Ο Ντόναλντ Τραμπ παραμένει το μεγάλο φαβορί για το χρίσμα των Ρεπουμπλικανών το 2024.

Τα αυξανόμενα νομικά προβλήματα δεν έχουν επηρεάσει την εικόνα του  και φαίνεται πλέον ότι είναι το φαβορί για το προεδρικό χρίσμα των Ρεπουμπλικανών το 2024. Στην πραγματικότητα, οι ποινικές κατηγορίες έχουν ενισχύσει τη θέση του. Γιατί;

Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ έχει παραπεμφθεί δύο φορές τους τελευταίους τέσσερις μήνες – μία φορά στη Νέα Υόρκη για φερόμενα οικονομικά εγκλήματα και μία φορά σε ομοσπονδιακό δικαστήριο με την κατηγορία ότι χειρίστηκε λανθασμένα ευαίσθητα κυβερνητικά έγγραφα και παρεμπόδισε μια έρευνα.

Ενδέχεται να βρίσκεται στα πρόθυρα μιας τρίτης παραπομπής, για απόπειρα ανατροπής των αποτελεσμάτων των εκλογών του 2020, και μιας τέταρτης στη Τζόρτζια, επειδή άσκησε πιέσεις σε πολιτειακούς αξιωματούχους να ανατρέψουν την ήττα του το 2020 εκεί.

Μέσα από όλα αυτά, η εκστρατεία του Τραμπ όχι απλώς συνεχίστηκε αμείωτη, αλλά ευδοκίμησε.

Ο μέσος όρος των δημοσκοπήσεων από τις 31 Ιουλίου δείχνει ότι έχει ένα επιβλητικό προβάδισμα 37 μονάδων έναντι του πλησιέστερου αντιπάλου του, του κυβερνήτη της Φλόριντα Ρον Ντε Σάντις

Κανείς άλλος στο πολυπληθές πεδίο των 14 υποψηφίων δεν συγκεντρώνει ποσοστό άνω του 6%, ενώ περισσότεροι από τους μισούς δεν βρίσκονται ούτε στο 1%.

Στα μέσα Φεβρουαρίου, το προβάδισμα του πρώην προέδρου έναντι του Ντε Σάντις στο μέσο όρο των δημοσκοπήσεων ήταν μόλις δύο μονάδες (41% έναντι 39%). Ωστόσο, αυτό αποδείχθηκε ότι ήταν το υψηλότερο σημείο του κυβερνήτη της Φλόριντας μέχρι στιγμής. Ενώ το αστέρι του έχει ξεθωριάσει και τα ποσοστά του στις δημοσκοπήσεις έχουν πέσει κατακόρυφα, η υποστήριξη προς τον Τραμπ παραμένει ακλόνητη.

Και από τότε που απαγγέλθηκε το πρώτο κατηγορητήριο την πρώτη εβδομάδα του Απριλίου – κάνοντας τον Τραμπ τον πρώτο πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ που αντιμετωπίζει ποινικές κατηγορίες – έχει πράγματι αυξηθεί.

Σύμφωνα με τον μέσο όρο των δημοσκοπήσεων, ο Ντόναλντ Τραμπ είναι η πρώτη επιλογή της πλειοψηφίας των Ρεπουμπλικανών ψηφοφόρων από εκείνη την πρώτη σύλληψη και εμφάνιση στο δικαστήριο.

Οι περισσότεροι Ρεπουμπλικάνοι ψηφοφόροι θεωρούν τις κατηγορίες ως πολιτικά υποκινούμενες
Σύμφωνα με τον Clifford Young, πρόεδρο των δημόσιων σχέσεων στις ΗΠΑ της Ipsos, ο δεσμός μεταξύ του Ντόναλντ Τραμπ και των υποστηρικτών του – που αντιστοιχεί σε περίπου 40% έως 45% του ρεπουμπλικανικού εκλογικού σώματος – θα είναι δύσκολο να σπάσει.

