Η υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας των ΗΠΑ και οι επιπτώσεις της παγκοσμίως.

Στις αρχές Ιουλίου αναδημοσιεύτηκε στο www.artpointview.gr άρθρο του Δημητρίου Π. Ηλιού – εκλεγμένου Μέλους του ΔΣ του Baltic Exchange (2004-2008) και Εμπνευστή του Baltic99 – με τίτλο “Η Δύση,  η Ανατολή και στη μέση οι παγκόσμιες αλλαγές” όπου εδίδετο έμφαση στην αμερικανική οικονομία και την ισχυρή μείωση εμπιστοσύνης των ξένων αγορών. 

Σήμερα το Bloomberg, σε ανάλυσή του, επιβεβαιώνει τα στοιχεία εκείνου του κειμένου, καθώς βρισκόμαστε πλέον ενώπιον της υποβάθμισης της αμερικανικής οικονομίας. Η υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας των ΗΠΑ για μόλις δεύτερη φορά στην ιστορία της κλόνισε την υπερηφάνεια της Ουάσιγκτον, αλλά και το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα. Οι αγορές σήμερα δέχονται πιέσεις, καθώς μετοχές, ομόλογα και εμπορεύματα έχουν κοκκινίσει.

 

Παραθέτουμε το κείμενο του κ. Ηλιού προσθέτοντας την ανάλυση του Bloomberg στο τέλος.

Στις ΗΠΑ, αποφεύχθηκε, κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή αδυναμία της χώρας να εκπληρώσει τις οικονομικές της υποχρεώσεις, μόνο που πλέον αποτελεί σύνηθες γεγονός αφού από το 1960 είναι η 79η φορά που το Κογκρέσο παρέχει ‘’σωσίβιο’’ στις εκάστοτε Κυβερνήσεις (Διοικήσεις για την ακρίβεια).

ΓΡΑΦΕΙ Ο ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ Π. ΗΛΙΟΥ

Κι’ όμως κάθε φορά, το γεγονός, υποκρύπτει τεράστιους κινδύνους. Ακόμη και μια πολύ σύντομη αθέτηση των οικονομικών υποχρεώσεων, η χώρα θα αντιμετώπιζε ικανή μείωση του ΑΕΠ, αύξηση της ανεργίας, και καταβαράθρωση της χρηματιστηριακής της αγοράς.Ας αφήσουμε δε την ισχυρή μείωση εμπιστοσύνης των ξένων αγορών οι οποίες διαθέτουν τεράστιο αριθμό αμερικανικών χρεωγράφων.

Έτσι έχει αρχίσει να διαφαίνεται ότι στην πραγματικότητα για τις ΗΠΑ αλλά και την ΕΕ επίσης,  το πλέον αποτελεσματικό σωσίβιο θα αποτελούσε επιστροφή της παραγωγής προϊόντων ή έστω μέρους στα δικά τους εδάφη.

Η σκέψη έχει μάλλον ωριμάσει και ήδη οι δυο οικονομικοί γίγαντες της Δύσης έχουν αρχίσει να κάνουν σχέδια επί χάρτου, με τις ΗΠΑ να προηγούνται αφού η Ε.Ε είναι διάσημη για την γραφειοκρατία της.

Φυσικά τίποτε δεν είναι απλό και κυρίως η σκέψη της μείωσης των εύκολων κερδών του εμπορίου από την πολυπλοκότητα της βιομηχανικής παραγωγής όπου απαιτούνται κεφάλαια, εγκαταστάσεις, αντιμετώπιση συνδικαλιστικών θεμάτων και άλλα παρεμφερή που οι ιθύνοντες έχουν σχεδόν ξεχάσει, αφού εδώ και δεκαετίες τα είχαν μεταφέρει στις πλάτες των κρατών της Ανατολής.

