Του Λέανδρου Ρακιντζή

Για πολλά χρόνια η Μαρία Ρεζάν μας κρατούσε συντροφιά από το ραδιόφωνο με την εκπομπή της “Μια ώρα έτσι, χωρίς πρόγραμμα”, που με τη βραχνή φωνή της σχολίαζε με οξυδέρκεια την επικαιρότητα, αλλά είχε προκαλέσει πολλές αντιδράσεις, γιατί κάποιοι δεν δέχονται ούτε την αλήθεια ούτε την κριτική.

Θα ήταν μεγάλη αναίδεια εκ μέρους μου να προσπαθήσω να μιμηθώ τη Μαρία Ρεζάν, αλλά εν μέσω καύσωνος και πυρκαγιών θα προσπαθήσω να σταχυολογήσω κάποια ενδιαφέροντα σημεία από την επικαιρότητα.

Οι πυρκαγιές δασικών εκτάσεων συμβαίνουν κάθε χρόνο σε διαφορετική περιοχή κάθε φορά και προκαλούν τεράστιες υλικές ζημίες και ανθρώπινες απώλειες, που δεν θρηνήσαμε φέτος, ίσως λόγω της εκκένωσης κάποιων περιοχών. Οι περισσότερες πυρκαγιές οφείλονται σε ανθρώπινη ενέργεια είτε από αμέλεια είτε από εγκληματική πράξη. Θα μπορούσε όμως να υπάρξει σε μεγάλο βαθμό πρόληψη των πυρκαγιών αν υπήρχαν οι κατάλληλοι μηχανισμοί, που σε πρώτο βαθμό είναι οι δασοφύλακες, που είναι ελάχιστοι και οι αγροφύλακες, που δεν υπάρχουν γιατί καταργήθηκαν σαν σώμα, οι οποίοι θα αντιλαμβάνονταν εγκαίρως τις πυρκαγιές,αλλά κυρίως θα αστυνόμευαν την ύπαιθρο από κακοποιά στοιχεία.

Την όλη κατάσταση επιτείνει η ερήμωση της υπαίθρου με την εγκατάλειψη των αγροτικών καλλιεργειών και την έλλειψη αγροτικών χεριών. Η προστασία του περιβάλλοντος, που αποτελεί συνταγματική επιταγή (αρθ.24Σ), αλλά και η αναζωογόνηση της υπαίθρου με την ενίσχυση της αγροτικής παραγωγής αποτελεί κρίσιμο εθνικό ζήτημα, που πρέπει η κυβέρνηση να το επιλύσει κατά προτεραιότητα κυρίως ενισχύοντας την πρόληψη των πυρκαγιών με τη σύσταση και ενίσχυση των δύο παραπάνω σωμάτων και με παροχή κινήτρων σε νέους αγρότες.

Είναι γεγονός, ότι στις μεγάλες φυσικές καταστροφές υπάρχει διεθνής συνεργασία, που ενισχύει τους δεσμούς μεταξύ των λαών. Θέλω όμως να τονίσω τον ηρωισμό των πυροσβεστών, των εθελοντών πυροσβεστών και των απλών πολιτών, που σπεύδουν να αντιμετωπίσουν τις πυρκαγιές με κίνδυνο της ζωής τους και οι οποίοι έχουν θρηνήσει πολλές απώλειες στον αγώνα τους για την κατάσβεση των πυρκαγιών. Οι πράξεις ηρωισμού τυγχάνουν γενικής αναγνώρισης, όπως η φωτογραφία του αστυνομικού που στην πρόσφατη πυρκαγιά στη Μάνδρα που σώζει μέσα στους καπνούς ένα μωρό έγινε παγκόσμιο viral.

Η τρέχουσα καθημερινότητα με τις συνεχείς δολοφονίες, κυρίως αλλοδαπών μελών του διεθνούς υπόκοσμου, αλλά και η πληθώρα των εγκληματικών πράξεων απατών, κλοπών και ληστειών αποδεικνύει την έλλειψη επαρκούς αστυνόμευσης για τη δράση γνωστών εγκληματικών στοιχείων και αποτυχία της σωφρονιστικής πολιτικής, όπως προκύπτει από τις αστυνομικές ανακοινώσεις “γνωστός στις αρχές”, που σημαίνει, ότι είχε συλληφθεί στο παρελθόν για εγκληματικές πράξεις και αφέθηκε ελεύθερος ή είχε καταδικασθεί με πολυετείς φυλακίσεις και χάρη σε ευνοϊκές νομοθετικές ρυθμίσεις αφέθηκε ελεύθερος χωρίς επιτήρηση για να συνεχίσει τη δράση του. Αυτό είναι ένα ζήτημα που πρέπει να λυθεί άμεσα με τις κατάλληλες νομοθετικές ρυθμίσεις και συνεργασία των αρμοδίων υπουργείων.

Η χώρα έχει εισέλθει σε τροχιά ανάπτυξης με ιδιαίτερη επίδοση στην ανέγερση νέων οικοδομών κυρίως στην Αττική και νησιά (Μύκονος-Σαντορίνη). Αμφιβάλλω αν υπάρχει έστω και μία οικοδομή από τις ανεγειρόμενες που δεν έχει παραβιάσει τις διατάξεις του Γ.Ο.Κ., αλλά δεν γίνεται κανένας αυτεπάγγελτος έλεγχος ούτε κατά την έκδοση της άδειας οικοδομής ούτε κατά την παράδοση, παρά μόνο κάποιες καταγγελίες περιοίκων χωρίς αποτέλεσμα, γιατί δεν γίνονται κατεδαφίσεις αυθαιρέτων. Νομίζω, ότι η Υπουργός Εσωτερικών στην οποία υπάγονται ο έλεγχος των ΟΤΑ και των πολεοδομιών της πρέπει να ενεργοποιήσει προς τούτο την ΕΑΔ.

