Yuri Egorov, αυτό το πιανιστικό φαινόμενο

Μια σειρά από ανεπίσημες ηχογραφήσεις, προερχόμενες  από ραδιοφωνικές εκπομπές ή και από συναυλίες κυκλοφόρησαν από εταιρείες που ειδικεύονται σε απλες  ηχογραφησεις, με φυσικό ακατέργαστο ήχο. Εκεί ακούσαμε τρεις δεκαετίες πριν αυτό το πιανιστικό φαινόμενο.

 Γράφει η Εφη Αγραφιώτη 

Η βιομηχανία του δίσκου φροντίζει να δίνει το «άφταστο» στο κοινό, το γνωστό σε όλους, το δημοφιλές. Βέβαια, πολλοί σπουδαίοι μουσικοί αρνήθηκαν ηχογραφήσεις πασίγνωστων κομματιών ρεπερτορίου, επιδιώκοντας να παίξουν τη αδικημένη μουσική εργογραφία. Ήξεραν εκ των προτέρων ότι αυτό δεν θα.. φέρει χρήματα αλλά θα είναι ένα χρήσιμο βήμα.

Ο Youri Egorov ήταν καλλιτέχνης με σημαντικές ερμηνείες και ηχογραφήσεις.
Πέθανε όμως πολύ νέος, στο σπίτι του στο Άμστερνταμ, μετά απο ένα επιθετικό AIDS , το 1988. Ήταν 33 ετών.
image0.jpeg
Η Σονάτα για πιάνο No.2 του Shostakovich παίχτηκε συγκλονιστικά από τον Egorov. H  τονική παλέτα του, οι καθαροί ήχοι και οι εκφραστικές μουσικές φράσεις, ο απόλυτος  έλεγχος της δυναμικής και η ποιότητα του πεντάλ καθιστούν αυτό το ακρόαμα αξεπέραστο μέχρι τώρα, υποβλητικό!
Ο Γιούρι Εγκόροφ γεννήθηκε το 1953 στο Καζάν της Ρωσίας. Η μητέρα του ήταν καθηγήτρια μαθηματικών, ο πατέρας του ήταν καθηγητής γεωγραφίας. Είχε δύο αδέρφια, τον Αλέξανδρο και τον Βλαντιμίρ. Όπως και τα αδέρφια του, ξεκίνησε κι αυτός τη μουσική του εκπαίδευση σε ηλικία έξι ετών στο μουσικό σχολείο του Καζάν. Εκεί διδάχθηκε από την Irina Dubinina.
Σε ηλικία δώδεκα ετών, ο Εγκόροφ κέρδισε το βραβείο για την καλύτερη ερμηνεία του δεύτερου κοντσέρτου για πιάνο του Σοστακόβιτς σε εθνικό διαγωνισμό. Συνέχισε  τις σπουδές του στο Ωδείο της Μόσχας, με τον Yakov Zak, για έξι χρόνια.
Το 1971 κέρδισε το τέταρτο βραβείο στον περίφημο διαγωνισμό Marguerite Long-Jacques Thibaud στο Παρίσι, το 1974 κέρδισε το τρίτο βραβείο στον διαγωνισμό Τσαϊκόφσκι και ένα χρόνο αργότερα, το 1975, το τρίτο βραβείο στον διαγωνισμό της Βασίλισσας Ελισάβετ.
image1.jpeg
Τον Μάιο του 1976, ο Γιούρι Εγκόροφ στάλθηκε για συναυλίες στην Ιταλία από τη ρωσική κρατική γραμματεία, αλλά κατάφερε να πάρει και πολιτικό άσυλο στην Ολλανδία όντας μόλις 22 ετών. Σύντομα ο Youri γνωρίζει στο Άμστερνταμ τον αρχιτέκτονα Jan Brouwer, ο οποίος θα γίνει σύντροφος της ζωής του.
Το 1977   έλαβε μέρος στον διαγωνισμό Van Cliburn στο Τέξας, όπου ήταν ο αγαπημένος του κοινού. Όταν αποδείχθηκε ότι δεν ήταν ένας από τους φιναλίστ, το απογοητευμένο κοινό συγκέντρωσε για αυτόν το ποσό των 10.000 δολαρίων, ίσο με αυτό του νικητή. Επιπλέον, δέχτηκε πρόταση από τον ιμπρεσάριο της Νέας Υόρκης Maxim Gershunoff για μια σειρά συναυλιών.
Το πρώτο του ρεσιτάλ στη Νέα Υόρκη έγινε το 1978 στο Alice Tully Hall στο Lincoln Center. Τους επόμενους μήνες έπαιξε στο Σικάγο και ένας κριτικός χαιρέτισε την ερμηνεία του ως «την αρχή της νέας μουσικής δεκαετίας».  Έκανε το ντεμπούτο του στο Carnegie Hall στις 16 Δεκεμβρίου 1978. Αυτή η συναυλία ηχογραφήθηκε. Το 1981 εμφανίστηκε στο φεστιβάλ πιάνου La Roque d’Anthéron, ήταν πρώτη χρονιά του φεστιβάλ.
image2.jpeg
Στη δεκαετία του ’80 έπαιξε κυρίως στην Ευρώπη. Εναλλάσσεται μεταξύ σόλο συναυλιών και μουσικής δωματίου, συνεργαζόμενος μεταξύ άλλων με την Barbara Hendriks και την Emmy Verhey. Αποκλειστικά για την EMI, ηχογραφεί άλμπουμ, με έργα Beethoven, Schumann, Mozart και Debussy. Τα Πρελούδια του Debussy έλαβαν το απόλυτο Άριστα του  μουσικού περιοδικού  Luister.
Ο Γιούρι Εγκόροφ μοιράζει το χρόνο του  μεταξύ σόλο συναυλιών και  μουσικής δωματίου, συνεργάζεται με την Barbara Hendriks και την Emmy Verhey.
Για την EMI, ηχογραφεί άλμπουμ με έργα Beethoven, Schumann, Mozart και Debussy.
Ας σκεφτούμε με αφορμή το ανήσυχο πνεύμα του ευφυούς αυτού νέου, πόσες εκατοντάδες σπουδαίες μουσικές ερμηνείες δεν ακούσαμε και δεν θα ακούσουμε ποτέ αν δεν ψάξουμε στο μη γνωστό ρεπερτόριο.