Mε επιτυχία πραγματοποιήθηκε στις ΗΠΑ η πρώτη μεταμόσχευση ήπατος με χειρουργικό ρομπότ.

Αν και το νοσοκομείο Barnes Jewish Hospital στο Σεντ Λιούις του Μιζούρι εφαρμόζει τεχνολογία αιχμής στις θεραπείες που προσφέρει και χρησιμοποιεί τα ρομπότ της σειράς «ντα Βίντσι» σε χειρουργικές επεμβάσεις, η μεταμόσχευση ήπατος θεωρείται η δυσκολότερη στην κατηγορία. Το πλεονέκτημα στη χρήση του ρομπότ βρίσκεται στο ότι καταφέρνει η γενικότερη παρέμβαση στον οργανισμό να είναι μικρότερη και ο ασθενής να αναρρώνει γρηγορότερα.

Το νοσοκομείο έχει επικεντρωθεί στην ανάπτυξη αυτής της τεχνολογίας αιχμής προκειμένου να ελαχιστοποιήσει την επεμβατικότητα της χειρουργικής επέμβασης και με τη σειρά του να προσφέρει πολύ καλύτερους χρόνους ανάρρωσης και αποτελέσματα για τους ασθενείς. Οι χειρουργοί έχουν ολοκληρώσει περισσότερες από 30 μεταμοσχεύσεις νεφρών και άλλες επεμβάσεις που αφορούν τους χοληφόρους πόρους, το πάγκρεας και το στομάχι, χρησιμοποιώντας το ρομποτικό σύστημα, αλλά αυτή είναι η πρώτη μεταμόσχευση ήπατος που πραγματοποιούν – και η πρώτη μεταμόσχευση ήπατος στη χώρα.

“Η μεταμόσχευση ήπατος είναι μία από τις πιο πολύπλοκες επεμβάσεις στην κοιλιά και βασίζεται σε μεγάλο βαθμό σε εξειδικευμένη ομάδα για καλά αποτελέσματα”, δήλωσε ο Δρ Khan.

Παραδοσιακά, ένας χειρουργός θα έκανε μια κάθετη τομή τριών έως τεσσάρων ιντσών (7,6 έως 10 εκατοστών) και μια οριζόντια τομή 12 έως 16 ιντσών (30 έως 41 εκατοστών) κάτω από τον θώρακα, προκειμένου να αφαιρέσει το άρρωστο ήπαρ και να το αντικαταστήσει με το υγιές δωρηθέν όργανο. Λόγω της φύσης της διαδικασίας, η οποία μπορεί να συνεπάγεται υπερβολική αιμορραγία και απαιτεί λεπτή ραφή μικρών αιμοφόρων αγγείων, είχε θεωρηθεί ότι ήταν πολύ δύσκολο να πραγματοποιηθεί με λιγότερο επεμβατικό τρόπο….

Κατά τη διάρκεια της επιτυχημένης μεταμόσχευσης πραγματοποιήθηκαν αρκετές τομές  μισής ίντσας και μία μόνο κάθετη τομή έξι ιντσών μεταξύ των κοιλιακών μυών, επιτρέποντας την αφαίρεση του ήπατος. Ο χειρουργός, καθισμένος σε μια οθόνη δίπλα σε χειριστήρια που μοιάζουν με joystick, χειρίζονταν τα εργαλεία του ρομπότ. Η οθόνη, η οποία απεικόνιζε το σημείο της επέμβασης σε τρισδιάστατη εικόνα υψηλής ανάλυσης, επέτρεπε ακριβέστερες και περισσότερο περίπλοκες χειρουργικές επεμβάσεις σε σχέση με τις παραδοσιακές μεθόδους.

Η μεταμόσχευση διήρκεσε λίγο περισσότερο από οκτώ ώρες, αλλά οι χειρουργοί πιστεύουν ότι ο χρόνος θα μειωθεί καθώς η διαδικασία θα γίνεται όλο και πιο συνηθισμένη στα χειρουργεία.

“Η μεταμόσχευση ήπατος είναι το πιο δύσκολο από τα κοιλιακά όργανα που μπορεί να εξεταστεί για μια ελάχιστα επεμβατική προσέγγιση – δεδομένης της δυσκολίας αφαίρεσης ενός ήπατος που παρουσιάζει ανεπάρκεια και της επιτυχούς εμφύτευσης του νέου οργάνου”, δήλωσε ο δρ Γουίλιαμ Τσάπμαν, διευθυντής του Τμήματος Γενικής Χειρουργικής του Πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον. “Θα χρειαστεί περαιτέρω εμπειρία με αυτή την τεχνική για να διαπιστωθεί η έκταση των πλεονεκτημάτων της εκτέλεσης μεταμόσχευσης ήπατος ως ελάχιστα επεμβατική προσέγγιση”.

FACT. – newatlas.com