρόδο όπου καίει ανεξέλεγκτη η φωτιά, μετέβη το απόγευμα κυβερνητικό κλιμάκιο με τον Υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ και Διευθυντή Γραφείου Πρωθυπουργού Γιάννη Μπρατάκο, τον Υφυπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, αρμόδιο για την Κρατική Αρωγή Χρήστο Τριαντόπουλο και την Υφυπουργό Τουρισμού Έλενα Ράπτη.

Στο νησί βρίσκεται ήδη ο Υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Γιάννης Παππάς.

Στο Εθνικό Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων και Διαχείρισης Κρίσεων (Ε.Σ.Κ.Ε.ΔΙ.Κ.) μετέβη ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, καθώς είναι σε εξέλιξη Συντονιστικό για τη μεγάλη φωτιά στη Ρόδο.

Στο κέντρο επιχειρήσεων του λιμενικού σώματος που συντονίζει τον απεγκλωβισμό εκατοντάδων ατόμων από περιοχές της Ρόδου βρίσκεται ο υπουργός Ναυτιλίας, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης.

Η πυρκαγιά στη Ρόδο αποτελεί τη δυσκολότερη που αντιμετωπίζουν οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής.

Υπό τον Συντονισμό του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας έχουν διατεθεί ήδη και επιχειρούν για το έργο της κατάσβεσης και του απεγκλωβισμού πολιτών τα παρακάτω μέσα:

Από το Λιμενικό Σώμα/Υπουργείο Ναυτιλίας:
Επιχειρούν 4 σκάφη του Λιμενικού Σώματος και άνω των 20 ιδιωτικών σκαφών (ημερόπλοια και φουσκωτά). Επίσης στη περιοχή βρίσκονται 1 φορτηγό πλοίο, 1 Ε/Γ-Ο/Γ (παντόφλα), 2 φουσκωτά της μοίρας καταδρομέων.
Επίσης δεσμεύτηκε και διατίθεται πλοίο της Blue Star για να φιλοξενήσει πολίτες. Υπολογίζεται ότι έχουν απεγκλωβιστεί δια θαλάσσης άνω των 1000 ατόμων.

Από το ΓΕΕΘΑ έχουν διατεθεί:
Εναέρια:
2 CL-415
1 CH-47D (Ε/Π)

Επίγεια:
2 Π/Γ (προωθητής γαιών)
1 Ι/Γ (ισοπεδωτής γαιών)
2 ανατρεπόμενα
1 Ε/Τ (εκσκαφέας τάφρων)
2 Ρ/Μ (ρυμουλκά)
2 πυροσβεστικά οχήματα
14 άτομα χειριστές οχημάτων

6 Λεωφορεία
4 STEYER
6 πλωτά ειδικων δυνάμεων
Τορπιλάκατος ΝΤΕΓΙΑΝΝΗΣ