Home Διεθνη Τα κορίτσια στο Αφγανιστάν δεν μπορούν να σπουδάσουν στο εξωτερικό. Οι Ταλιμπάν τα κατεβάζουν από τα αεροπλάνα.

Τα κορίτσια στο Αφγανιστάν δεν μπορούν να σπουδάσουν στο εξωτερικό. Οι Ταλιμπάν τα κατεβάζουν από τα αεροπλάνα.

by bot

Τα κορίτσια στο Αφγανιστάν δεν μπορούν να σπουδάσουν στο εξωτερικό.

Οι Ταλιμπάν τα κατεβάζουν από τα αεροπλάνα.

“Αφού οι Ταλιμπάν έκλεισαν τα πανεπιστήμια για τις γυναίκες, η μόνη μου ελπίδα ήταν να πάρω μια υποτροφία που θα με βοηθούσε να σπουδάσω στο εξωτερικό”, λέει η 20χρονη Αφγανή φοιτήτρια Natkai.

Το όνομα της Natkai έχει αλλάξει για την ασφάλειά της.

Οι Ταλιμπάν έχουν επιτεθεί σκληρά στις γυναίκες που τους αντιτίθενται.

Η Natkai λέει ότι συνέχισε να σπουδάζει παρόλο που υπήρχαν ελάχιστες πιθανότητες να φοιτήσει ποτέ σε πανεπιστήμιο στην πατρίδα της.

Τότε της δόθηκε υποτροφία για σπουδές στο Πανεπιστήμιο του Ντουμπάι στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ) από τον δισεκατομμυριούχο επιχειρηματία των Εμιράτων σεΐχη Khalaf Ahmad Al Habtoor.

Οι υποτροφίες για τις Αφγανές γυναίκες ανακοινώθηκαν τον Δεκέμβριο του 2022, αφού οι Ταλιμπάν απαγόρευσαν στις γυναίκες το πανεπιστήμιο.

Σύμφωνα με πληροφορίες του BBC, συνολικά 100 Αφγανές γυναίκες κατάφεραν να κερδίσουν αυτές τις υποτροφίες. Ορισμένες Αφγανές φοιτήτριες που ζουν στο εξωτερικό έχουν ήδη ταξιδέψει στο Ντουμπάι.

Την Τετάρτη 23 Ιουλίου, η Natkai αποχαιρέτησε την οικογένειά της και αναχώρησε για το αεροδρόμιο.

Αλλά οι ελπίδες της σύντομα διαψεύστηκαν.

“Όταν οι αξιωματούχοι των Ταλιμπάν είδαν τα εισιτήριά μας και τη φοιτητική μας βίζα, είπαν ότι τα κορίτσια δεν επιτρέπεται να φύγουν από το Αφγανιστάν με φοιτητική βίζα”, μου λέει με τη φωνή της να σπάει.

Τις σταμάτησαν στο αεροδρόμιο ή τις έβγαλαν από το αεροπλάνο. Νεαρές γυναίκες σε κατάσταση σοκ και συντριβής 

Η Natkai είναι ένα από τα τουλάχιστον 60 κορίτσια που απομακρύνθηκαν από το αεροδρόμιο.

Οι φωτογραφίες που είδε το BBC δείχνουν νεαρά κορίτσια που φορούν μαύρα χιτζάμπ ή μαντίλες να στέκονται δίπλα στις αποσκευές τους σε κατάσταση σοκ και συντριβής.

Οι Ταλιμπάν έχουν απαγορεύσει τα ατομικά ταξίδια για τις γυναίκες και τους επιτρέπουν να ταξιδεύουν στο εξωτερικό μόνο με τους συζύγους τους ή με έναν συγγενή αρσενικό σύντροφο, όπως αδελφό, θείο ή πατέρα, γνωστό ως mahram, έναν αρσενικό συνοδό.

Αλλά ακόμη και αυτό δεν ήταν αρκετό.

“Τρία κορίτσια που είχαν mahram ήταν μέσα στο αεροπλάνο”, λέει η Natkai. “Αλλά οι υπάλληλοι του υπουργείου Ηθών και Αρετών τις έβγαλαν από το αεροπλάνο”.

Οι υπόλοιπες φοιτήτριες ήταν πολύ φοβισμένες για να μιλήσουν στα μέσα ενημέρωσης.

Ένας νεαρός άνδρας που αποκαλούμε Shams Ahmad, συνόδευσε την αδελφή του στο αεροδρόμιο και περιέγραψε την αγωνία του.

