Σε πύρινο κλοιό η χώρα: Μαίνονται οι πυρκαγιές σε Βελεστίνο, Λαμία, αναζωπυρώσεις στη Ρόδο

Δραματικές ώρες στη Μαγνησία καθώς πληροφορίες αναφέρουν ότι βρέθηκε νεκρή μια γυναίκα ενώ ο σύζυγός της είναι χωρίς της αισθήσεις του.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, το ζευγάρι βρίσκονταν σε τροχόσπιτο στην περιοχή Χοροστάσι της Μαγνησίας, όπου τους κύκλωσαν οι φλόγες από την πυρκαγιά που ξέσπασε νωρίτερα στον Πλάτανο Αλμυρού, παράλληλα με το μέτωπο της φωτιάς στο Βελεστίνο.

Δεκάδες φωτιές έχουν ξεσπάσει από το μεσημέρι σε πολλές περιοχές της χώρας.

Η πυρκαγιά στη Ρόδο εμφανίζει συνεχώς αναζωπυρώσεις, στην Κέρκυρα υπάρχουν διάσπαρτες εστίες, ενώ και στη Λαμία είναι σε εξέλιξη πυρκαγιά στο βόρειο τμήμα της πόλης. Παράλληλα ξέσπασε και δεύτερο μέτωπο στη Φθιώτιδα και εστάλη μήνυμα 112 για εκκένωση της Κάτω Τιθορέας.

Στη φωτιά της Λαμίας τραυματίστηκαν τέσσερα άτομα. Ειδικότερα, ένας πυροσβέστης και δύο πολίτες ανέτρεξαν σε βοήθεια λόγω ήπιων αναπνευστικών προβλημάτων, ενώ ένας ακόμη πυροσβέστης τραυματίστηκε ελαφρά στην προσπάθειά του να προσεγγίσει επικίνδυνη εστία σε δύσβατο σημείο, σύμφωνα με το lamiareport.gr.

Στη Μαγνησία και στην ευρύτερη περιοχή από τη 1 μ.μ. ξέσπασαν διαφορετικά πύρινα μέτωπα στο Νέο Πλάτανο, στο Βελεστίνο, στο Κρόκιο, στις Μικροθήβες και στο Σέσκλο, καθώς και στο Νέο Μοναστήρι Δομοκού.

Στα σημεία που έχουν ξεσπάσει οι πυρκαγιές επιχειρούν επίγειες και εναέριες δυνάμεις, ενώ έχουν σταλεί και μηνύματα του «112» που προειδοποιούσαν τους κατοίκους του Βελεστίνου, του Σέσκλου και του Αγίου Γεωργίου Φερών για πυρκαγιά στην περιοχή τους, καλώντας τους ταυτόχρονα σε ετοιμότητα.

Πριν από λίγο οι κάτοικοι στις περιοχές Δίμηνι, Παλιούρι και Βιομηχανική Περιοχή Βόλου ειδοποιήθηκαν μέσω του «112» να εκκενώσουν τις περιοχές τους και να κατευθυνθούν προς Βόλο, καθώς η φωτιά μαίνεται.

Απειλητική η φωτιά στη Λαμία: Νέο μήνυμα του 112, εκκενώνονται άλλοι τρεις οικισμοί

Την τελευταία ώρα πυρκαγιές ξέσπασαν επίσης στη Λευκάδα Σπερχειάδας, στο Νέο Χαλκιόπουλο Άρτας, στην Κάτω Τιθορέα Βοιωτίας, στη Βρυσιά Φαρσάλων, στο Παλαιοκκλήσι Καρδίτσας και αλλού.

Νωρίτερα το πρωί είχε ξεσπάσει πυρκαγιά σε πευκοδάσος στο χωριό Βίταλα, δυτικά της Κύμης, στην Εύβοια, η οποία ήταν αρκετά δύσκολη, επενέβησαν όμως αμέσως επίγεια και εναέρια μέσα και οριοθετήθηκε στις 11:10. Το ίδιο συνέβη και στην Αργαλαστή Πηλίου αλλά και στη Μαλαισίνα Βοιωτίας.

Φθιώτιδα: Δεύτερο πύρινο μέτωπο μετά τη Λαμία -Εκκενώνεται η Κάτω Τιθορέα
Νέο μέτωπο φωτιάς καίει στη Φθιώτιδα, με τις φλόγες να καίνε στηνΚάτω Τιθορέα.

