Home Επικαιροτητα Αγωνία για την Πάρνηθα. Εντολή εκκένωσης και για ‘Ανω Λιόσια. Μεγαλώνει το πύρινο μέτωπο στον ‘Εβρο

Αγωνία για την Πάρνηθα. Εντολή εκκένωσης και για ‘Ανω Λιόσια. Μεγαλώνει το πύρινο μέτωπο στον ‘Εβρο

by bot

Αγωνία για την Πάρνηθα. Εντολή εκκένωσης και για ‘Ανω Λιόσια. Μεγαλώνει το πύρινο μέτωπο στον ‘Εβρο

Θλίψη για το θάνατο μεταναστών στο δάσος της Δαδιάς.

Ενισχύεται η ευρωπαϊκή συνδρομή στην Ελλάδα
Ενισχύονται περαιτέρω οι ομάδες Ευρωπαίων πυροσβεστών που συνδράμουν τους Έλληνες συναδέλφους τους στα μέτωπα των πυρκαγιών που πλήττουν τη χώρα μας, μετά το σχετικό αίτημα συνδρομής που υπέβαλε η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας προς τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας (UCPM), αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.

 

Εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα βρίσκονται στο έλεος της πύρινης κόλασης που πλήττει από την Δευτέρα τη χώρα, με τους ισχυρούς ανέμους να εμποδίζουν ακόμη περισσότερο την αντιμετώπιση των μετώπων, στην Αττική, στον Έβρο, στη Βοιωτία και στην Εύβοια.

Ανεξέλεγκτη μαίνεται η πυρκαγιά στη Φυλή όπου καίγονται σπίτια, ενώ δόθηκε εντολή εκκένωσης για τα Άνω Λιόσια, αφού η φωτιά παραμένει ανεξέλεγκτη. Σημειώνεται δε, πως υπάρχουν αναφορές για ηλικιωμένους με κινητικά προβλήματα εγκλωβισμένους στα σπίτια τους.

Πάνω από το Πανόραμα οι συνθήκες παραμένουν δύσκολες, ενώ υπάρχει κίνδυνος η φωτιά να κινηθεί προς το Μενίδι.

Στην ΕΡΤ μίλησε ο Αργύρης Αργυρόπουλος, γενικός γραμματέας του Δήμου Φυλής λέγοντας ότι το θερμικό φορτίο είναι πολύ μεγάλο και η κατάσταση είναι αποπνικτική, ενώ όπως τόνισε καίγονται σπίτια στην περιοχή. Όπως επισήμανε, στην αίθουσα του δημαρχείου και στο κλειστό γυμναστήριο ο δήμος έχει οργανώσει μια ομάδα για την παροχή βοήθειας.

Στην περιοχή εκδήλωσης και εξάπλωσης της πυρκαγιάς, σύμφωνα με το Meteo, πνέουν βορειοανατολικοί άνεμοι με μέσες εντάσεις στα 5 – 6 μποφόρ και ριπές που ξεπερνούν τα 60 km/h.

Στον Ασπρόπυργο η φωτιά φαίνεται πως παίρνει διαστάσεις που έως το βράδυ της Τρίτης δεν θα τεθούν υπό έλεγχο. Το 112 έστειλε μήνυμα εκκένωσης της περιοχής του Λόφου Κυρίλλου προς τη Μάνδρα, λόγω της δασικής πυρκαγιάς που μαίνεται στην ευρύτερη περιοχή.

Επεκτείνεται διαρκώς το μέτωπο στον Έβρο

Απόκοσμες οι εικόνες και στην Αλεξανδρούπολη, μια και η φωτιά βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και το 112 έστειλε νέο μήνυμα για εκκένωση τεσσάρων ακόμα οικισμών. Οι κάτοικοι σε Μάκρη, Δικέλλα, Αγία Παρασκευή και Μεσημβρία απομακρύνονται προς Αλεξανδρούπολη. Ολοκληρώθηκε επιχείρηση απεγκλωβισμού 40 ατόμων από τη θάλασσα, λόγω του πύρινου μετώπου στην περιοχή Αγίας Παρασκευής και Δικέλλων. Σκάφη του Λιμενικού μεταφέρουν εγκλωβισμένους από τις παραλίες της Μάκρης, των Δικέλλων και της Αγ. Παρσακευής, οι οποίοι δεν πρόλαβαν να πάρουν τα αυτοκίνητά τους για να εκκενώσουν τις περιοχές, αφού οι δρόμοι είναι κλειστοί.

Μικροί, μεγάλοι, ηλικιωμένοι, ακόμα και κατοικίδια, σε σκάφη του Λιμενικού μεταφέρθηκαν με ασφάλεια στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης.

Δύο μέτωπα μαίνονται στην Ροδόπη, στην Άνω Δροσίνη και στον Μίσχο Ιάσμου. Η δημοτική ενότητα Σώστη του δήμου Ιάσμου, στην οποία έχουν καεί και σπίτια, κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης Πολιτικής Προστασίας.

Την ίδια ώρα, στη Δαδιά, το δάσος τυλίχτηκε στις φλόγες για δεύτερη φορά μέσα σε δύο χρόνια, ενώ εντοπίστηκαν 18 απανθρακωμένοι άνθρωποι, που πιθανολογείται ότι είναι μετανάστες.

Τονίζεται δε, πως η διακοπή ρεύματος στο νησί της Σαμοθράκης, προκλήθηκε από την τεράστια πυρκαγιά που συνεχίζει να βρίσκεται σε εξέλιξη στον Έβρο.

Σε επιφυλακή η Πυροσβεστική, οι εθελοντές και τα οχήματα των δήμων

Στη Δυτική Φθιώτιδα ένα ενεργό μέτωπο απειλεί το χωριό Βίτολη στη Μακρακώμη. Δόθηκε εντολή εκκένωσης του οικισμού από το 112. Στην τοποθεσία επιχείρησαν 3 αεροσκάφη και ένα ελικόπτερο.

Σε ό,τι αφορά την Βοιωτία, μέτωπο βρίσκεται σε εξέλιξη στην περιοχή Υλίκη, ενώ εστάλη μήνυμα για εκκένωση 9 οικισμών και τους ζητά να κατευθυνθούν προς το Κυριάκι. Το χωριό Ταρσός δε, καταστράφηκε σχεδόν ολοκληρωτικά τη νύχτα της Δευτέρας.

Στην Καβάλα δίνεται μάχη με συνεχείς αναζωπυρώσεις στο μέτωπο του δήμου Νέστου λόγω των δυνατών ανέμων που πνέουν στην περιοχή. Στο μεταξύ πυκνοί καπνοί έχουν καλύψει τον ουρανό και μέσα στην πόλη.

You may also like

artpointview.gr @ 2024