Home Διεθνη Τέλος στη “Μεγάλη Παραίτηση”; Τι λένε οι ερευνητές.

Τέλος στη “Μεγάλη Παραίτηση”; Τι λένε οι ερευνητές.

by bot

Τέλος στη “Μεγάλη Παραίτηση”; Τι λένε οι ερευνητές.

Τον Μάιο του 2021, ο Άντονι Κλοτζ, τότε αναπληρωτής καθηγητής διοίκησης στο Πανεπιστήμιο A&M του Τέξας, επινόησε τον όρο “Μεγάλη Παραίτηση” –   Big Quit. Είχε ήδη αρχίσει να γιγαντώνεται το φαινόμενο που ξεκίνησε με την έναρξη της πανδημίας του covid, εκατομμύρια εργαζόμενοι να εγκαταλείπουν τις θέσεις εργασίας τους.

Στις ΗΠΑ, 47 εκατομμύρια εργαζόμενοι παραιτήθηκαν το 2021 και άλλα 50 εκατομμύρια το 2022.

Η Μεγάλη Παραίτηση ήταν πρωτοφανής. Αλλά τώρα, οι οικονομολόγοι λένε ότι τελείωσε.

 

Ομαλοποίηση
Οι αριθμοί του Μαΐου 2023 από την έρευνα του BLS για τις θέσεις εργασίας και τη ροή εργασίας (JOLTS) δείχνουν ότι οι παραιτήσεις έχουν επιβραδυνθεί, ομαλοποιούμενες στα προ της πανδημίας στοιχεία.

“Κοιτάζοντας τους αριθμούς των παραιτήσεων βλέπουμε ότι έχουν επιστρέψει στα επίπεδα του 2019. Άρα νομίζω νομίζω ότι μπορούμε να πούμε ότι ξεμπερδεύουμε” λέει ο Κλοτζ, ο οποίος είναι πλέον καθηγητής μάνατζμεντ στο University College του Λονδίνου.

Μια εξήγηση που δίνει ο Κλοτζ, είναι ο αντίκτυπος της τρέχουσας οικονομικής αστάθειας στην αγορά εργασίας – κάτι που δεν αντιμετώπιζαν οι εργαζόμενοι που παραιτούνταν καθ’ όλη τη διάρκεια της πανδημίας.

Το σκέπτονται δυο φορές
“Ακόμη και αν θέλετε να παραιτηθείτε, κοιτάζοντας την αγορά ώρα σκέφτεστε πως ίσως δεν θα έπρεπε” σημειώνει. “Η οικονομία έχει επιβραδυνθεί, γίνονται απολύσεις, τα πρωτοσέλιδα προειδοποιούν ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα πάρει όλες τις δουλειές μας – όλα αυτά κάνουν τους ανθρώπους να το σκέφτονται δύο φορές πριν φύγουν από τη δουλειά τους”.

“Μεγάλη Ανακατάταξη”
Τα στατιστικά στοιχεία για την πτώση των παραιτήσεων είναι λογικά, λέει η Τζούλια Πόλακ, επικεφαλής οικονομολόγος της ιστοσελίδας θέσεων εργασίας ZipRecruiter, με έδρα την Καλιφόρνια. Πολλοί από τους ανθρώπους που έλαβαν μια μεγάλη απόφαση για την καριέρα τους έχουν πλέον κατασταλάξει σε έναν νέο ρόλο από τον οποίο αντλούν ικανοποίηση και εμμένουν.

Από τα δεδομένα που έχει αναλύσει η ZipRecruiter , η Πόλακ λέει ότι πολλοί μετακινήθηκαν από λιγότερο επιθυμητούς κλάδους σε πιο περιζήτητους – ένα φαινόμενο που κάποιοι έχουν περιγράψει ως “Μεγάλη Ανακατάταξη”.

“Για παράδειγμα, οι άνθρωποι που μπορεί να ήταν ταμίες πριν, σκέφτηκαν: “Για μισό λεπτό, μπορώ να γίνω εκπρόσωπος τηλεφωνικού κέντρου από τον καναπέ μου, με τον σκύλο μου στα πόδια μου και μια τηλεόραση στο παρασκήνιο”. Αυτό οδήγησε σε μεγάλη κινητικότητα, αλλά ήταν ένα άλμα της μιας φοράς”.

Οι κλάδοι που πλήττονται ακόμη
Παρόλο που η γενική εικόνα δείχνει ότι η Μεγάλη Παραίτηση μπορεί να έχει αρχίσει να φθίνει γενικά, ορισμένοι κλάδοι εξακολουθούν να υφίστανται το πλήγμα της μαζικής παραίτησης, ιδίως σε ορισμένους τομείς.

“Η υγειονομική περίθαλψη, η μεταποίηση, οι κατασκευές – τα ποσοστά παραίτησης σε αυτούς τους κλάδους είναι πολύ υψηλότερα από τα επίπεδα του 2019”, λέει ο Κλοτζ.

“Υπάρχουν ακόμη επικεφαλής οργανισμών υγείας ή μεταποίησης που εξακολουθούν να αγωνίζονται πραγματικά να βρουν εργαζόμενους, συμπληρώνει. Αλλά μια επιδείνωση της οικονομίας μπορεί να αρχίσει να μειώνει τα ποσοστά παραίτησης και σε αυτούς τους κλάδους: ιστορικά, λιγότεροι άνθρωποι παραιτούνται κατά τη διάρκεια της οικονομικής ύφεσης”

Και προσθέτει: “Θα έλεγα ότι αυτό που έρχεται στη συνέχεια είναι απλώς μια ασταθής αγορά εργασίας”.

naftemporiki.gr

You may also like

artpointview.gr @ 2024