Οι κάτοικοι ειδοποιήθηκαν μέσω του 112 ώστε να εκκενώσουν την παραπάνω περιοχή και να κατευθυνθούν προς Άνω Τιθορέα.

Ενημέρωση Πυροσβεστικής: Η δυσκολότερη ημέρα του καλοκαιριού -90 πυρκαγιές σε όλη τη χώρα
«Είμαστε όλοι συγκλονισμένοι από το τραγικό δυστύχημα στην Κάρυστο, εκεί όπου δυστυχώς έχασαν τη ζωή τους οι δύο πιλότοι μας κατά τη διάρκεια κατάσβεσης δασικής πυρκαγιάς» τόνισε ο εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής Γιάννης Αρτοποιός.

«Εκφράζουμε το σεβασμό μας στην μνήμη τους και συλλυπητήρια στις οικογένειες τους» είπε ο εκπρόσωπος Πυροσβεστικής αναφερόμενος στο τραγικό συμβάν με την πτώση του Canadair την Τρίτη.

Φωτιά στη Λαμία: Με ελαφρά τραύματα τέσσερα άτομα στα Επείγοντα
Μάχη στην κυριολεξία με τις φλόγες έδωσαν πυροσβέστες και εθελοντές στο Κάστρο και στον Αφανό Λαμίας, με αποτέλεσμα, τέσσερα άτομα να τραυματιστούν ελαφριά και να ανατρέξουν σε βοήθεια στα Επείγοντα του Νοσοκομείου Λαμίας.

Ειδικότερα ένας πυροσβέστης και δύο πολίτες ανέτρεξαν σε βοήθεια λόγω ήπιων αναπνευστικών προβλημάτων, ενώ ένας ακόμη πυροσβέστης τραυματίστηκε ελαφρά στην προσπάθειά του να προσεγγίσει επικίνδυνη εστία σε δύσβατο σημείο, σύμφωνα με το lamiareport.gr.

Ο Διοικητής του ΓΝ Λαμίας Ανδρέας Κολοκυθάς επικοινώνησε με το σύνολο του Ιατρονοσηλευτικού προσωπικού και ζήτησε να βρίσκονται σε επιφυλακή σε περίπτωση που χρειαστεί να συνδράμουν στα Επείγοντα και στις Κλινικές.

Έκτακτη ενημέρωση για τις δασικές πυρκαγιές, από τον Αναπληρωτή Εκπρόσωπο Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος
Έκτακτη ενημέρωση για τις δασικές πυρκαγιές, πραγματοποίησε σήμερα, 25 Ιουλίου 2023 και ώρα 14:50, ο Αναπληρωτής Εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, Aντιπύραρχος Ιωάννης Αρτοποιός, από το Εθνικό Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων και Διαχείρισης Κρίσεων στο Μαρούσι.

Ακολουθεί το κείμενο της ενημέρωσης:

«Καλησπέρα σας από το Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος.

Είμαστε συγκλονισμένοι από το τραγικό δυστύχημα στην Κάρυστο. Εκεί, όπου δυστυχώς έχασαν τη ζωή τους οι 2 πιλότοι μας κατά τη διάρκεια κατάσβεσης δασικής πυρκαγιάς. Εκφράζουμε το σεβασμό μας στη μνήμη τους και τα συλλυπητήριά μας στις οικογένειές τους.

Η μάχη με τις καταστροφικές πυρκαγιές συνεχίζεται σε αρκετά τα μέτωπα και σήμερα από όλες τις δυνάμεις Πολιτικής Προστασίας σε ακραίες συνθήκες, δεδομένου ότι η σημερινή ημέρα είναι η δυσκολότερη του φετινού καλοκαιριού.

61 νέες δασικές πυρκαγιές εκδηλώθηκαν το τελευταίο 24ωρο και οι πυροσβεστικές δυνάμεις αντιμετωπίζουν συνολικά 90 πυρκαγιές σε όλη την επικράτεια.

