Οι άρρωστες γάτες στην Κύπρο αρχίζουν θεραπεία με το φάρμακο COVID

Περίπου 500 κουτιά με δισκία αντι-COVID δόθηκαν σε κτηνιάτρους στην Κύπρο για να βοηθήσουν στη θεραπεία γατών που έχουν προσβληθεί από λοιμώδη περιτονίτιδα αιλουροειδών, η οποία αν δεν αντιμετωπιστεί, μπορεί να αποβεί μοιραία.

Στις γάτες στην Κύπρο χορηγείται το ανθρώπινο φάρμακο COVID-19 σε μια προσπάθεια να επιβραδυνθεί η εξάπλωση μιας αιλουροειδούς μετάλλαξης του ιού που έχει προκαλέσει το θάνατο χιλιάδων ζώων στο νησί.

Οι γάτες άρχισαν να λαμβάνουν το φάρμακο την Τρίτη, που συμπτωματικά ήταν η Παγκόσμια Ημέρα Γάτας.

Mιλώντας στον Guardian, ο Χριστόδουλος Πίπης, διευθυντής κτηνιατρικών υπηρεσιών της κυβέρνησης, δήλωσε: “Έχουμε κάνει απογραφή 500 κουτιών με φάρμακα.

“Αυτή είναι η πρώτη παρτίδα από τις 2.000 συσκευασίες που θα διατεθούν. Το καθένα περιέχει 40 κάψουλες, οπότε μιλάμε για συνολικά 80.000 χάπια”.

Η λοιμώδης περιτονίτιδα των αιλουροειδών (FIP), η οποία δεν μπορεί να μεταδοθεί στον άνθρωπο, εξαπλώνεται μεταξύ των γατών του νησιού από τον Ιανουάριο.

Δεν σχετίζεται με το COVID-19, αλλά μπορεί να αντιμετωπιστεί με ένα φάρμακο που ονομάζεται Lagevrio, το οποίο χρησιμοποιείται για τη θεραπεία του κοροναϊού στον άνθρωπο.