Home Προσωπα Στην Αθήνα σε λίγες ημέρες η Κριστίν Λαγκάρντ. Τι γίνεται με το ψηφιακό ευρώ;

Στην Αθήνα σε λίγες ημέρες η Κριστίν Λαγκάρντ. Τι γίνεται με το ψηφιακό ευρώ;

by bot

Εισβολή» ευρωπαίων τραπεζιτών, η μεγαλύτερη και σημαντικότερη που έχει γίνει ποτέ στην Αθήνα, αναμένεται σε λίγες εβδομάδες. Στο κεντρικό κτίριο της Τράπεζας της Ελλάδος θα βρεθούν, για δύο ημέρες, φιλοξενούμενοι του Γιάννη Στουρνάρα οι διοικητές των κεντρικών τραπεζών της ευρωζώνης μαζί με το Εκτελεστικό Συμβούλιο της ΕΚΤ.

Το πρόσωπο της ημέρας θα είναι φυσικά η πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ, με την οποία ο κεντρικός τραπεζίτης διατηρεί και φιλική σχέση. Απ’ όσο θυμάμαι, είναι η πρώτη επίσκεψη της Κριστίν Λαγκάρντ στην Αθήνα με επίσημη ιδιότητα. Είναι επίσης η πρώτη αντίστοιχη συνεδρίαση που φιλοξενείται στην Αθήνα μετά το 2008 και πιθανότατα θα συμπέσει με ευχάριστα νέα για την ελληνική οικονομία και την επενδυτική βαθμίδα από τους οίκους αξιολόγησης.

Είναι ακόμα πιθανό να συμπέσει και με μια πολύ σημαντική απόφαση για όλους τους Ευρωπαίους: Αυτή που αφορά την υιοθέτηση του ψηφιακού ευρώ. Η φάση έρευνας για το ψηφιακό ευρώ ολοκληρώνεται το φθινόπωρο του 2023. Εφόσον, βεβαίως, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ εγκρίνει την επόμενη φάση του.

ΤΙ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΩΣ ΤΩΡΑ ΓΙΑ ΤΟ ΨΗΦΙΑΚΟ ΕΥΡΩ. ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ

Σκεφτόμαστε να εισαγάγουμε ένα ψηφιακό νόμισμα κεντρικής τράπεζας στην Ευρώπη για να ανταποκριθούμε στην αυξανόμενη ζήτηση για ασφαλείς και αξιόπιστες ηλεκτρονικές πληρωμές. Η έκδοση ψηφιακού χρήματος από την κεντρική τράπεζα θα λειτουργούσε ως σταθερό σημείο αναφοράς για το νομισματικό σύστημα και το σύστημα πληρωμών. Το ψηφιακό ευρώ θα ενίσχυε επίσης τη νομισματική κυριαρχία της ζώνης του ευρώ και θα ευνοούσε τον ανταγωνισμό και την αποτελεσματικότητα στον ευρωπαϊκό τομέα πληρωμών.

 

Το ψηφιακό ευρώ θα ήταν ένα ηλεκτρονικό μέσο πληρωμής το οποίο θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει οποιοσδήποτε στη ζώνη του ευρώ. Θα ήταν ασφαλές και εύχρηστο, όπως είναι σήμερα τα μετρητά. Καθώς θα ήταν χρήμα κεντρικής τράπεζας που εκδίδεται από την ΕΚΤ, θα ήταν διαφορετικό από το «ιδιωτικό χρήμα». Ωστόσο, θα μπορούσατε να χρησιμοποιείτε μια κάρτα ή μια εφαρμογή στο κινητό τηλέφωνο για να πραγματοποιείτε τις πληρωμές σας με ψηφιακά ευρώ.

Το ψηφιακό ευρώ και η σημασία του χρήματος κεντρικής τράπεζας

 

Αυτή η φάση διερεύνησης ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2021 και αναμένεται να διαρκέσει δύο έτη περίπου, καθώς αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Οκτώβριο του 2023. Εξετάζουμε πώς το ψηφιακό ευρώ θα μπορούσε να σχεδιαστεί και να διανεμηθεί, καθώς και ποια θα μπορούσε να είναι η επίδρασή του στην αγορά. Στη συνέχεια, θα αποφασίσουμε αν θα ξεκινήσουμε τη διαδικασία υλοποίησής του.

Χρονοδιάγραμμα του έργου

You may also like

artpointview.gr @ 2024