Home Διεθνη Η Ουγγαρία έγινε αυτή την εβδομάδα η μόνη χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς γυναίκα υπουργό

Η Ουγγαρία έγινε αυτή την εβδομάδα η μόνη χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς γυναίκα υπουργό

by bot

Η Ουγγαρία έγινε αυτή την εβδομάδα η μόνη χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς γυναίκα υπουργό, καθώς η Judit Varga παραιτήθηκε επίσημα το βράδυ της Δευτέρας.

Η Βάργκα, η οποία ανακοίνωσε την παραίτησή της στα τέλη Ιουνίου για να ηγηθεί της εκστρατείας του κυβερνώντος κόμματος Fidesz για τις κοινοβουλευτικές εκλογές της ΕΕ τον Ιούνιο του 2024, εκτελούσε χρέη υπουργού Δικαιοσύνης από το 2019.

Θα αντικατασταθεί από τον Μπενς Τούζσον, πράγμα που σημαίνει ότι οι 14 υπουργικές θέσεις της Ουγγαρίας κατέχονται πλέον όλες από άνδρες.
Το Euronews εξέτασε τη σύνθεση των 27 κυβερνήσεων της ΕΕ από την 1η Αυγούστου και διαπίστωσε ότι μόλις πάνω από το 33% των υπουργικών θέσεων σε ολόκληρη την Ένωση κατέχουν γυναίκες.

Όταν εξαιρούνται οι πρωθυπουργοί (εκτός αν δεν είναι αρχηγοί κρατών), οι αναπληρωτές υπουργοί και οι υφυπουργοί, η Φινλανδία έχει το υψηλότερο ποσοστό, με τα δύο τρίτα του νέου δεξιού υπουργικού συμβουλίου να είναι γυναίκες.

Πέντε άλλα κράτη μέλη έχουν 50% ή περισσότερες γυναίκες στο τιμόνι των υπουργείων. Πρόκειται για τις Κάτω Χώρες, την Ισπανία, το Βέλγιο, την Πορτογαλία και την Αυστρία

Ωστόσο, η σύνθεση των κυβερνήσεων της Ολλανδίας και της Ισπανίας αναμένεται σύντομα να αλλάξει. Στις Κάτω Χώρες πρόκειται να διεξαχθούν πρόωρες εκλογές τον Νοέμβριο μετά την κατάρρευση τον περασμένο μήνα της κυβέρνησης του πρωθυπουργού Μαρκ Ρούτε. Οι ατελέσφορες εκλογές στην Ισπανία στα τέλη Ιουλίου αναμένεται εν τω μεταξύ να οδηγήσουν σε εβδομάδες πολιτικού αδιεξόδου, καθώς τόσο το δεξιό Λαϊκό Κόμμα (PP) όσο και το εν ενεργεία Σοσιαλιστικό Κόμμα προσπαθούν να βρουν εταίρους συνασπισμού.

Στις χώρες που βρίσκονται κοντά στην ισοτιμία περιλαμβάνονται η Σουηδία, η Γερμανία και η Γαλλία.

Εν τω μεταξύ, η Μάλτα, η Τσεχική Δημοκρατία και η Πολωνία έχουν λιγότερο από 15% γυναίκες υπουργούς και ως εκ τούτου βρίσκονται στον πάτο της κατάταξης μαζί με την Ουγγαρία.

You may also like

artpointview.gr @ 2024