Η ανεργία των νέων στην Κίνα επηρεάζει την παγκόσμια εικόνα 

Από την άλλη η Κίνα, το ανατολικό αντίβαρο, μετά από την έξοδο από τον Covid19, υποτιθέμενη όμως, αφού τελευταία ακούμε πως σε μερικές πόλεις της επανέρχεται, ενώ ανέμενε κανείς αύξηση του ΑΕΠ σε σύγκριση με την περσινή περίοδο, οι δείκτες του Απριλίου όχι μόνο δεν έδειξαν κάτι τέτοιο, αλλά οι λιανικές πωλήσεις δεν αυξήθηκαν στο αναμενόμενο επίπεδο και εμφανίστηκε ένας απρόσμενος δείκτης που προμηνύει μείωση σε μελλοντικές δαπάνες στο μέλλον.

Ο απρόσμενος δείκτης δεν είναι άλλος από την εκρηκτική αύξηση της ανεργίας των νέων ηλικιών στο 20.4% και όταν μιλούμε για ποσοστά στον πληθυσμό μια χώρας όπως η Κίνα αντιλαμβανόμαστε περί τίνος πρόκειται.

Μετά από δεκαετίες τρομερής ανάπτυξης φαίνεται ότι η παγκόσμια ατμομηχανή παραγωγής θα αντιμετωπίσει σοβαρά προβλήματα για κάποιες αναμενόμενες, όμως, αιτίες.

Όπως έχουμε προαναφέρει, ο γερασμένος πληθυσμός, ο οποίος μάλιστα βαίνει μειούμενος -ήδη αυτός της Ινδίας από το τέλος του 2022 την προσπέρασε – θα δημιουργήσει επιβράδυνση παραγωγικότητας, επίσης  μείωση φαραωνικών επενδύσεων σε κατοικίες, αφού ο τεράστιος όγκος εργατικών χεριών που μετακινήθηκαν, εκόντες-άκοντες, από την πρωτόγονη δυτική πλευρά της χώρας, κατασκευές δρόμων,  μέσων σταθερής τροχιάς που αφορούν στη μετακίνηση εκατομμύριων εργαζομένων.

Επίσης οι εντάσεις της περιοχής έχουν αρχίσει να δημιουργούν προληπτική τροχοπέδη στους ξένους επενδυτές, αλλά και τους ενδιαφερόμενους που ενέχονται στις εφοδιαστικές αλυσίδες Κίνας προς το Δυτικό κόσμο, ιδιαίτερα μετά τις απαγορεύσεις εισαγωγών τεχνολογικών προϊόντων και υπηρεσιών από τις ΗΠΑ.

Το ΔΝΤ εκτιμά ότι τα επόμενα χρόνια το ΑΕΠ της χώρας θα μειωθεί στο μισό, από αυτό που παρατηρούσαν τις τελευταίες δυο δεκαετίες, κάτι που θα δημιουργήσει την απόλυτη ανάγκη για ικανές μεταρρυθμίσεις, οπότε είναι σίγουρο πως οι πολιτικοί και οικονομικοί ιθύνοντες της χώρας, με δεδομένη βέβαια την μεγάλη αλλαγή στον τρόπο ζωής των τελευταίων ετών, θα αντιμετωπίσουν τεράστια προβλήματα σε σχέση με αυτά των προ 4-5 δεκαετιών όπου το μεταφερόμενο εργατικό δυναμικό δεν είχε ποτέ, κυριολεκτικά, αντικρίσει τη θάλασσα.

Αυτή λοιπόν, η πιθανή αλλαγή, θα επιφέρει συνταρακτικές αλλαγές και κατευθύνσεις στη Παγκόσμια Ναυτιλία και γενικότερα τις Μεταφορές και το Εμπόριο.

Ο Δημήτριος Π. Ηλιού είναι εκλεγμένο Μέλος του ΔΣ του Baltic Exchange (2004-2008), Εμπνευστής του Baltic99.

