Home Τριτη Ματια Η Τεργέστη, το ελληνικό στοιχείο και ένα μουσείο για τη μουσική ιστορία της πόλης

Η Τεργέστη, το ελληνικό στοιχείο και ένα μουσείο για τη μουσική ιστορία της πόλης

by bot

Η Τεργέστη, το ελληνικό στοιχείο και ένα μουσείο για τη μουσική ιστορία της πόλης.

Τεργέστη (ιταλ. Trieste) πόλη κοντά στην Σλοβενία, στην Αδριατική θάλασσα. Το ελληνικό στοιχείο εμφανίστηκε εδώ λίγο μετά το 1719. Η πόλη ήταν πεδίο δράσης της Φιλικής Εταιρείας. Το Δεκέμβριο του 1797 συνέλαβαν εδώ τον Ρήγα Φερραίο. Παράλληλα στο διάβα της ιστορίας υπήρξε πόλη-καταφύγιο Μικρασιατών προσφύγων.

Ταξιδιωτικές εμπειρίες με την ‘Εφη Αγραφιώτη

Ο Ελληνορθόδοξος Ναός του Αγίου Νικολάου των Ελλήνων, μονόκλιτη βασιλική, ανεγέρθηκε το 1787. Το τέμπλο είναι ζωγραφισμένο από τον Κερκυραίο ζωγράφο Σπυρίδωνα Σπεράντζα.

Θα πάμε σήμερα στην Via Gioacchino Rossini 4 ,στο Palace Gopcevich.
Ένα μουσείο για τη μουσική ιστορία του τόπου, τις θεατρικές μουσικες τέχνες. Καρπός προσπάθειας ενός ανθρώπου της μουσικής, του  Carlo Schmidt . Η θεατρική, οπερετική και συναυλιακή ζωή της Τεργέστης κάμποσων αιώνων , κατοικεί εδώ.

Το κτίριο αγοράστηκε το 1998 από το δημοτικό διαμέρισμα της Τεργέστης.
Το Θεατρικό – μουσικό Μουσείο της πολης ιδρύθηκε το 1924 από τον Τριεστίνο μουσικό εκδότη και συλλέκτη Carlo Schmidt (1859-1943) και φιλοξενήθηκε μέχρι το 1991 στο κοντινό Δημοτικό Θέατρο «Τζουζέπε Βέρντι». Το 1992 μεταφέρθηκε προσωρινά στο Palazzo Morpurgo στη via Imbriani και στις 16 Δεκεμβρίου 2006 άνοιξε τις πύλες του στο Palazzo Gopcevich. Οι δύο όψεις του μουσείου -τόσο ως χώρος εκθέσεων όσο και ως κέντρο έρευνας τεκμηρίωσης- βρίσκονται μέσα στο παλάτι. Η υπέροχη μαρκετερία των ορόφων και η πλούσια διακόσμηση των οροφών οδηγούν τους επισκέπτες σε ένα ταξίδι στην ιστορία των θεατρικών κτιρίων και στις κύριες μορφές της μουσικής και θεατρικής σκηνής στην Τεργέστη σε μια περίοδο δύο αιώνων. Ένα σημαντικό τμήμα του χώρου φιλοξενεί μια πιστή ανακατασκευή του εργαστηρίου του Τριεστίνου λαουτίστα  Francesco Zapelli. Ένα πρόσθετο μέρος της συλλογής οργάνων, με αναφορά στα μηχανικά όργανα, βρίσκεται επίσης στον δεύτερο όροφο, μαζί με τις υπηρεσίες τεκμηρίωσης και τους συμβουλους υπηρεσιών και έναν επιπλέον χώρο αφιερωμένο στη μνήμη του Giorgio Strehler, του οποίου το προσωπικό αρχείο φυλάσσεται στο μουσείο επίσης.
Το μουσείο φιλοξενεί μεγάλο αριθμό κειμηλίων, από κούκλες και μαριονέτες μέχρι αντικείμενα που κάποτε ανήκαν σε καλλιτέχνες, σκηνικά, κοστούμια και κοσμήματα (μεταξύ των νεοαποκτηθέντων κομματιών είναι τα κοστούμια που κάποτε ανήκαν στη διάσημη μεσόφωνο από την Τριεστίνη Fedora Barbieri). Υπάρχει επίσης μια συλλογή από πίνακες – κυρίως πορτρέτα ηθοποιών και μουσικών – χαρακτικά που απεικονίζουν καλλιτέχνες και τοποθεσίες παραστάσεων, μια συλλογή μεταλλίων με περίπου χίλια κομμάτια και μερικά σκίτσα και σχέδια για τα ανεβάσματα λυρικών έργων , όπερες, οπερέτες αλλά και έργα οχι μουσικού θεάτρου, που ανέβηκαν στη σκηνή των θεάτρων της Τεργέστης.

You may also like

artpointview.gr @ 2024