“Βλέπουν τον κόσμο μέσα από τα δικά του μάτια”, λέει. “Η βάση του πιστεύει ότι έχει αδικηθεί. Πιστεύουν ότι οι κατηγορίες είναι πολιτικά υποκινούμενες”.

Μετά την παραπομπή του Ντόναλντ Τραμπ για παράνομη διατήρηση απόρρητων εγγράφων, το BBC μίλησε με μια ομάδα Ρεπουμπλικανών ψηφοφόρων για τις απόψεις τους σχετικά με τον πρώην πρόεδρο – και διαπίστωσε παρόμοια συναισθήματα.

“Είναι τόσο προφανές ότι πρόκειται για μια απροκάλυπτη προσπάθεια να βγει ο Ντόναλντ Τραμπ από την προεδρική υποψηφιότητα”, δήλωσε η 61χρονη Ρομ Σολίν από την Αριζόνα, που υποστηρίζει τον πρώην αμερικανό πρόεδρο. “Και είναι μια θλιβερή μέρα για το έθνος μας, αν σκεφτεί κανείς ότι και άλλοι, συμπεριλαμβανομένου του κ. Μπάιντεν, έχουν συλληφθεί με απόρρητα έγγραφα στην κατοχή τους”.

Πόσο μεγάλα είναι τα νομικά προβλήματα του Ντόναλντ Τραμπ;
Η σιωπή των αντιπάλων δείχνει την κυριαρχία του Τραμπ στην κούρσα για το 2024
Ακόμη και Ρεπουμπλικάνοι όπως ο Λουκ Γκόρντον, ο οποίος δεν υποστηρίζει την προσπάθεια του Τραμπ να ανακαταλάβει τον Λευκό Οίκο, είδαν το κατηγορητήριο με σκεπτικισμό.

“Δεν αμφισβητώ τη νομιμότητα των ισχυρισμών του κατηγορητηρίου και δεν υπερασπίζομαι τις ενέργειες του Τραμπ”, δήλωσε ο 21χρονος Νεοϋορκέζος. “Ωστόσο, τα κίνητρα πίσω από τη δίωξη και την έρευνά του εξακολουθούν να προκαλούν σοβαρή ανησυχία”.

Μια δημοσκόπηση του Ιουνίου από το CBS News, συνεργάτη του BBC στις ΗΠΑ, καταδεικνύει το θέμα.

Το 76% των πιθανών ψηφοφόρων των προκριματικών εκλογών των Ρεπουμπλικανών δήλωσε ότι η παραπομπή σε δίκη για τα απόρρητα έγγραφα είχε “πολιτικά κίνητρα”
Το 38% των ψηφοφόρων αυτών πίστευε ότι θα αποτελούσε κίνδυνο για την εθνική ασφάλεια εάν ο πρώην πρόεδρος κρατούσε πυρηνικά ή στρατιωτικά έγγραφα μετά την αποχώρησή του από το αξίωμά του. Για το ευρύ κοινό των ΗΠΑ, ο αριθμός αυτός είναι 80%.

Το 61% των Ρεπουμπλικανών ψηφοφόρων δήλωσε ότι η παραπομπή του Τραμπ δεν άλλαξε τον τρόπο με τον οποίο έβλεπαν τον πρώην πρόεδρο, ενώ το 14% δήλωσε ότι τους έκανε να τον βλέπουν πιο θετικά

“Έχουμε πραγματικά να κάνουμε με την ιστορία δύο Αμερικανών και δύο διαφορετικών φυσαλίδων”, λέει ο Clifford Young. “Υπάρχει μια φούσκα που βλέπει τη συμπεριφορά του Τραμπ ως παράνομη. Και υπάρχει μια άλλη φούσκα που τον βλέπει ως πρωταθλητή τους – και ότι δέχεται επίθεση εξαιτίας αυτού”.

Θα μπορούσαν οι δίκες και οι καταδίκες να επηρεάσουν την υποστήριξη του Τραμπ;

Δεδομένης αυτής της δυναμικής, υπάρχουν ελάχιστες ενδείξεις ότι μια τρίτη ή ακόμη και μια τέταρτη απαγγελία κατηγοριών θα αλλάξει μετρήσιμα το τοπίο της προεδρικής κούρσας των Ρεπουμπλικάνων.