Υπάρχει εκτεταμένη φοροδιαφυγή κυρίως από τα ελεύθερα επαγγέλματα με πρωταγωνιστές τους γιατρούς, καθηγητές, δικηγόρους, μηχανικούς και τεχνίτες με την κλασσική ερώτηση με απόδειξη ή χωρίς για την αμοιβή τους. Η πρακτική αυτή καταπολεμάται μόνο με ισχυρά κίνητρα για να ζητούν οι καταναλωτές απόδειξη και την επαναφορά των εισοδηματικών τεκμηρίων.

Η ακρίβεια των τιμών, κυρίως ειδών διατροφής, είναι ένα σοβαρό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι καταναλωτές με σταθερά εισοδήματα που δεν αυξάνονται ανάλογα με τον πληθωρισμό και οφείλεται στα υπερκέρδη των εταιρειών που διαθέτουν τα καταναλωτικά αγαθά, τα οποία ο πρωθυπουργός αποκάλεσε “πληθωρισμό απληστίας-πληθωρισμό κερδών” και συμβαίνει κυρίως στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια, τα τρόφιμα και τα είδη λαϊκής κατανάλωσης. Η χώρα μας στερείται βασικών εργαλείων για την αντιμετώπισή του, γιατί δεν επαρκεί ο υγιής ανταγωνισμός και ο έλεγχος της Επιτροπής Ανταγωνισμού. Εξάλλου με το νέο ΠΚ καταργήθηκε το άρθρο 405 του παλιού ΠΚ, που προέβλεπε και τιμωρούσε την αισχροκέρδεια και πρέπει να θεσπισθεί εκ νέου, γιατί η επιβολή διοικητικών προστίμων, που κατά κανόνα δεν εισπράττονται, δεν είναι ικανή να την αποτρέψει.

Οι πρώτες κινήσεις της νέας κυβέρνησης και οι δηλώσεις του πρωθυπουργού για την Υγεία και την χρησιμοποίηση νέων προσώπων σε θέσεις ηγεσίας κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση, όπως η επιλογή τεχνοκρατών και όχι πολιτικών εν αποδρομή ως γενικών γραμματέων υπουργείων και η προκήρυξη για 522 θέσεις επικεφαλής δημόσιων οργανισμών και ΝΠΔΔ με αξιοκρατικά κριτήρια και με διαδικασία ΑΣΕΠ. Το ζητούμενο είναι η σωστή επιλογή 80 διοικητών νοσοκομείων, ενός προβληματικού τομέα με μεγάλα ελλείμματα, ελλείψεις προσωπικού και χωρίς κατάρτιση προϋπολογισμών και απολογισμών, γι’ αυτό και ο πρωθυπουργός απαγόρευσε στα νοσοκομεία την υπέρβαση των προϋπολογισμών και τις απευθείας χωρίς διαγωνισμό αναθέσεις προμηθειών και εκτέλεσης έργων. Για την τήρηση των εντολών αυτών απαιτείται ο προληπτικός έλεγχος του Ελεγκτικού Συνεδρίου, που καταργήθηκε από το2017 και δεν γίνεται ούτε συζήτηση να θεσπισθεί εκ νέου.

Οι ειδήσεις, ότι νεαρός δολοφόνησε ηλικιωμένο και έγραψε με το αίμα του στο τοίχο “παιδεραστής” και ότι συγγενείς θυμάτων του ατυχήματος των Τεμπών ξυλοκόπησαν διευθυντή του ΟΣΕ ενεχόμενο στο ατύχημα αποτελούν ανησυχητικά σημεία, ότι λόγω ανεπαρκείας της δικαιοσύνης υπάρχει προσφυγή στην αυτοδικία, που μόνο με την έμπρακτη αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των πολιτών στη δικαιοσύνη μπορεί να περιοριστεί.

Οι παραλίες μισθώνονται από τους ΟΤΑ σε επιχειρηματίες μόνο για την ανάπτυξη ξαπλώστρων και όχι για αποκλειστική χρήση, που κατά το Σύνταγμα ανήκει σε όλους και πρέπει αυτό να γίνει αντιληπτό από τους ΟΤΑ, που πρέπει να περιλαμβάνουν ειδική ρήτρα στις συμβάσεις μίσθωσης και τους επιχειρηματίες, γιατί η απαγόρευση προσπέλασης και παραμονής στους πολίτες σε δημόσιες παραλίες αποτελεί έργω εξύβριση.

Εν όψει των προσεχών αυτοδιοικητικών εκλογών τα κεντρικά σημεία των πόλεων έχουν μεταβληθεί σε ένα τεράστιο εργοτάξιο εκτέλεσης δημοτικών έργων, ακόμα και στη Λεωφόρου Πανεπιστημίου εκτελούνται έργα αποκατάστασης των λαθών του “Μεγάλου Περιπάτου”, ενός με μεγάλο κόστος αποτυχημένου δημοτικού έργου, που ασφαλώς η αποτυχία του θα αποτελέσει αντικείμενο πολιτικής εκμετάλλευσης.

* Ο Λέανδρος Τ. Ρακιντζής είναι Αρεοπαγίτης ε.τ.