Τζάνετ Σούζμαν «Εφθασε η ώρα της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα.Η υπομονή εξαντλείται»

«Hρθε η ώρα να νιώσει το Βρετανικό Μουσείο ντροπή για τα πλέον παράνομα αποκτήματά του. Επιτέλους έφτασε η ώρα να επιστρέψει τα ελληνικά αριστουργήματα που υφαρπάχθηκαν (…). Η υπομονή εξαντλείται», υπογραμμίζει, μεταξύ άλλων, στο «Βήμα» η εδώ και έξι χρόνια πρόεδρος της Βρετανικής Επιτροπής για την Επανένωση των Μαρμάρων του Παρθενώνα (BCRPM) και υποψήφια στο παρελθόν για Οσκαρ Ερμηνείας κορυφαία σαιξπηρική ηθοποιός από τη Νότια Αφρική, Τζάνετ Σούζμαν, μια Dame για τις υπηρεσίες της στο δράμα, που έγινε γνωστή και στις νεότερες γενιές συμμετέχοντας στη δημοφιλή σειρά του Netflix «The Crown».

Αποκαλεί, χωρίς περιστροφές, «ντροπιαστική» τη στάση που είχε κρατήσει για το ζήτημα της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα ο πρόσφατα παραιτηθείς υποδιευθυντής του κορυφαίου μουσείου, Τζόναθαν Γουίλιαμς, τον οποίο αποδοκιμάζει για την πρότασή του να γίνει «μοιρασιά» των Γλυπτών με το Μουσείο της Ακρόπολης.

«Οι σκανδαλώδεις αποκαλύψεις κακοδιαχείρισης» ευελπιστεί η Dame Τζάνετ Σούζμαν να κλονίσουν την άποψη του Bρετανικού Mουσείου ότι είναι «το υπέρτατο στο είδος του». Και συνοψίζει ότι «πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στον σεβασμό της πολιτιστικής κληρονομιάς των άλλων εθνών».

«Με μια σχετική ανακούφιση διαβάσαμε στη Βρετανική Επιτροπή για την παραίτηση του υποδιευθυντή του Βρετανικού Μουσείου, Τζόναθαν Γουίλιαμς, που επισπεύδεται από την αποκάλυψη των συγκλονιστικών κλοπών από τον αόρατο – και μη απογραφέντα – θησαυρό του Βρετανικού Mουσείου» επισημαίνει στο «Βήμα» η μαχητική πρόεδρος της Βρετανικής Επιτροπής για την Επανένωση των Μαρμάρων του Παρθενώνα.

Ενωμένοι

«Στην τελευταία συνάντηση της UNESCO ήταν όλοι ενωμένοι ενάντια στην κατηγορηματική άρνησή του να μην επιστραφούν ποτέ τα Γλυπτά του Παρθενώνα. Η στάση του ήταν ντροπιαστική. Ο Τζόναθαν Γουίλιαμς αργότερα ανέφερε με χολή ότι τα Μάρμαρα τα πήρε ο Ελγιν από το έδαφος, όπου ήταν ήδη πεσμένα. Ενα κραυγαλέο ψέμα. Ο Ελγιν προκάλεσε καταστροφικές ζημιές στο σπουδαίο κτίσμα, πριονίζοντας τα Γλυπτά προκειμένου να τα αφαιρέσει από τον Παρθενώνα στον οποίο ανήκαν» προσθέτει η πρόεδρος της Βρετανικής Επιτροπής για την Επανένωση των Μαρμάρων.

«Και τρεις μήνες αργότερα ο Τζόναθαν Γουίλιαμς πρότεινε μια “Σύμπραξη για τον Παρθενώνα” με το Μουσείο της Ακρόπολης και μια “μοιρασιά” των Γλυπτών. Γνωρίζoντας πολύ καλά ότι το μοίρασμα δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό από την Ελλάδα, στην οποία ανήκουν και από πολιτισμική και από ιστορική άποψη τα συγκεκριμένα Γλυπτά» υπογραμμίζει η Dame Τζάνετ Σούζμαν.

«Μπορούμε μόνο να ελπίζουμε» συνεχίζει «ότι οι σκανδαλώδεις αποκαλύψεις κακοδιαχείρισης θα κλονίσουν την άποψη του Bρετανικού Mουσείου ότι είναι το υπέρτατο στο είδος του. Ηρθε η ώρα να νιώσει ντροπή για τα πλέον παράνομα αποκτήματά του. Επιτέλους, έφτασε η ώρα να επιστρέψει τα ελληνικά αριστουργήματα που υφαρπάχθηκαν, με δωροδοκία, από έναν σκαιώδη προνομιούχο αριστοκράτη. Πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στον σεβασμό της πολιτιστικής κληρονομιάς των άλλων εθνών. Η υπομονή εξαντλείται» καταλήγει.

Ολόκληρο το άρθρο για τις φωνές που αυξάνονται εκτός Ελλάδας ζητώντας την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στο Βήμα της Κυριακής εδώ.