Οι σοβαρότερες που εκδηλώθηκαν σήμερα και είναι:

στο Βελεστίνο Μαγνησίας, όπου η πυρκαγιά πήρε γρήγορα διαστάσεις γι’ αυτό το λόγο εκδόθηκε μήνυμα από το 112 που ενημέρωσε τους κατοίκους των οικισμών Βελεστίνο, Σέσκλο και Άγιο Γεώργιο Φερών για την πυρκαγιά που εξελίσσεται στην περιοχή τους, προκειμένου να είναι σε ετοιμότητα και αν απαιτηθεί να ακολουθήσουν τις οδηγίες των αρμόδιων αρχών. Στη συνέχεια, εκδόθηκε νεότερο μήνυμα για την εκκένωση των οικισμών Διμήνι, Παλιούρι και της Βιομηχανικής περιοχής του Βόλου, προς την πόλη του Βόλου. Πριν από λίγο εκδόθηκε ακόμη ένα προειδοποιητικό μήνυμα προς τους κατοίκους της πόλης του Βόλου προκειμένου να προστατευτούν από τους καπνούς της πυρκαγιάς. Στην πυρκαγιά επιχειρούν 50 πυροσβέστες με 2 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 15 οχήματα ενώ από αέρος επιχειρούν 3 αεροσκάφη και 1 ελικόπτερο.

Επίσης, η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στο Κάστρο Φθιώτιδας έλαβε γρήγορα διαστάσεις. Γι’ αυτό το λόγο εκδόθηκε μήνυμα από το 112 για την εκκένωση του βόρειου τμήματος της Λαμίας προς το κέντρο και νότια της πόλης. Πριν από λίγα λεπτά εκδόθηκε νεότερο μήνυμα από το 112 για την εκκένωση των οικισμών, Νέα Μαγνησία, Μεγάλη Βρύση και Αγία Παρασκευή προς Στυλίδα. Για την αντιμετώπισή της επιχειρούν ισχυρές επίγειες και εναέριες δυνάμεις, ομοίως και στις πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν στο Κρόκιο Αλμυρού Μαγνησίας και στο Νέο Μοναστήρι Δομοκού Φθιώτιδας.

Στη Ρόδο, οι αναζωπυρώσεις που εκδηλώθηκαν εχθές στη νοτιοανατολική πλευρά του νησιού έλαβαν διαστάσεις, γι’ αυτό το λόγο ενεργοποιήθηκε, τρείς φορές το 112 για εκκένωση οικισμών. Για την αντιμετώπιση της πυρκαγιάς συνεχίζουν και επιχειρούν ισχυρές επίγειες δυνάμεις και από αέρος περιοδικά 5 αεροσκάφη εκ των οποίων τα 2 από Τουρκία και 5 ελικόπτερα εκ των οποίων το ένα για το συντονισμό τους.

Στην Κέρκυρα, επίσης οι αναζωπυρώσεις που εκδηλώθηκαν εχθές στην ευρύτερη περιοχή της βορειοανατολικής πλευράς του νησιού ήταν πολλές. Χρειάστηκε να ενεργοποιηθεί τέσσερις φορές το 112 για εκκένωση οικισμών. Στην πυρκαγιά επιχειρούν 112 πυροσβέστες με 5 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 36 οχήματα συμπεριλαμβανομένων και 50 πυροσβεστών με 15 οχήματα από Βουλγαρία, ενώ από αέρος περιοδικά επιχειρούν 1 αεροσκάφος και 4 ελικόπτερα.

Στη μάχη για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών επιχειρούν στο πλευρό των Ελληνικών δυνάμεων, πυροσβέστες υδροφόρα οχήματα και εναέρια μέσα από 11 χώρες.

Και για αύριο Πέμπτη, παραμένει ακραίος ο κίνδυνος πυρκαγιάς σε περιοχές της Αττικής, της Στερεάς Ελλάδας, της Πελοποννήσου της Δυτικής Ελλάδας, της Θεσσαλίας της Κεντρικής Μακεδονίας και στα Ιόνια Νησιά ενώ πολύ υψηλός θα είναι ο κίνδυνος πυρκαγιάς στην υπόλοιπη χώρα.

Αναμένονται πολύ ισχυροί βορειοδυτικοί άνεμοι και θα διατηρηθούν οι πολύ υψηλές θερμοκρασίες σε πολλές περιοχές της χώρας.

Είμαστε όλοι σε επιφυλακή.

Για οποιαδήποτε εξέλιξη θα ακολουθήσει νεότερη ενημέρωση

Σας ευχαριστώ».

πηγη