———————————-

Η Fitch Ratings υποβάθμισε το αμερικανικό αξιόχρεο από την κορυφαία πιστοληπτική αξιολόγηση (σε «ΑΑ+», από «ΑΑΑ»), όπως είχε κάνει πριν από το 2011 ο οίκος Standard and Poor’s. Και οι δύο υποβαθμίσεις είναι αποτέλεσμα των αντιπαραθέσεων  σχετικά με τον δανεισμό της χώρας. Η ιστορία δείχνει ότι ο αντίκτυπος στις χρηματοπιστωτικές αγορές μπορεί να είναι βραχύβιος, αν και η κίνηση θα μπορούσε να δώσει τροφή για περισσότερες πολιτικές διενέξεις.

Το διεθνές πρακτορείο ειδήσεων, επιχειρεί να κάνει μια εκτίμηση για το πώς θα είναι η επόμενη ημέρα, μέσω πέντε ερωτήσεων και απαντήσεων.

  1. Γιατί ο οίκος Fitch υποβάθμισε τις ΗΠΑ;

Ο οίκος δήλωσε ότι η υποβάθμιση σε «AA+» αντανακλά τη «διάβρωση της διακυβέρνησης» που «εκδηλώθηκε στις επανειλημμένες αντιπαραθέσεις για το όριο χρέους και τις αποφάσεις της τελευταίας στιγμής». Αυτό συμβαίνει επειδή κάθε λίγα χρόνια, εξαιτίας μιας πολιτικής που οι ίδιες έχουν δημιουργήσει, οι ΗΠΑ βρίσκονται αντιμέτωπες με την προοπτική της χρεοκοπίας. Ένας νόμος που χρονολογείται από το 1917 ορίζει ένα σταθερό συνολικό όριο δανεισμού σε δολάρια -το ανώτατο όριο χρέους- το οποίο μπορεί να αυξηθεί μόνο μετά από συμφωνία του Κογκρέσου με τον εκάστοτε πρόεδρο. Αυτό το «φάντασμα» πλανιόταν το α΄ εξάμηνο του 2023 κι ενώ οι ΗΠΑ πλησίαζαν επικίνδυνα στο όριο χρέους των σχεδόν 31,4 τρισ. δολαρίων. Η αντιπαράθεση επιλύθηκε στα τέλη Μαΐου, όμως τροφοδότησε και πάλι την αβεβαιότητα σχετικά με τη διάθεση της πολιτικής ηγεσίας, να αφήσει στην άκρη την επικίνδυνη ρητορική και να εξυπηρετήσει ένα διαρκώς αυξανόμενο χρέος.

  1. Τι σημαίνει η διαβάθμιση «ΑΑ+»;

Η αξιολόγηση «ΑΑ+» είναι ένα επίπεδο χαμηλότερα από το ανώτατη βαθμίδα «ΑΑΑ», που σημαίνει ότι οι ΗΠΑ δεν διαθέτουν πλέον την «υψηλότερη πιστωτική ποιότητα» κατά τον οίκο Fitch. Ενώ ο ίδιος ο οίκος υποστηρίζει ότι οι αξιολογήσεις «ΑΑ» υποδηλώνουν «πολύ χαμηλές προσδοκίες για κίνδυνο αθέτησης», είναι ένα βήμα χαμηλότερα από την «χαμηλότερη για χαμηλότερο κίνδυνο αθέτησης» για τους δανειολήπτες που αξιολογούνται «ΑΑΑ». Ομοίως, η κορυφαία αξιολόγηση απονέμεται στους δανειολήπτες μόνο σε περιπτώσεις «εξαιρετικά ισχυρής ικανότητας» να ανταποκριθούν στις οικονομικές υποχρεώσεις, ενώ βαθμολογία «ΑΑ» υποδηλώνει «πολύ ισχυρή ικανότητα», σύμφωνα με τον Fitch. Σε παγκόσμιο επίπεδο, ο Fitch θεωρείται ο μικρότερος από τους τρεις μεγάλους οίκους αξιολόγησης, στους οποίους περιλαμβάνονται οι Moody’s και S&P.

Ολόκληρο το άρθρο στον Οικονομικό Ταχυδρόμο εδώ.