“Η υποτροφία έδωσε νέα ελπίδα στην αδελφή μου μετά το κλείσιμο των πανεπιστημίων εδώ. Έφυγε από το σπίτι με ελπίδα και επέστρεψε με δάκρυα”, λέει. “Όλα τα δικαιώματά της έχουν αφαιρεθεί”.

Ο κ. Ahmad λέει ότι μερικές από τις γυναίκες δανείστηκαν ακόμη και χρήματα για να πληρώσουν για βίζα για έναν άνδρα σύντροφο που θα τις συνόδευε, αλλά και πάλι τις σταμάτησαν.

“Κάποια από αυτά τα κορίτσια είναι τόσο αβοήθητα και φτωχά. Δεν έχουν καν 400 Αφγανιστάν (4 λίρες, 5 δολάρια) για το τέλος επαλήθευσης των εγγράφων που ζητά το υπουργείο Εξωτερικών”.

Το Πανεπιστήμιο του Ντουμπάι και ο κ. Al Habtoor επιβεβαίωσαν ότι τα κορίτσια σταμάτησαν.

Ο κ. Al Habtoor ανήρτησε ένα βιντεοσκοπημένο μήνυμα στα αγγλικά στο X, πρώην γνωστό ως Twitter. Σε αυτό επικρίνει τις αρχές των Ταλιμπάν, λέγοντας ότι άνδρες και γυναίκες είναι ίσοι υπό το Ισλάμ.

Το βίντεο περιέχει επίσης ένα φωνητικό σημείωμα στα αγγλικά από ένα κορίτσι από το Αφγανιστάν που σταμάτησαν στο αεροδρόμιο.

“Βρισκόμαστε αυτή τη στιγμή στο αεροδρόμιο, αλλά δυστυχώς η κυβέρνηση δεν μας επιτρέπει να πάμε στο Ντουμπάι”, λέει. “Ακόμα δεν επιτρέπουν σε όσους έχουν μαχράμ. Δεν ξέρω τι να κάνω. Σας παρακαλώ, βοηθήστε μας”.

Διεθνής αντίδραση

Αυτή η τελευταία ενέργεια των Ταλιμπάν προκάλεσε απογοήτευση σε οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και διπλωμάτες.

“Πρόκειται για ένα σημαντικό και ανησυχητικό βήμα πέρα από το εξαιρετικό επίπεδο σκληρότητας στο οποίο ήδη επιδίδονται οι Ταλιμπάν, αρνούμενοι την εκπαίδευση των κοριτσιών και των γυναικών”, λέει η Heather Barr από το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. “Αυτό σημαίνει ότι τις κρατούν φυλακισμένες για να εμποδίσουν άλλους να τις βοηθήσουν να σπουδάσουν”.

Η πρώην εκπρόσωπος των Ηνωμένων Εθνών για τη νεολαία από το Αφγανιστάν, Shkula Zadran, έχει αναρτήσει ένα μήνυμα που προτρέπει το πανεπιστήμιο να μην εγκαταλείψει τα κορίτσια.

Οι Ταλιμπάν δεν έχουν εκδώσει καμία δήλωση ή διευκρίνιση.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Ηθών και Αρετών, Mohammad Sadiq Akif Muhajir, δήλωσε στο BBC ότι δεν ήταν ενήμεροι για το περιστατικό.

Ένας ανώτερος εκπρόσωπος των Ταλιμπάν, ο Zabihullah Mujahid, αρνήθηκε επίσης να σχολιάσει, λέγοντας ότι ταξίδευε και δεν είχε καμία πληροφορία.

Η Νατκάι βρίσκεται σε κατάσταση απογοήτευσης. Είχε αποφοιτήσει από το λύκειο και ετοιμαζόταν για τις εισαγωγικές εξετάσεις στο πανεπιστήμιο ακριβώς όταν οι Ταλιμπάν ανέλαβαν την εξουσία στις 15 Αυγούστου 2021. Η Natkai πίστευε ότι είχε βρει έναν τρόπο να ακολουθήσει τα όνειρά της. Λέει ότι δεν έχει τίποτα να πει στους Ταλιμπάν γιατί “δεν αποδέχονται και δεν σέβονται τις γυναίκες”. Καλεί τον κόσμο να μην εγκαταλείψει τα κορίτσια του Αφγανιστάν ή την εκπαίδευσή τους. “Έχασα αυτή την ευκαιρία σε μια χώρα όπου είναι έγκλημα να είσαι κορίτσι. Είμαι πολύ λυπημένη και δεν ξέρω τι να κάνω ή τι θα μου συμβεί στη συνέχεια”.

Με πληροφορίες από το BBC

You may also like

artpointview.gr @ 2024