Ποιοι κορυφαίοι υπουργοί έλαβαν μήνυμα από το κατασκοπευτικό λογισμικό Predator – Τι έγραφε το SMS, τα ονόματα

Τουλάχιστον 92 άτομα, μεταξύ αυτών και κορυφαίοι υπουργοί της προηγούμενης κυβέρνησης που και σήμερα μετέχουν στον υπουργικό Συμβούλιο, έλαβαν μήνυμα sms από το παράνομο λογισμικό παρακολούθησης Predator, ώστε να τεθούν υπό παρακολούθηση, όπως αποκαλύπτει δημοσίευμα του inside story.

Που όπως σημειώνει, οι συντάκτες του έχουν δει τι ακριβώς γράφουν τα μηνύματα- συνήθως είναι ένα απλό σύντομο κείμενο που σε παραπέμπει σε ιστοσελίδα, που έχει μεγάλη ομοιότητα με γνωστές, κατά βάση ειδησεογραφικές ιστοσελίδες- ώστε ο παραλήπτης να μπει σε παρακολούθηση.

Τα μηνύματα έχουν συσχετιστεί από την Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα με το Predator και στο σύνολό τους, είναι περισσότερα από 200 μηνύματα. Αυτό σημαίνει ότι σε ορισμένα πρόσωπα, εστάλησαν περισσότερα του ενός μηνύματα- όπως συνέβη για παράδειγμα με τον Νίκο Ανδρουλάκη που έλαβε 3 διαφορετικά μηνύματα- ώστε τελικά να πατήσουν το κουμπί και να ενεργοποιηθεί το λογισμικό. Σημειώνεται ότι ο Νίκος Ανδρουλάκης δεν πάτησε ποτέ τον σύνδεσμο, άρα δεν ενεργοποιήθηκε το predator και μετά τέθηκε σε παρακολούθηση από την ΕΥΠ.

Μεταξύ αυτών που έλαβαν μήνυμα sms από το Predator, είναι και οι Νίκος Δένδιας, Γιώργος Γεραπετρίτης, Κωστής Χατζηδάκης, Άδωνις Γεωργιάδης, Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, Θάνος Πλεύρης, ο οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού, Αλέξης Πατέλης, ο περιφερειάρχης, Γιώργος Πατούλης και πολλά άλλα πρόσωπα σε κρίσιμες θέσεις.

Όλοι όσοι έχουν γίνει στόχοι του κακόβουλου λογισμικού έχουν λάβει επιστολή από την Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, που τους ενημερώνει για το πότε έλαβαν το κακόβουλο λογισμικό και τι εμπεριείχε το SMS παγίδευσής τους.

mail predator

Πώς γινόταν η παρακολούθηση

Αν ο αποδέκτης του sms ενεργοποιούσε τον σύνδεσμο που αναφερόταν στο γραπτό μήνυμα που είχε λάβει κάνοντας κλικ, τότε χωρίς να το καταλάβει γινόταν η εγκατάσταση του κατασκοπευτικού λογισμικού στη συσκευή του. Τα μηνύματα αυτά στη συντριπτική πλειονότητά τους, γράφει το inside story, είναι προσωποποιημένα, συνήθως έχουν προσφώνηση του στόχου και το περιεχόμενο του link είναι κοντά στα ενδιαφέροντά του.

Για παράδειγμα ο Νίκος Ανδρουλάκης, έλαβε στις 16 Σεπτεμβρίου το πρώτο μήνυμα που έγραφε: “Νίκο μου τρικυμία σε πισίνα! χαχαχα”, και υπήρχε και σύνδεσμος που έμοιαζε με την ηλεκτρονική διεύθυνση της Εφημερίδας των Συντακτών, δηλαδή “Efsyn.news”, ενώ ο πραγματικός σύνδεσμος της εφημερίδα είναι efsyn.gr.

Το δεύτερο μήνυμα, στις 21 Σεπτεμβρίου του 2021, έγραφε: “Να δούμε λίγο σοβαρά το θέμα φίλε, έχουμε να κερδίσουμε”, με σύνδεσμο που παρέπεμπε στη διεύθυνση blogspot.edolio5.com. Ένα μήνα αργότερα έλαβε τρίτο μήνυμα, ακριβώς επειδή δεν πατούσε τον σύνδεσμο και το τηλέφωνό του δεν είχε μπει σε παρακολούθηση, που έγραφε: “Νίκο μετά την εκλογή σου θα βγω και θα το φωνάξω παντού”, συνοδευόμενο από σύνδεση που έμοιαζε με την ηλεκτρονική διεύθυνση του YouTube.

“Tα κακόβουλα SMS που έχουμε δει, γράφει το inside story δεν περιλαμβάνoυν ημερομηνίες ή ώρες αποστολής παράδοσης, ούτε είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε αν ο παραλήπτης έλαβε και πάτησε το κακόβουλο link και άρα μολύνθηκε η συσκευή του. Από τα links που έχουν αποσταλεί και από άλλες πληροφορίες που περιέχονται στο κείμενο του μηνύματος προκύπτει ότι η συντριπτική πλειοψηφία τους απεστάλη το 2021, μέχρι και τα τέλη του έτους και ενώ είχε αποκαλυφθεί από την Εφημερίδα Συντακτών ότι η ΕΥΠ παρακολουθούσε δικηγόρους και δημοσιογράφους.

PHGH