Η παραπομπή του Τραμπ για την αμφισβήτηση των αποτελεσμάτων των εκλογών του 2020, για παράδειγμα, μπορεί να μην έχει απήχηση στους Ρεπουμπλικάνους, το 84% των οποίων, σύμφωνα με έρευνα του CNN τον Μάρτιο, συμμερίζεται την άποψη ότι ο Τζο Μπάιντεν δεν κέρδισε “νόμιμα” τις εκλογές του 2020.

Αυτό αποτελεί σοβαρό πρόβλημα για τους Ρεπουμπλικάνους αντιπάλους του, οι οποίοι μένουν να παλέψουν για το περίπου 60% του ρεπουμπλικανικού εκλογικού σώματος που δηλώνει στους δημοσκόπους ότι θα μπορούσε να υποστηρίξει άλλον υποψήφιο ή ότι δεν θα υποστήριζε ποτέ τον Τραμπ. Οι περισσότεροι διστάζουν να επικρίνουν τον πρώην πρόεδρο για τις ποινικές κατηγορίες, έχοντας γνώση της αναστάτωσης που θα προκληθεί στη βάση. Από την άλλη όμως  δυσκολεύονται να υποστηρίξουν τους λόγους για τους οποίους οι ψηφοφόροι θα πρέπει να επιλέξουν αυτούς.

Αν οι κατηγορίες που βαρύνουν τον Τραμπ δεν έχουν μετακινήσει την πολιτική βελόνα, το μεγάλο ερώτημα του επόμενου έτους θα μπορούσε να είναι κατά πόσον οι δίκες και οι πιθανές καταδίκες θα συνέτιναν στο αλλάξει η στάση μέρους της κοινής γνώμης απέναντι στον   συγκεκριμένο υποψήφιο του χρίσματος των Ρεπουμπλικανών.

Καθ’ όλη τη διάρκεια του πρώτου εξαμήνου του 2024, ο Τραμπ θα πρέπει να αντιμετωπίσει τη σύγκρουση μεταξύ προεκλογικών εκδηλώσεων και δικαστικών εμφανίσεων στις εν εξελίξει δίκες του, που η καθεμία θα μπορούσε να διαρκέσει εβδομάδες.  Την Παρασκευή δήλωσε ότι δεν θα τερματίσει την προεκλογική του εκστρατεία ακόμη και αν κριθεί ένοχος και καταδικαστεί.

Αυτό είναι αχαρτογράφητο έδαφος για την πολιτική των ΗΠΑ, αλλά ο Γιανγκ λέει ότι οι βασικοί “δείκτες” που θα πρέπει να παρακολουθήσουμε θα είναι αν η ευνοϊκή θέση του κ. Τραμπ στις δημοσκοπήσεις και η “εκλεξιμότητά” του – η άποψη για το αν μπορεί να ξανακερδίσει τον Λευκό Οίκο – θα πάρουν αξιοσημείωτες μετατοπίσεις.

Προς το παρόν οι πρώτες δημοσκοπήσεις δείχνουν τον Ντόναλντ Τραμπ σε απόσταση αναπνοής από τον σημερινό πρόεδρο. Μια πρόσφατη δημοσκόπηση της Economist-YouGov έδειχνε ότι ο Τζο Μπάιντεν προηγείται του Τραμπ με 44% έναντι 40%. Η Morning Consult έβλεπε τον Δημοκρατικό Μπάιντερν να προηγείται κατά 2 μονάδες, 43% έναντι 41%. Και τα δύο προβάδισμα είναι εντός του περιθωρίου λάθους.

Αυτό υποδηλώνει ότι οι γνωστές κομματικές γραμμές μάχης έχουν ήδη χαραχθεί – και ότι οι εκλογές του 2024, όπως και οι δύο προηγούμενες αναμετρήσεις στις οποίες συμμετείχε ο κ. Τραμπ – θα κριθούν με μικρή διαφορά.

BBC