Επιστήμονες του Χάρβαρντ ισχυρίζονται ότι ανακάλυψαν ένα “χημικό κοκτέιλ” που επιβραδύνει τη γήρανση

Ας θυμηθούμε τη Μαρία ΡεζάνΕρευνητές από το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ δημιούργησαν ένα χημικό κοκτέιλ που θα μπορούσε ενδεχομένως να επιβραδύνει τη διαδικασία γήρανσης, όπως ισχυρίζονται.

Μέσω πειραμάτων που διεξήχθησαν σε ποντίκια και πιθήκους, οι ερευνητές ανέπτυξαν έξι χημικά κοκτέιλ ικανά να “αντιστρέψουν” τα ορατά σημάδια γήρανσης μέσα σε μόλις μια εβδομάδα.

Μάλιστα ο καθηγητής David Sinclair, ειδικός στη γενετική και βασικός συνεργάτης της μελέτης, ανακοίνωσε μέσω του Twitter τη δημοσίευση των συμπερασμάτων της μελέτης στο περιοδικό Aging, σημειώνοντας χαρακτηριστικά πως “στο παρελθόν έχουμε δείξει πως είναι δυνατή η αντιστροφή της ηλικίας με τη χρήση γονιδιακής θεραπείας. Τώρα δείχνουμε ότι είναι δυνατή με χημικά κοκτέιλ, ένα βήμα προς την οικονομικά προσιτή αναζωογόνηση ολόκληρου του σώματος”, τόνισε.

Όπως είπε, ο ίδιος και η ομάδα του στην Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ εργάστηκαν για πάνω από τρία χρόνια για να βρουν μόρια που μπορούν να συνδυαστούν ώστε να αντιστρέψουν τη γήρανση των κυττάρων.

Κάθε κοκτέιλ, όπως εξηγούν οι ερευνητές του Χάρβαρντ, αποτελείται από πέντε έως επτά διαφορετικές χημικές ουσίες, πολλές από τις οποίες έχουν ήδη αποδειχθεί αποτελεσματικές στη θεραπεία διαφόρων σωματικών και ψυχικών καταστάσεων.

Συνταγογραφούμενα φάρμακα όπως το βαλπροϊκό οξύ, η τρανυλκυπρομίνη και η πραμιπεξόλη, που χρησιμοποιούνται για την καταπολέμηση των επιληπτικών κρίσεων, της κατάθλιψης και της νόσου του Πάρκινσον, είναι μεταξύ των συστατικών που υπάρχουν σε μερικά από αυτά τα κοκτέιλ.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Sinclair, μελέτες στο οπτικό νεύρο, τον εγκεφαλικό ιστό, τα νεφρά και τους μυς έχουν δείξει πολλά υποσχόμενα αποτελέσματα, όπως βελτιωμένη όραση και παρατεταμένη διάρκεια ζωής σε ποντίκια και βελτιωμένη όραση σε πιθήκους.

Ανέφερε επίσης ότι η ομάδα του προετοιμάζεται τώρα για κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους και πρόσθεσε ότι άλλοι ερευνητές συμμετέχουν σε έναν παρόμοιο αγώνα “για να δείξουν ότι οι χημικές ουσίες μπορούν να αναζωογονήσουν τα κύτταρα όπως η γονιδιακή θεραπεία”.

capital.gr