Home Life & Art Το Μουσείο του Sir John Soane στο Λονδίνο κεντρίζει το ενδιαφέρον

Το Μουσείο του Sir John Soane στο Λονδίνο κεντρίζει το ενδιαφέρον

by bot

Το Μουσείο του Sir John Soane είναι το σπίτι και μουσείο του Βρετανού αρχιτέκτονα Sir John Soane (1753-1837). 13 Lincoln’s Inn Fields, London WC2A 3BP.

t

Ο Sir John Soane ήταν ένας από τους σημαντικότερους αρχιτέκτονες της εποχής Regency, καθηγητής αρχιτεκτονικής στη Βασιλική Ακαδημία και αφοσιωμένος συλλέκτης πινάκων ζωγραφικής, γλυπτών, αρχιτεκτονικών θραυσμάτων και μοντέλων, βιβλίων, σχεδίων και επίπλων.

Γεννημένος το 1753, τέταρτος γιος ενός χτίστη, οι επαγγελματικές σχέσεις του πατέρα του με αρχιτέκτονες και το δικό του φυσικό ταλέντο στο σχέδιο του χάρισαν την ευκαιρία να εκπαιδευτεί ως αρχιτέκτονας. Ταλαντούχος και εργατικός φοιτητής, ο Soane τιμήθηκε με το περίφημο Χρυσό Μετάλλιο Αρχιτεκτονικής της Βασιλικής Ακαδημίας, με αποτέλεσμα να λάβει υποτροφία (χρηματοδοτούμενη από τον βασιλιά Γεώργιο Γ΄) για να πραγματοποιήσει μια μεγάλη περιοδεία στην Ευρώπη. Τα ταξίδια του στα ερείπια της Αρχαίας Ρώμης, του Paestum και της Πομπηίας θα εμπνεύσουν το δια βίου ενδιαφέρον του για την κλασική τέχνη και αρχιτεκτονική.

Η ευρηματική χρήση του φωτός, του χώρου και ο πειραματισμός του με τις μορφές της κλασικής αρχιτεκτονικής του χάρισαν μεγάλη επιτυχία ως αρχιτέκτονα. Κατά τη διάρκεια της καριέρας του κέρδισε πολλά έργα υψηλού προφίλ, μεταξύ των οποίων η Τράπεζα της Αγγλίας (όπου ήταν αρχιτέκτονας για 45 χρόνια) και η Dulwich Picture Gallery, ενώ δημιούργησε το δικό του εξαιρετικό σπίτι και Μουσείο στο Lincoln’s Inn Fields.

Οι επιτυχίες του ως αρχιτέκτονα και η γοητεία του για την ιστορία της αρχιτεκτονικής οδήγησαν στο διορισμό του ως καθηγητή αρχιτεκτονικής στη Βασιλική Ακαδημία το 1806. Ήδη ενθουσιώδης συλλέκτης, άρχισε να μετατρέπει το σπίτι του στο Lincoln’s Inn Fields σε Μουσείο για τους σπουδαστές της αρχιτεκτονικής.

Τα κτίρια
Σήμερα, το Μουσείο Sir John Soane’s Museum καταλαμβάνει τρία κτίρια, τα Νο 12, 13 και 14 Lincoln’s Inn Fields. Ο Sir John Soane απέκτησε και ανακατασκεύασε καθένα από αυτά τα κτίρια κατά τη διάρκεια της ζωής του.

Το 1792, ο Soane αγόρασε το αρ. 12, τότε ένα σπίτι του 17ου αιώνα, το οποίο κατεδάφισε και ανοικοδόμησε ως σπίτι και γραφείο του. Κοντά στην Τράπεζα της Αγγλίας, της οποίας ήταν αρχιτέκτονας, στη Βασιλική Ακαδημία (τότε στο Somerset House) και στα πανδοχεία προπονητών στο High Holborn, το ακίνητο ήταν μια βολική τοποθεσία για τον Soane τόσο ως σπίτι όσο και ως γραφείο. Το 1807, καθηγητής πλέον της Αρχιτεκτονικής στη Βασιλική Ακαδημία, ο Soane αγόρασε και μετακόμισε στο No. 13, το διπλανό σπίτι, δημιουργώντας ένα μεγαλύτερο αρχιτεκτονικό γραφείο και τη σημερινή περιοχή Dome Area, την οποία γέμισε με τις ταχέως αναπτυσσόμενες συλλογές του, και νοίκιασε την πρόσοψη του No. 12. Στα τέλη του 1823, απέκτησε το Νο 14, το οποίο κατεδάφισε και ανοικοδόμησε το 1824-25, σχεδιάζοντας μια νέα Αίθουσα Εικόνων ως επέκταση του Νο 13 για να στεγάσει τη διευρυνόμενη συλλογή πινάκων του.

Το Μουσείο
Με μια συλλογή που περιείχε χιλιάδες αντικείμενα, από αρχαίες αιγυπτιακές αρχαιότητες και ρωμαϊκά γλυπτά μέχρι μοντέλα σύγχρονων κτιρίων, το σπίτι του Soane είχε μετατραπεί σε Μουσείο μέχρι το θάνατό του. Απέκτησε μερικά εντυπωσιακά αντικείμενα, συμπεριλαμβανομένης της σαρκοφάγου του Αιγύπτιου φαραώ, Seti I.

Η οργάνωση του Μουσείου μπορεί με την πρώτη ματιά να φαίνεται πολυπληθής και ακόμη και χαοτική. Ωστόσο, στην πραγματικότητα είναι σκόπιμη, με κάθε εσωτερικό χώρο να αποτελεί από μόνος του έργο τέχνης. Ο Soane τακτοποιούσε και αναδιοργάνωνε συνεχώς τη συλλογή, όχι μόνο για να ενσωματώσει τα νέα αποκτήματα, αλλά και για να ενισχύσει τις ποιητικές ιδιότητες των αντικειμένων μέσω δημιουργικών και εμπνευσμένων αντιπαραθέσεων. Στην Αίθουσα Μοντέλων, για παράδειγμα, ο Soane τοποθέτησε μοντέλα των δικών του έργων κάτω από μοντέλα των αρχαίων ερειπίων που τα ενέπνευσαν.

Το 1833, ο Soane διαπραγματεύτηκε έναν ιδιωτικό νόμο του Κοινοβουλίου: να διατηρήσει το σπίτι και τη συλλογή του, ακριβώς όπως ήταν διαμορφωμένα κατά τη στιγμή του θανάτου του, στο διηνεκές – και να τα κρατήσει ανοιχτά και ελεύθερα για έμπνευση και εκπαίδευση. Μετά το θάνατό του τον Ιανουάριο του 1837, ένα συμβούλιο επιτρόπων ανέλαβε την ευθύνη της τήρησης των επιθυμιών του Soane – όπως συνεχίζει να κάνει μέχρι σήμερα.

Σήμερα, αυτό το μοναδικό σπίτι προσελκύει περισσότερους από 100.000 επισκέπτες ετησίως. Ελπίζουμε ότι εισέρχονται με περιέργεια και φεύγουν εμπνευσμένοι – όπως ήθελε ο ιδρυτής.

You may also like

artpointview.gr @ 2024